Luchtvaartgigant Delta waarschuwt dat olieverhogingen leiden tot hogere ticketprijzen

Luchtvaartgigant Delta waarschuwt dat olieverhogingen leiden tot hogere ticketprijzen

Door Jonathan Josephs
Zakelijke verslaggever, BBC News

Gepubliceerd51 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenRusland-Oekraïne oorlogBeeldbron, AFP

Volgens de baas van een van ’s werelds grootste luchtvaartmaatschappijen zullen de hogere olieprijzen leiden tot een stijging van de luchtvaarttarieven met 10%.

Ed Bastian, hoofd van Delta Air Lines, vertelde de BBC dat de uiteindelijke impact “echt afhangt van waar de brandstofprijzen zich vestigen”.

De olieprijs heeft het hoogste punt in 14 jaar bereikt na de Russische invasie van Oekraïne.

Emirates, Japan Airlines en AirAsia behoren tot de grote luchtvaartmaatschappijen die onlangs toeslagen op hun tickets hebben ingevoerd om de hogere kosten van vliegtuigbrandstof te dekken.

Vóór de pandemie vlogen er in 2019 200 miljoen klanten met Delta, waarmee het de op één na grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld is qua passagiersaantallen.

De heer Bastian zei dat op een binnenlandse vlucht in de VS de stijging van de brandstofprijzen “waarschijnlijk ongeveer $ 25 op een ticket is, dat kan ergens tussen de 5% en 10% zijn bij deze hoge olieniveaus … en internationaal [flights] zal een beetje hoger zijn dan dat”.

Delta is van plan brandstoftoeslagen in te voeren op de internationale vluchten, die ongeveer 35% van haar omzet vertegenwoordigen, en de Amerikaanse ticketprijzen te verhogen.

Olieprijs stijgt vanwege angst voor tekort Rusland Hoe heeft het conflict in Oekraïne de benzineprijzen beïnvloed? Hoe vervangen we Russische energie?

Vliegtuigbrandstof is een van de grootste kostenposten voor luchtvaartmaatschappijen. Michael O’Leary, de baas van de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa, Ryanair, zei onlangs dat de sterke stijging van de olieprijzen zou leiden tot “aanzienlijk hogere” vliegtickets deze zomer.

Veel luchtvaartmaatschappijen proberen zich tegen deze veranderingen te beschermen door vooraf brandstof in te kopen. Easyjet en British Airways zeiden beide onlangs dat ze dit dit jaar voor 60% van hun brandstofbehoefte hadden gedaan.

Bijschrift afbeelding, Delta-chef Ed Bastian zegt dat hogere olieprijzen duurdere vliegtickets zullen betekenen

Dit jaar waren er grote schommelingen. Begin januari was ruwe Brent-olie – de internationale maatstaf voor olie – minder dan $ 80 per vat, maar onlangs bereikte het zelfs bijna $ 130 toen de VS en het VK zeiden dat ze zouden stoppen met het gebruik van olie van ’s werelds grootste exporteur, Rusland .

Volgens de uitvoerend directeur van het International Energy Agency, dr. Fatih Birol, zijn er waarschijnlijk meer prijsschommelingen op korte termijn. Hij vertelde de BBC: “Ik denk dat de $ 100 [oil] die we vandaag ervaren, zijn misschien niet het hoogste prijsniveau dat we de komende weken zullen zien”.

Hij waarschuwt dat dit in alle delen van de wereldeconomie voelbaar zal zijn, omdat het naast hogere transportkosten ook leidt tot duurdere verwarming en elektriciteit. Dat zou de kosten van levensonderhoud in veel landen verergeren.

Bijschrift afbeelding: “Elke dollar voor olie gaat naar” [the] De Russische economie zal teruggaan als een tank of als een kogel naar het Oekraïense volk”, zegt IEA-directeur dr. Fatih Birol .

Rapporten uit India suggereren dat het overweegt de hoge prijzen bij de benzinepompen aan te pakken door Russische olie met korting te kopen. Velen zullen het niet kopen vanwege westerse sancties, en Dr. Birol waarschuwde: “Men moet niet vergeten dat elke dollar voor olie naar [the] De Russische economie zal teruggaan als een tank of als een kogel naar het Oekraïense volk. Men mag dit morele aspect naar mijn mening niet vergeten”.

In plaats daarvan wil hij dat landen in het Midden-Oosten, waaronder Saoedi-Arabië, de olieproductie verhogen.

Volgens de laatste voorspelling van het IEA kunnen er drie miljoen vaten Russische olie per dag van de markt worden gehaald. Die daling van het aanbod kan echter worden gecompenseerd door een daling van de vraag uit China, waar Covid tot nieuwe lockdowns heeft geleid.

