Kosten van levensonderhoud: ‘Het voelt alsof ik weggeprijsd word’

Kosten van levensonderhoud: ‘Het voelt alsof ik weggeprijsd word’

Door Michael Buchanan
Correspondent sociale zaken, BBC News

Gepubliceerd37 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBijschrift afbeelding, Charlotte en dochter Ruby’s energierekening is al gestegen

Zittend in haar speciaal aangepaste slaapkamer ademt de 15-jarige Ruby Walsh langzaam door een vernevelaar die haar neus en mond bedekt.

De tiener, die doof en blind is, heeft hersenverlamming en dit is slechts een van de medische apparatuur die nodig is om haar in leven te houden.

Maar haar behoefte aan een vernevelaar, een beademingsapparaat en een zuurstofconcentrator, stuwt de energierekeningen van haar familie omhoog in een tijd waarin het geld al krap is.

Door de krapte op de kosten van levensonderhoud heeft het gezin, dat in Basildon, Essex woont, hun energierekening al zien stijgen van £ 175 naar £ 225 per maand. Ze worden vergoed voor de zuurstofconcentrator, maar al het andere komt uit het huishoudbudget.

Na de verhoging van het energieplafond op 1 april zullen de energierekeningen nog verder stijgen.

‘We willen gewoon een simpel leven’

Ruby is terminaal ziek en haar moeder, Charlotte Huzzey, wil ervoor zorgen dat ze nog steeds van de tijd samen kunnen genieten.

‘Ze zou niet naar buiten moeten kunnen omdat we moeten betalen voor een machine die aan staat’, zegt Charlotte. “Dat is niet iets waar een 15-jarig meisje, dat hier waarschijnlijk niet lang meer zal zijn, mee te maken zou moeten hebben.

“We willen gewoon een eenvoudig leven, zodat wij van Ruby kunnen genieten en zij van de buitenwereld.”

In 2019 suggereerde een onderzoek van de liefdadigheidsinstelling Scope dat een op de drie mensen met een handicap ontdekte dat hun toestand een aanzienlijke impact had op hun energierekening, wat bijdroeg aan een totale maandelijkse extra kosten van £ 583.

Dat was voordat de typische energieprijzen in oktober 2021 met 12% stegen, met een verdere stijging van 54% voor volgende maand. Er is geen gerichte ondersteuning om mensen met een handicap en langdurige gezondheidsproblemen te helpen bij het omgaan met hogere energiebehoeften.

De regering zegt dat er financiële steun beschikbaar is voor gehandicapten en hun verzorgers. Het dringt er bij mensen op aan om te controleren of ze alle uitkeringen krijgen waar ze recht op hebben, naast bredere steun zoals hulp bij vervoer, breedband of receptkosten.

Afbeelding bijschrift, Ruby vertrouwt op een scala aan medische apparatuur, en het kost allemaal geld om te draaien. Welke hulp met rekeningen is er in mijn gemeentelijke belastingschijf? Meer gehandicapten hebben te maken met onbetaalbare brandstofrekeningen

Dialysepatiënt Phoenix Halliwell zegt dat hij het gevoel heeft dat hij “weggeprijsd” wordt.

De 46-jarige vader uit Coventry, in de West Midlands, gebruikt negen uur per nacht, vijf avonden per week een nierdialyseapparaat om hem in leven te houden.

Zijn familie zette eind januari de verwarming uit om de eindjes aan elkaar te knopen. Ondanks deze drastische maatregel is hun energierekening sinds juli met 50% gestegen en zal volgende maand met een derde stijgen.

‘Een humanitaire crisis’

Phoenix krijgt ongeveer de helft van zijn elektriciteitsrekening vergoed, maar schat dat dit tot een derde zal dalen als de prijzen in oktober weer stijgen.

Hij overweegt nu naar het ziekenhuis te gaan voor dialyse om de kosten verder te verlagen. Maar een enkele dialysesessie van negen uur thuis kan hetzelfde zijn als een behandeling van een week in het ziekenhuis (drie afzonderlijke sessies van drie uur), en hij vreest dat de verhuizing zijn fysieke en mentale gezondheid zou schaden.

“We hebben er alles aan gedaan om thuis te bezuinigen op uitgaven en energiegebruik.” hij zegt. “Als gehandicapte met een langdurige aandoening, voelt het alsof ik uit mijn bestaan ​​wordt geprijsd. Iedereen heeft er genoeg van om het koud te hebben. Ervoor zorgen dat onze dochter veilig en warm is en gevoed wordt, is onze topprioriteit.”

Bijschrift afbeelding, Phoenix overweegt naar het ziekenhuis te gaan voor zijn dialysesessies om kosten te besparen

Thuisdialyse kost mensen al tussen de £ 590 en £ 1450 per jaar vanwege het toegenomen water- en elektriciteitsverbruik, zegt Kidney Care UK.

De liefdadigheidsinstelling zegt dat ongeveer de helft van alle dialysepatiënten financieel achtergesteld is, en de vraag naar het ontberingsfonds van £ 300 is de afgelopen 12 maanden met 47% gestegen.

“We horen van steeds meer dialysepatiënten dat ze moeten kiezen tussen dialyseren of eten op tafel zetten”, zegt beleidsdirecteur Fiona Loud.

“We verwachten dit jaar een aanzienlijke toename van het aantal verzoeken om ondersteuning bij ontberingen. Veel patiënten hebben hun bezorgdheid geuit over hoe ze het hoofd kunnen bieden.”

Waarom stijgen de prijzen zo snel? Welke maatregelen zou de kanselier kunnen nemen?

Sommige mensen met een handicap komen in aanmerking voor Persoonlijke Onafhankelijkheidsuitkeringen (PIP), of zijn voorganger de Disability Living Allowance.

Maar campagnevoerders beweren dat het onvoldoende is om de stijgende energiekosten te dekken waarmee veel gehandicapten momenteel worden geconfronteerd.

Er is een petitie gelanceerd waarin de regering wordt opgeroepen om een ​​subsidie ​​te verstrekken aan mensen met langdurige gezondheidsbehoeften, zodat ze het zich kunnen veroorloven om hun apparatuur te gebruiken.

Dan White, van Disability Rights UK, roept op om de energieprijzen voor mensen met een handicap te beperken en de geplande verhogingen van de uitkeringen in april te verdubbelen tot 6%.

“Mensen moeten hun uitkering, die opzij werd gezet om te betalen voor hun sociale zorg en voor hun onafhankelijkheid, gebruiken om voedsel en rekeningen te betalen, en het is nog steeds niet genoeg.

“Mensen zetten de stroom uit en ouders en verzorgers zetten essentiële apparatuur uit voor de gezondheid van hun kinderen om geld te besparen”, voegde de heer White eraan toe. “Dit is een humanitaire crisis en het zal alleen maar erger worden.”

De regering zegt dat ze “beslissende maatregelen” neemt om meer dan 27 miljoen huishoudens te helpen met stijgende energiekosten, met een verlaging van £ 200 op rekeningen dit najaar en een vermindering van £ 150 op de rekeningen van de gemeentebelasting.

Het zegt dat de energieprijsplafond miljoenen klanten zal isoleren van de volatiele wereldwijde gasprijzen.