Inflatie: sportbeha’s in, donuts uit kosten van levensonderhoud maatregel

Inflatie: sportbeha’s in, donuts uit de kosten van levensonderhoud maatregelGepubliceerd27 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Getty Images

Grote vraag naar trainingsuitrusting en gezondheidsbewuste vegetarische opties worden nu gebruikt om de verandering in de kosten van levensonderhoud in het VK te berekenen.

Artikelen zoals bonen in blik, gestimuleerd door een toename van plantaardige diëten, zijn ook toegevoegd aan de goederenmand die wordt gebruikt om prijzen te meten.

Bij de beoordeling door het Office for National Statistics werden ook halsbanden voor huisdieren toegevoegd.

Maar herenpakken en donuts zijn uit, omdat thuiswerken veranderde hoe we ons kleden en snacken tijdens Covid-lockdowns.

De ONS zei dat het besloot om vleesvrije worsten toe te voegen aan de mand van meer dan 700 goederen, die wordt gebruikt om te berekenen hoe de kosten van levensonderhoud veranderen, om de stijgende vraag naar gezondere voedingsopties weer te geven.

Het zei ook dat het verwijderen van een tweedelig herenpak en de toevoeging van sportbeha’s en crop-tops verantwoordelijk waren voor het feit dat de uitgaven voor formele kleding zijn gedaald, evenals voor een “verhoogd bewustzijn van fitness”.

“Nu veel mensen nog steeds vanuit huis werken, is de vraag naar meer formele kleding blijven dalen”, zegt Sam Beckett, hoofd economische statistieken van de ONS.

Sinds het begin van de pandemie melden retailers zoals Boohoo en Asos een stijging van de verkoop van loungewear-items zoals joggers of hoodies.

Voedselbaas zegt dat prijzen tot 15% kunnen stijgen Waarom stijgen de prijzen zo snel? Lockdown-mode: ‘Mensen zijn terug in pyjama’

In totaal zijn er 19 items toegevoegd en zijn er 15 verwijderd.

En hoewel het schrappen van donuts uit het mandje zou kunnen suggereren dat klanten kiezen voor gezondere snacks tijdens het thuiswerken, worden multipacks taarten nog steeds meegenomen in de berekening.

Andere toevoegingen aan het goederenmandje wezen op een verschuiving in de manier waarop consumenten tijdens de pandemie uitgeven.

Antibacteriële doekjes en knutsel- en hobbysets voor volwassenen werden voor het eerst in de goederenmand opgenomen.

Halsbanden voor honden en katten werden ook toegevoegd “om de groei in accessoires voor huisdieren weer te geven die verband houden met de toename van het bezit van huisdieren in het algemeen tijdens de pandemie”, aldus het.

Items zoals atlasboeken of encyclopedieën, evenals kolen, zijn ook uit.

De officiële instantie voor de statistiek wees erop dat de verkoop van binnenlandse steenkool in 2023 zal worden verboden als onderdeel van de poging van de regering om de klimaatverandering aan te pakken. Door het item dit jaar te laten vallen, wordt de index beschermd tegen grote prijsschommelingen als die kop nadert.

De publicatie komt als experts erop wijzen dat wat is beschreven als de kosten van levensonderhoud crisis kan worden verergerd door het conflict in Oekraïne.

Maandag suggereerde onderzoek van de denktank Resolution Foundation dat de oorlog dit najaar een nieuwe piek in de kosten van levensonderhoud zou kunnen zien.

Mediabijschrift, Bekijk: Ros Atkins over waarom de oorlog in Oekraïne de voedselprijzen opdrijft – en de waarschijnlijke impact op armere landen

Het zei dat de inflatie, die bijhoudt hoe de kosten van levensonderhoud in de loop van de tijd veranderen, 10% zou kunnen bedragen voor de armste huishoudens, wier energie- en voedselrekening een groter deel van hun budget uitmaken.

Sommige analisten suggereerden maandag dat de update van het goederenmandje “niet in overeenstemming was met de dagelijkse uitgaven voor de massa”.

Myron Jobson, senior personal finance-analist bij Interactive Investor, zei dat klimsessies, die dit jaar zijn toegevoegd, “waarschijnlijk niet hoog zullen scoren op de lijst van uitgavenprioriteiten onder degenen die worstelen om de eindjes aan elkaar te knopen tijdens de crisis van de kosten van levensonderhoud”. .

“We hebben allemaal ons eigen inflatiecijfer en het is de moeite waard om je uitgavenpatroon in de gaten te houden om een ​​beter idee te krijgen van de goederen en diensten die het meeste op je budget drukken en waar je zou kunnen bezuinigen”, voegde hij eraan toe.

Met de inflatie op het hoogste niveau in 30 jaar, is de ONS-methodologie extra onder de loep genomen vanwege de bezorgdheid dat productselecties niet de aankopen weerspiegelen die zijn gedaan door mensen met lagere inkomens.

De ONS heeft bevestigd dat het enkele wijzigingen in de berekening zal aanbrengen om dat aan te pakken. Vanaf 2024 zal het een veel breder scala aan prijzen van supermarktkassa’s gebruiken, wat het gemakkelijker moet maken om erachter te komen of bepaalde merken pasta of bonen bijvoorbeeld sneller stijgen dan andere, na campagne van foodblogger en activist Jack Monroe .