Kerncentrale Sizewell C: regering neemt belang van 20%

Kerncentrale Sizewell C: regering neemt belang van 20%

Door Simon Jack
Bedrijfsredacteur

Gepubliceerd11 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, EDFBeeldonderschrift, Sizewell C (lichter grijs aan de rechterkant) zou naast Sizewell B worden gebouwd

De regering is van plan een belang van 20% te nemen in een grootschalige kerncentrale van £ 20 miljard in Sizewell, zo heeft de BBC vernomen.

De Franse ontwikkelaar EDF neemt ook een belang van 20% in de elektriciteitscentrale van Suffolk.

De ministers hopen dat de bevestiging van twee hoeksteeninvesteerders infrastructuurinvesteerders en pensioenfondsen zal aanmoedigen om de resterende 60% op zich te nemen.

Sizewell C is een belangrijk onderdeel van de nieuwe energiestrategie voor het VK, die deze week wordt verwacht. Er wordt echter nog geen beslissing verwacht over de toekomst van Wylfa, in het noorden van Wales.

Regeringsfunctionarissen zeggen dat nieuwe nucleaire faciliteiten in Wylfa – net als Sizewell – een van de “grote weddenschappen op nucleair” kunnen zijn, waarvan de premier heeft gezegd dat ze een integraal onderdeel zijn van plannen om de afhankelijkheid van het VK van fossiele brandstoffen in de loop van de tijd te verminderen.

Het is nog niet duidelijk of deze extra ambities grootschalige installaties, kleinere reactoren op basis van nucleaire onderzeese technologie of beide zullen omvatten.

De strategie van de regering omvat ook plannen voor zonne- en windenergie en het stimuleren van extra investeringen in olie- en gasvelden in de Britse wateren.

Hoeveel kernenergie gebruikt het VK? Oorlog in Oekraïne ‘zet Wylfa-nucleair weer op de agenda’ Financieringsplan maakt de weg vrij voor de nucleaire site van Sizewell C

Wetgeving waardoor constructie- en financieringskosten aan de rekeningen van klanten kunnen worden toegevoegd, aangezien Sizewell C in het volgende decennium wordt gebouwd, moet volgende maand voor een tweede lezing in het Lagerhuis worden behandeld. Het is ongewijzigd door de Lords gekomen.

EDF heeft volgehouden dat het toegevoegde bedrag relatief onbeduidend zal zijn, ongeveer £ 2 per jaar voor de eerste fase, oplopend tot een piek van £ 12 per jaar.

De totale kosten van Sizewell C zullen naar verwachting ongeveer £ 20 miljard bedragen. Dat is iets minder dan de fabriek die momenteel in aanbouw is in Hinkley Point, in Somerset, aangezien Sizewell C een bijna identieke replica zal zijn, wat kostenbesparingen oplevert.

Verwacht wordt echter dat deze aantallen zullen stijgen, aangezien de wereldwijde inflatiedruk de prijzen van staal, cement, lonen en de grote hoeveelheden energie die nodig zijn om fabrieken van deze omvang te bouwen, beïnvloedt.

Bijschrift afbeelding, Groepen die tegen het Sizewell-plan zijn, zeggen dat het riskant en duur is en een gevaar vormt voor dieren in het wild

Het kapitaal van £ 20 miljard (tegen lopende prijzen) zal naar verwachting worden gefinancierd met ongeveer een derde in eigen vermogen – of vooraf contant geld – en de rest in schuld die is geleend van financiële markten.

De regering heeft al £ 100 miljoen toegezegd voor de ontwikkeling van het project. Door een belang van 20% te nemen, zou dat stijgen tot tussen de £ 1,5 miljard en £ 2 miljard.

Insiders van de nucleaire industrie zeggen dat voorgestelde hervormingen van de financiële regelgeving voor de hele EU (Solvency II) het voor pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen gemakkelijker zullen maken om te investeren in infrastructuuractiva voor de lange termijn, zoals kernenergie.

Hoewel sommige bedrijfsgroepen in Suffolk de banen en vaardigheden zouden verwelkomen die in de lokale economie zouden worden gebracht, is er aanzienlijke oppositie tegen de centrale, zowel op lokaal niveau als op grotere schaal van degenen die beweren dat grote kernenergie traag, duur, ouderwets en riskant is en bedreigt de lokale fauna.

Anti-Sizewell-groepen hebben de planning uitgedaagd en zullen naar verwachting een rechterlijke toetsing van elke goedkeuring eisen.

‘Altijd aan’-stroom

De regering is er echter van overtuigd dat het een bron is van niet-geïmporteerde, koolstofarme, “always-on” elektriciteit en heeft als doel dat kernenergie 25% van de stroombehoeften van het VK zal bijdragen.

Kernenergie produceert momenteel ongeveer 16% van de Britse stroom, maar van de acht centrales die nog in bedrijf zijn, zullen op één na alle tegen 2030 worden uitgeschakeld. Alleen Hinkley Point C is momenteel in aanbouw.

Die fabriek alleen al zal in 2026 7% van de huidige behoeften produceren.

Ook de overheid wil de ontwikkeling van kleinere reactoren, zoals die door Rolls Royce worden ontwikkeld, versnellen, maar de ontwerpen daarvoor bevinden zich nog in een pril stadium.

Critici beweren dat andere technologieën zoals zon en wind goedkoper, sneller en groener zijn om in te zetten.

Hoewel de huidige energiecrisis, verergerd door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, een krachtig argument heeft opgeleverd om economieën af te bouwen van vluchtige fossiele brandstoffen, heeft het ook pijnlijk aangetoond dat dit punt nog ver weg is.

DE KEUKENGADGETS TIJD VERGETEN: Herken je een van deze lang vergeten keukengereedschappen? VAN DE KGB TOT HET KREMLIN: Het onthullende verhaal van Poetins machtsovername