IMF: Oekraïense economie kan tot 35% krimpen

IMF: Oekraïense economie kan maar liefst 35% krimpenGepubliceerd5 minuten geledenDelencloseShare pageKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenOorlog Rusland-Oekraïne Afbeeldingsbron, Getty Images Afbeelding bijschrift, Oekraïne wordt geconfronteerd met een ernstige economische krimp

De Oekraïense economie zou dit jaar met meer dan een derde kunnen krimpen als de oorlog met Rusland voortduurt, aldus het Internationaal Monetair Fonds.

De wereldwijde kredietverstrekker zei dat het land al te maken heeft met een daling van 10% als gevolg van de invasie, die grote steden heeft getroffen, luchthavens heeft verwoest en een vluchtelingencrisis heeft veroorzaakt.

Het IMF heeft onlangs 1,4 miljard dollar aan noodfondsen naar Oekraïne gestuurd, het maximum dat volgens de regels is toegestaan.

Er zullen miljarden meer nodig zijn, zei hij.

De sombere economische vooruitzichten voor Oekraïne waren opgenomen in een rapport dat vorige week werd opgesteld voordat de noodlening werd goedgekeurd. De schattingen zijn berekend door te kijken naar oorlogseconomieën in landen als Libanon, Irak en Syrië.

“Terwijl de oorlog aan de gang is, blijft de situatie extreem veranderlijk, en elke voorspelling is in dit stadium onderhevig aan enorme onzekerheid”, aldus het rapport, dat voorspelt dat de economie met 25% tot 35% zou kunnen krimpen.

Het zei dat de schattingen in het rapport “als een absoluut minimum moeten worden gezien”.

In 2014 en 2015 leed Oekraïne ook aan economische schokken, met een productie die respectievelijk met 6,6% en 10% daalde na de annexatie van de Krim door Rusland.

Maar de economie van Oekraïne, die sterk afhankelijk is van de export, groeide vorig jaar met 3%, dankzij een recordoogst van graan. Verwacht werd dat de productie in 2022 met nog eens 3,6% zou groeien.

Nu zei het IMF: “Een diepe recessie en hoge wederopbouwkosten zijn te verwachten, tegen de achtergrond van een humanitaire crisis.”

Voorlopig heeft de regering volgens het rapport van 7 maart prioriteit gegeven aan defensie- en sociale uitgaven en bleef ze op de hoogte van haar buitenlandse schuldverplichtingen. Bedrijven betalen nog steeds belasting en er stroomt nog steeds geld door het financiële systeem, hoewel veel bankfilialen zijn gesloten en de autoriteiten noodmaatregelen hebben moeten nemen.

Het land zal waarschijnlijk nog meer worstelen, waarschuwde het rapport.

Het IMF is van plan instrumenten op te zetten om zijn leden te helpen geld te sturen om Oekraïne te helpen, dat sinds het begin van de oorlog al het equivalent van 1,4 miljard dollar heeft uitgegeven aan het aflossen en aflossen van de buitenlandse schuld van de regering, aldus IMF-functionarissen.

In een interview met de BBC zei het hoofd van de Oekraïense centrale bank Kyrylo Shevchenko dat Russische tegoeden die als gevolg van sancties in het buitenland zijn bevroren, moeten worden gebruikt om het land weer op te bouwen.

“De behoefte aan geld zal enorm zijn”, zei hij tegen de BBC. “Het zou kunnen worden vervuld door leningen en subsidies van multinationale organisaties en directe hulp van andere landen. Er is echter een groot deel van de financiering nodig als herstelbetaling van de agressor, inclusief fondsen die momenteel zijn bevroren in onze geallieerde landen.”