Kosten van levensonderhoud: roept op tot gerichte hulp om de energierekening te verlagen

Kosten van levensonderhoud: roept op tot gerichte hulp om de energierekening te verlagen

Door Kevin Peachey
Personal finance correspondent, BBC News

Gepubliceerd9 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenChancellor’s Spring StatementBron afbeelding, PA MediaAfbeelding bijschrift, Rekeningen stijgen in april fors voor miljoenen mensen

Miljoenen mensen staan ​​voor het dilemma om te bezuinigen op voedsel en kleding om hun energierekening te betalen, zei de baas van een leverancier.

Bill Bullen, chief executive van Utilita – dat klanten met vooruitbetalingsmeters bedient – zei dat de financiële steun van de overheid niet voldoende was gericht op degenen die dit het meest nodig hadden.

Hij zei dat ministers geld moeten besteden aan “het isoleren van Groot-Brittannië”.

Er is een groeiende vraag om hulp bij rekeningen voorafgaand aan de voorjaarsverklaring.

Op woensdag zal kanselier Rishi Sunak de verklaring afgeven – een update over de toestand van de Britse economie en een kans om verder beleid te schetsen om de stijgende kosten van levensonderhoud aan te pakken.

De regering bereidt ook een Britse energiestrategie voor in het licht van de oorlog in Oekraïne en de impact die deze heeft op het wereldwijde aanbod en de prijzen.

Sunak verdedigt reactie terwijl energierekeningen stijgen met £ 693 Kosten van levensonderhoud crisis: Sunak’s menu met opties

Miljoenen huishoudens worden geconfronteerd met een stijging van 54% van de kosten van een typische jaarlijkse gas- en elektriciteitsrekening, tot ongeveer £ 2.000, wanneer het nieuwe, hogere prijsplafond van de toezichthouder op 1 april van kracht wordt.

De prijsstijging voor klanten met vooruitbetalingsmeters, waaronder enkele van de armsten en meest kwetsbaren in de samenleving, is iets hoger. De verhoging voor klanten met vooruitbetalingsmeters is doorgaans £ 708 per jaar.

De oorlog in Oekraïne heeft de bezorgdheid vergroot over een soortgelijke stijging in oktober, wanneer de volgende limiet wordt vastgesteld.

De regering heeft gezegd dat het “doorslaggevend” is om mensen te helpen met hun rekeningen. Dit omvat een belastingvermindering van £ 150 voor 80% van de huishoudens, gevolgd door een korting van £ 200 op rekeningen in oktober die moeten worden terugbetaald.

De heer Bullen voerde echter aan dat de stijging onvoldoende was gericht, waardoor miljoenen mensen voor moeilijke keuzes stonden met betrekking tot hun gezinsbudget.

“Ze hebben gewoon het geld niet”, zei hij.

Hij zei dat het “pad van geen spijt” voor de regering was om manieren te vinden om het energieverbruik, en dus de rekeningen, op de lange termijn te verminderen met een grootschalig huisisolatieprogramma. Het was relatief eenvoudig, zei hij, om het verbruik met 20% te verminderen.

Doneer de korting

Sommige mensen die het eens zijn met de kritiek op een niet-gerichte benadering van de financiële steun van de overheid, hebben ervoor gekozen om hun £ 150 gemeentekorting te doneren aan liefdadigheidsinstellingen die mensen helpen die worstelen om hun brandstofrekening te betalen.

National Energy Action, dat campagne voert voor warme, droge huizen en een hulplijn en noodfondsen beheert, zei dat 40% van zijn donaties in februari afkomstig was van mensen die hun korting wilden doneren.

Afbeeldingsbron, EPAAfbeelding bijschrift, Kruideniersprijzen stijgen ook en dragen bij aan de druk op de financiën van mensen

Voorafgaand aan de voorjaarsverklaring heeft een reeks liefdadigheidsinstellingen de kanselier opgeroepen om meer steun te verlenen aan degenen die worstelen om hun rekeningen te betalen, gezien de stijgende kosten van basisbehoeften zoals voedsel en brandstof.

De schuldorganisatie Christians Against Poverty zei dat het aantal oproepen naar de hulplijn in januari met 47% is gestegen in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Het zei dat het aantal aanvragen voor noodbrandstofbonnen in de eerste twee maanden van dit jaar was verdubbeld in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Naast een meer genereuze verhoging van de uitkeringen, wil de liefdadigheidsinstelling dat de kanselier een volledige herziening van de kosten van levensonderhoud aankondigt om ervoor te zorgen dat iedereen voldoende inkomen heeft om in hun basisbehoeften te voorzien.

Citizens Advice schatte dat vijf miljoen mensen de energieprijsstijging van april niet zouden kunnen betalen. Het vooruitzicht van meer prijsstijgingen in oktober zou kunnen betekenen dat een op de vier volwassenen in het VK zijn rekeningen niet kan betalen.

De Joseph Rowntree Foundation voerde aan dat de minimumvereiste van de kanselier om de kosten van levensonderhoud aan te pakken, was om de uitkeringen te verhogen in lijn met de inflatie – bijna een verdubbeling van de stijging van 3,1% die voor april was vastgesteld.