‘Ik heb mijn broer luchtafweergeschut, helmen en laarzen gestuurd’

‘Ik heb mijn broer luchtafweergeschut, helmen en laarzen gestuurd’

Door Victoria Craig
BBC-reporter

Gepubliceerd12 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenRusland-Oekraïne oorlogBeeldonderschrift, Olia Hercules met vrienden in het VK kijkt naar een bericht van haar broer in Oekraïne

Toen Olia Hercules voor het eerst zag wat er in Oekraïne gebeurde, ging ze door een achtbaan van emoties. De chef-kok en auteur heeft de afgelopen 20 jaar in het VK gewoond, maar is geboren en getogen in Oekraïne en heeft daar nog steeds familie.

“Ik heb echt donkere dagen gehad, toen ik niet wilde leven. Ik had dagen dat ik me de meest krachtige voelde die ik ooit in mijn leven heb gevoeld. En ik had dagen dat ik me volledig verdoofd voelde”, zegt ze.

Maar binnen veertien dagen had ze haar emoties omgezet in een praktisch doel.

Olia’s keuken in Oost-Londen, waar ze gewoonlijk recepten test, is nu niet langer gewijd aan voedselbereiding. In plaats daarvan is het het hoofdkwartier van een inzamelingsactie om beschermingsmiddelen te sturen naar Oekraïense soldaten, waaronder haar broer Sasha, die zich heeft aangesloten bij de strijd om het land te verdedigen.

Toen de gevechten zich voor het eerst uitbreidden naar het zuiden van Oekraïne, waar Olia’s familie vandaan komt, vertelde Sasha haar dat hij zou proberen naar Lviv in het westelijke deel van het land te gaan. Maar zijn plannen veranderden snel.

“Hij stuurde me een bericht en zei dat hij niet weggaat, dat de situatie extreem wanhopig is en dat hij zich bij de territoriale verdediging moet voegen”, zegt Olia.

“Maar hij realiseerde zich dat wanneer je lid wordt, je alleen een geweer krijgt en dat is het. Er was geen beschermende uitrusting, er waren geen helmen, geen beschermende vesten, zelfs geen kniebeschermers. Geen radio’s, niets.”

Wat Olia in het bijzonder trof, was hoe gewone mensen meededen aan de strijd, mensen zoals zij, die een week eerder “op hun laptop tikten en platte blanken dronken”, maar nu de wapens oppakten.

Het gesprek met haar broer zette Olia aan tot actie. Ze plaatste een video op haar 70.000 volgers op Instagram en vroeg om donaties om beschermende uitrusting zoals kogelvrije vesten, laarzen en helmen te kopen voor haar broer en zijn team in Kiev.

In slechts twee dagen verzamelde ze meer dan £ 100.000. Daarna begon ze de uitrusting in te kopen bij militaire overtollige winkels.

Er was een vroege hapering toen de stortvloed aan donaties op haar Paypal-account als ongebruikelijk werd gemarkeerd door het algoritme dat transacties volgde.

“Het heeft even geduurd, maar het is ons eindelijk gelukt om het geld vrij te maken”, zegt ze.

Toen kwam de logistiek – een manier vinden om een ​​busje te sturen om de artikelen naar Oekraïne te brengen.

Toch hadden de items binnen twee weken na de start van haar campagne hun bestemming bereikt.

“Het is gewoon zo iets geweldigs”, zegt ze. “Ik was zo bezorgd dat ik misschien, omdat Kiev eigenlijk omsingeld is, dacht: ‘hoe gaan ze doorbreken?’ maar ze deden het’, zegt ze.

Sasha stuurde haar een video van hem en zijn medestrijders die de nieuwe dingen droegen.

Bekijk dit bericht op Instagram

Een bericht gedeeld door Olia Hercules (@oliahercules)

Honderden mensen in het Verenigd Koninkrijk, velen met connecties met Oekraïne, hebben spullen ingezameld en geld ingezameld sinds de Russische invasie eind februari.

