Maakt het je baas echt uit wat je denkt?

Maakt het je baas echt uit wat je denkt?

Door Michael Dempsey
Technology of Business verslaggever

Gepubliceerd6 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemieBeeldbron, CreditsafeBeeldonderschrift, Voormalig punkrocker Cato Syversen was blij om tijdens de pandemie DJ te worden om het personeel betrokken te houden

Cato Syversen runt een nuchter en serieus bedrijf en verstrekt informatie over kredietwaardigheid.

Maar om de 1.300 medewerkers van zijn bedrijf Creditsafe geamuseerd en betrokken te houden tijdens de pandemie, onthulde hij zijn lichtere kant.

Thuiswerken tijdens Covid zette het bedrijf ertoe aan software te kopen waarmee medewerkers hun eigen mediabedrijf konden runnen.

De heer Syversen deed mee met een stint als DJ en trok ook een valse snor en pak aan om Ron Burgundy te spelen, het titelpersonage uit de film, Anchorman.

De Noorse financiële executive heeft deze uitdagingen omarmd. “Ik ben een oude punkrocker. Ik wilde een rockster worden, dit is een goede tweede.”

Toen Syversen zich tot LiveTiles wendde, software waarmee een personeelsbestand hun eigen video’s en podcasts samen online kan bouwen, wist hij wat hij niet wilde zien.

“Ik wilde geen bedrijfsintranet omdat ze in mijn ervaring saai zijn.”

Volgens hem hebben de medewerkers van Creditsafe de kans aangegrepen om creatief te zijn en de eentonigheid van thuiswerken te doorbreken door hun eigen nieuwsdesk te creëren, inclusief de Anchorman-impressie van Mr Syversen, en Safe FM, een intern radiostation met studiogasten en podcasts.

Afbeeldingsbron, CreditsafeAfbeelding bijschrift, Cato Syversen als Ron Burgundy uit de film Anchorman

De video’s bevatten beelden van kerstfeesten op het werk in Italië of Zweden, tips om de januari-blues te verslaan, adviezen en inzichten van collega’s. En het kan heel persoonlijk worden, waarbij medewerkers respect betuigen aan overleden collega’s.

Syversen had vóór de pandemie zo’n informeel netwerk in de lucht willen krijgen, maar hij ontdekte dat speciale software het ontbrekende ingrediënt was. “We hadden iets dat we zelf hadden gemaakt en het was onzin!”

Zijn eerste reactie op de pandemie die zijn personeel naar huis verspreidde, was om een ​​dagelijkse nieuwsbrief rond het bedrijf te e-mailen. Maar dat was niet de juiste, informele toon waarnaar hij op zoek was. Zijn personeel vrijmaken om hun eigen ding te doen heeft gewerkt, benadrukt hij.

“Dingen zoals het zien van de gezichten van mensen in andere landen, het is niet gemakkelijk om dat gevoel van verbondenheid te krijgen. Normaal hebben we elke vijf jaar een groot feest, iedereen komt bij elkaar, maar deze keer niet.”

Het personeel van Creditsafe heeft de kans aangegrepen, zegt hij. “Ik hou van de manier waarop ze opletten en dingen delen, zoals tips over het gebruik van de functies van Teams.”

Medewerker uit Göteborg, Camilla Emring, verwoordt het als volgt: “Ik heb het gevoel dat mensen hun hart meer openen dan wanneer ze in de rij bij de koffieautomaat zouden staan.”

Afbeeldingsbron, CreditsafeAfbeelding bijschrift, Creditsafe-medewerker Camilla Emring denkt dat nieuwe software het personeel dichter bij elkaar heeft gebracht

Het is waarschijnlijk geen slecht idee om wat lichtheid op de werkplek te brengen. Maar hoe komt een werkgever erachter of zijn inspanningen enig verschil maken?

Een manier om het water te testen, is door software te gebruiken die het sentiment van het personeel peilt.

Sarah Marrs is arbeidspsycholoog bij Qualtrics. Ze zorgt ervoor dat de juiste vragen aan medewerkers worden gesteld om hun ware gevoelens te peilen.