Mediabijschrift, Kijk: Ros Atkins over… Russisch gas en olie

Al deze onvoorspelbaarheid betekent dat Delta niet probeert zijn brandstof van tevoren te kopen, zei Bastian. “Soms win je en vaak verlies je.”

In plaats daarvan geniet Delta de bescherming van het bezit van zijn olieraffinaderij in Pennsylvania, hoewel het de laatste tijd niet is geslaagd om te proberen het te verkopen.

“We zijn heel blij dat we het nu hebben”, zegt de heer Bastian.

Afbeeldingsbron, Getty Images Afbeeldingsbijschrift, Delta’s eigendom van deze olieraffinaderij in Trainer, Pennsylvania geeft het enige bescherming tegen vluchtige prijzen

De Delta-chef kijkt ook naar een toekomst waarin initiatieven om de klimaatverandering aan te pakken door de koolstofemissies van de luchtvaart te verminderen, ervoor zorgen dat de olieprijzen minder zorgwekkend zijn.

“De bestaande technologie voor fossiele brandstoffen en vliegtuigbrandstof moet verdwijnen en we moeten die investeringen voor de toekomst doen naar een duurzame toekomst.”

Dit betekent dat we moeten evolueren naar duurzame brandstoffen zoals biobrandstoffen of synthetische alternatieven die via chemische processen zijn gemaakt.

De heer Bastian zegt dat de kosten de grote belemmering zijn, aangezien de productie van dergelijke vervangingsmiddelen “drie tot vijf keer zo duur is als wat er tegenwoordig op de markt is”.

Het verschil zal gemaakt moeten worden door overheden die investeren in opschaling van de productie.

“Schaal zal de kosten in de loop van de tijd verlagen en zal meer kapitaal uit particuliere bronnen brengen voor exploratie en het zoeken naar nieuwe technologie. De komende vijf jaar is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat we overheidssteun krijgen, niet alleen in de VS maar over de hele wereld. “

Terugkeren naar winstgevendheid na de verliezen van de pandemie zal ook helpen om de ontwikkeling van nieuwe technologieën te financieren. Volgens de International Air Transport Association verloor de sector vorig jaar meer dan $ 51 miljard, terwijl de wereldwijde vraag 58,4% lager lag dan in 2019.

Afbeeldingsbron, Lightrocket/Getty Images Afbeeldingsbijschrift, Passagiers keren terug naar de lucht terwijl de Covid-beperkingen versoepelen, maar Azië herstelt langzamer dan andere regio’s

Terwijl de Covid-beperkingen blijven versoepelen, had Delta vorige week twee recorddagen aan verkopen, waardoor de heer Bastian hoopvol was over de vooruitzichten.

“De wereld keert terug om te reizen en regeringen hebben besloten dat Covid voorbij is.”

“We zien enkele van onze grootste boekingen die we ooit in onze geschiedenis hebben gehad. En het is niet alleen in de VS, het is ook internationaal.” Hij voegt er echter aan toe dat Azië achterblijft bij andere regio’s.

AirAsia-baas roept regeringen op om grenzen te openen Stijgingen van vliegtarieven zijn onvermijdelijk, waarschuwt luchtvaartmaatschappijbaasCoronavirus: Boeing zegt dat vliegreizen tegen 2024 zullen herstellen

Cruciaal is dat de vraag naar lucratieve businessclass-tarieven ook terugkeert. Het ligt momenteel op ongeveer 60% van het niveau van vóór de pandemie, maar de heer Bastian verwacht dat dit tegen de zomer zal stijgen tot 70%.

Hij geeft toe dat “er vormen van zakenreizen zijn die nooit meer terug zullen komen, die efficiënter kunnen worden afgehandeld dan via videotechnologie”, maar hij voegt eraan toe dat vakantiegangers nu meer bereid zijn om gebruik te maken van premiumdiensten.

Vorig jaar boekte Delta een verlies vóór belastingen van $ 3,4 miljard en de verstoring veroorzaakt door het coronavirus begin dit jaar betekent dat de heer Bastian denkt dat dit begin dit jaar zal worden opgeteld.

“We zullen wat geld verliezen, voornamelijk vanwege Omicron, het zijn geen brandstofprijzen. Maar ik verwacht dat we vanaf het tweede kwartaal en daarna winstgevend zullen zijn.”

U kunt dit weekend de volledige interviews van Ed Bastian en Dr. Fatih Birol over “Talking Business with Aaron Heslehurst” bekijken.

Kijkers in het VK kunnen de show bekijken op zaterdag en zondag om 15:30 GMT op de BBC-nieuwskanaal.

In andere landen staat het aan BBC World News op zaterdag om 12:30 & 23:30 GMT en zondag om 05:30 & 16:30 GMT.