Het Disasters Emergency Committee (DEC) en andere goede doelen stellen voor om geld te doneren als de meest effectieve manier om ervoor te zorgen dat mensen in Oekraïne en vluchtelingen in buurlanden krijgen wat ze nodig hebben.

DEC brengt onder één paraplu 15 van de grootste liefdadigheidsorganisaties van het land – waaronder het Britse Rode Kruis en Save the Children.

De groep schat dat 18 miljoen mensen zullen worden getroffen door de oorlog in Oekraïne en dat vier miljoen mensen zullen ontheemd raken. Het voert nu actief campagne voor donaties om voedsel, water, onderdak, gezondheidszorg en bescherming te bieden aan degenen die op de vlucht zijn voor conflicten.

Maar liefdadigheidsinstellingen en officiële fondsenwervende groepen zijn zeer nauw gereguleerd in termen van wat ze wel en niet mogen inzamelen voor en financieren, benadrukt James Maloney, een partner bij het in Londen gevestigde advocatenkantoor Farrer & Co.

“Er is een beetje een web van wetten en regels waar je doorheen moet. Goede doelen hebben doelen en die doelen beschrijven wat ze kunnen doen, waar ze werken en wie ze kunnen helpen”, zegt hij.

Mike Noyes, directeur humanitaire hulp bij Action Aid UK, dat ook deel uitmaakt van de DEC-groep, heeft aan de grens van Polen met Oekraïne geholpen vrouwen en kinderen te helpen die op de vlucht zijn voor conflicten. Action Aid heeft geholpen bij het verstrekken van voedsel, toegang tot telefoons en medische voorzieningen.

“De belangrijkste manier waarop we plannen is om naar mensen te luisteren en erachter te komen wat ze willen, om ervoor te zorgen dat we inspelen op hun behoeften in plaats van hen te vertellen wat goed voor hen is. Het is echt heel belangrijk dat we de vluchtelingen uit Oekraïne, de mensen die in Oekraïne zijn ontheemd, staan ​​centraal in onze reactie’, zegt hij.

Bijschrift afbeelding, Olia is van plan langetermijnprojecten op te zetten om Oekraïne te helpen herstellen en herbouwen

Toen Olia op zoek ging naar beschermende uitrusting voor haar broer, hoopte ze dat ze zou kunnen samenwerken met een liefdadigheidsinstelling of een groep die al was opgezet met bevoorradingslijnen en logistiek om de uitrusting aan te schaffen en naar Oekraïne te brengen. Maar zoiets werkte niet, zegt ze.

Hoewel haar prioriteit nu is om door te gaan met het inkopen en verzenden van voorraden naar haar familie en vrienden thuis, wil ze ook haar land helpen herbouwen, niet alleen fysiek maar ook psychisch van de verschrikkingen van de oorlog.

“Mijn doel is om gemeenschappen te helpen, vooral waar ik al familie en vrienden heb”, zegt ze.

Haar langetermijnplan is om geld in te zamelen om kookscholen te bouwen, waar schoolverlaters een vaardigheid kunnen leren.

Ondertussen heeft ze een campagne gelanceerd onder de naam CookForUkraine. Het moedigt mensen over de hele wereld aan om te proberen Oekraïense gerechten te koken of te bakken, maar wat nog belangrijker is, zegt ze, om rond de tafel te gaan zitten om de oorlog te bespreken en uit te zoeken hoe ze het beste kunnen helpen.

Je kunt Olga’s verhaal horen op Business Daily op de BBC World Service hier.

Oorlog in Oekraïne: meer berichtgeving LIVE: laatste updates uit Oekraïne en de omgeving ANALYSE: Rusland ’trekt de strop aan’ rond MariupolRUSLAND: Poetin legt zijn eisen vast HORLOGE: In de frontlinie met het Oekraïense leger IN DE DIEP: Volledige berichtgeving over het conflict