Werknemers van een bedrijf dat de software van Qualtrics gebruikt, zien een reeks uitspraken zoals “Ik heb het gevoel dat ik bij dit bedrijf thuishoor” en geven aan in welke mate ze het ermee eens of oneens zijn. Deze reacties worden ingevoerd in een dashboard, waardoor indicatoren van de emotionele toestand van een personeelsbestand worden verlicht.

Meer technologie van het bedrijfsleven:

Hoe Covid de ‘afbrokkelende’ gezondheidssector van India blootlegde De scheepvaartgigant die bankiert op groenere brandstof Hoe Taiwan eenvoudige technologie gebruikte om Covid-19 in te dammen De mobiele telefoons die je uit elkaar kunt halen en zelf kunt repareren

Het bedrijf zegt dat meer bedrijven in de gaten hielden hoe het werknemerssentiment veranderde tijdens lockdowns, met tools zoals enquêtes, omdat ontevreden personeel met hun voeten stemde.

Deze exodus wordt door sommigen bestempeld als het grote ontslag, waarbij sommige delen van de beroepsbevolking hun waarden heroverwegen en overstappen op een totaal andere loopbaan, terwijl anderen vervroegd met pensioen gaan.

Een wereldwijd onderzoek van Qualtrics onder 14.000 werknemers gaf aan dat 35% plannen heeft om dit jaar van baan te veranderen.

Niet iedereen ziet deze online interactie echter als positief. Bogdan Costea verliet zijn geboorteland Roemenië om in 1992 een conferentie bij te wonen aan de Lancaster University in het Verenigd Koninkrijk en is nooit meer weggegaan. Hij vond een plek aan de universiteit, bestudeerde de aard van het werk en is nu hoogleraar Management en Maatschappij.

Afbeeldingsbron, Steve Barber Afbeelding bijschrift, professor Bogdan Costea is er niet van overtuigd dat het verzamelen van gegevens over personeelssentiment helpt

Professor Costea denkt dat feedback van een personeelsbestand niet de schatkamer is die sommigen het beschouwen. “We zijn geboeid geraakt door gegevens, alsof hoe meer we verzamelen, hoe meer waarheid naar boven komt. Er zijn dus zoveel softwarepakketten die het sentiment van werknemers peilen en beweren individuele meningsuitingen toe te staan.”

Hij waarschuwt echter dat dit soort personeelswerving individuen kan verleiden tot het gevoel dat ze hun eigen rol moeten rechtvaardigen.

“Na de eerste drie maanden van thuiswerken tijdens de pandemie, begonnen mensen te overwerken omdat ze wilden bewijzen dat ze hun werk deden. Hen vragen om te praten over hoe ze zich voelen, kan gevaarlijk zijn omdat ze misschien terughoudend zijn om hun kwetsbaarheden toe te geven, ” hij zegt.

Andrew Pakes, plaatsvervangend algemeen secretaris van de beroepsvakbond Prospect, maakt zich ook zorgen en denkt dat het personeel zich zorgen kan maken over de veroordeling.

“Is er een ranglijst? Kan een werkgever deze technologie gebruiken om de tien minst betrokken werknemers te zien? Wat betekent dat voor hen?”

Prospect is niet gekant tegen deze stroom van opiniezoekende software, maar vreest dat het raken van pictogrammen op een scherm geen echte vervanging is voor menselijk oordeel.

“We zouden graag zien dat geestelijke gezondheid meer centraal komt te staan ​​in het management en niet wordt gedelegeerd aan externe producten.”

Afbeeldingsbron, Qualtrics Afbeelding bijschrift, Sarah Marrs van analistenbureau Qualtrics zegt dat bazen de feedback van het personeel serieus nemen

Bij Qualtrics begrijpt mevrouw Marrs deze zorgen, maar ze voegt eraan toe dat het vanuit haar ervaring belangrijk is om te onthouden dat senior executives ook gevoelens hebben bij het feedbackproces. “Bestuursleden en CEO’s nemen feedback zeer persoonlijk op.”

Dus als iemand de vraag zou moeten kunnen beantwoorden of het uw baas echt kan schelen wat u denkt, dan zou mevrouw Marrs dat moeten doen. Ze pauzeert voordat ze antwoordt. “Natuurlijk wil ik ‘ja’ zeggen, maar de waarheid is dat je werkgever om de bottom line geeft. En op dit moment hebben werknemers de macht om te blijven of te vertrekken.”