Hoe we de rekeningen betalen: Maaltijden overslaan en minder autoritten

Hoe we de rekeningen betalen: Maaltijden overslaan en minder autoritten

Door Johny Cassidy
BBC nieuws

Gepubliceerd1 uur geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenImage source, Darren Casey

Ongeveer 22 miljoen huishoudens staan ​​op het punt veel meer te betalen voor hun energierekening, een stap die miljoenen in de armoede zou kunnen duwen.

Naarmate de waarschuwingen toenemen voor de ergste daling van de levensstandaard sinds het begin van de registratie, zal de BBC het hele jaar door een aantal mensen volgen om te zien hoe het met hen gaat.

‘We maken minder autoritten en kopen geen vers fruit meer’Bron afbeelding, Darren Casey

Ruchita Green denkt al maanden aan stijgende kosten, terwijl ze de benzine- en voedselprijzen heeft zien stijgen.

De 38-jarige woont in de buurt van Grimsby in Lincolnshire met haar man Darren, een leraar, hun drie kinderen en de ouders van haar man.

Hun energierekening is al hoog, £ 198 per maand, inclusief de kosten voor het verwarmen van een bijgebouw in hun huis waar Darrens ouders wonen. Ze hebben nog niet de moed verzameld om hun meter te lezen, maar ze zetten zich schrap voor een steile klim en moeten de broekriem aanhalen. De gemiddelde jaarlijkse rekening zal volgens Ofgem waarschijnlijk met £693 stijgen – een dergelijke stijging zou nog eens £58 aan hun maandelijkse uitgaven toevoegen.

“We beginnen ons echt zorgen te maken over hoe het allemaal gaat werken”, zegt Ruchita.

Afbeeldingsbron, Darren Casey Afbeelding bijschrift, Ruchita heeft een Indiaas kookbedrijf en heeft de kosten van haar ingrediënten zien stijgen

Het salaris van Darren van ongeveer £ 2.750 per maand is hun belangrijkste bron van inkomsten. Ruchita heeft een bedrijf dat mensen leert hoe ze thuis Indiaas eten kunnen koken, maar het levert niet veel op en de marges zijn krap. “Als een klant besluit dat ze vlees als voorgerecht en vlees als hoofdgerecht willen hebben, zinkt mijn hart”, zegt ze. Ze zal binnenkort moeten beslissen of ze haar prijzen wil verhogen, of alleen goedkopere vegetarische maaltijden gaat koken. Ze maakt zich zorgen ofwel kan ook leiden tot een daling van haar bedrijf.

De wekelijkse benzinerekening voor hun auto is van £ 20 naar £ 30 per week gegaan, dus ze is begonnen met het verminderen van reizen. Voor de wekelijkse winkel koopt ze goedkopere merken, en fruit in blik in plaats van vers, en ze hebben bezuinigd op afhaalmaaltijden, wat hen volgens haar minstens 80 pond per maand heeft bespaard. Ze is ook van gastouder veranderd, wat ongeveer £ 20 per week bespaart.

Een ander gebied waarop ze hebben moeten bezuinigen, zijn de naschoolse activiteiten van sommige van hun andere kinderen, wat volgens Ruchita zwaar was voor hun oudste kinderen van 11 en zes jaar. “Ze vragen me waarom we niet meer aan multisport kunnen doen en ik moet ze vertellen dat het komt omdat we het ons niet kunnen veroorloven.”

Op dit moment draait het alleen maar om managen, zegt Ruchita, maar ze is zich ervan bewust dat verdere verhogingen een grotere impact kunnen hebben.

‘Ik ben aan het goochelen om alles te laten kloppen – dat doet het niet’ Afbeeldingsbron, Esme Buxton Afbeelding bijschrift, Esme’s energierekening is gestegen van £ 30 per maand in december tot £ 95 in maart

Esme Buxton verdient vaak niet genoeg om rond te komen en rekent regelmatig op familie voor hulp.

Ze schrok in december toen haar energieleverancier haar vertelde dat de maandelijkse automatische incasso van £ 30 die ze had betaald niet genoeg was om haar energierekening te dekken, en het werd verhoogd tot £ 66. “Vervolgens zetten ze het in februari op 75 pond en in maart weer op 95 pond”, zegt ze.

De 30-jarige woont in een flat met één slaapkamer in Cheltenham die ze deelt met haar Roemeense reddingshond Arlo, en werkt als freelance fotograaf en marketeer. Ze zegt dat het seizoensgebonden karakter van huwelijksfotografie betekent dat ze het moeilijk vindt om de boeken in evenwicht te houden.

Waarom gaan mijn energierekeningen omhoog en hoe hoog kunnen ze gaan? Grote regionale kloof op sommige energierekeningen Waarom stijgen de kosten van levensonderhoud?

Ze weet dat ze geluk heeft dat haar familie zal helpen, en ze houdt haar uitgaven strak in de hand, maar als ze naar haar budget vanaf februari kijkt, is het gemakkelijk om te zien hoe precair de dingen zijn.

“Ik verdiende in februari 1.188 pond. Mijn totale rekeningen bedroegen 1.603 pond. Ik kreeg een aanvullende lening van 500 pond van mijn vader en opa”, zegt ze. “Dat gaf me een totaal van £ 85 voor eventuele extra’s.”

Die kleine extra’s zijn dingen als gaan zwemmen of naar de sportschool of een kopje koffie drinken in het park met haar moeder. Ze kon deze maand naar de bioscoop dankzij een aanbieding die ze kreeg van haar gsm-leverancier, maar wat betreft uit eten gaan of de kroeg, die zijn voorlopig allemaal weg.

“Ik maak me constant zorgen over geld en denk er de hele tijd aan. Ik ben altijd aan het goochelen met dingen in mijn hoofd om te proberen alles te laten kloppen, wat niet het geval is.”

Afbeeldingsbron, Esme BuxtonAfbeelding bijschrift, Voedsel voor reddingshond Arlo, plus huisdierenverzekering, toegevoegd aan Esme’s maandelijkse uitgaven

Naast haar huur van £ 595, £ 94 gemeentebelasting en het geld voor andere energierekeningen zoals water en haar telefoon, zet Esme ook elke maand £ 300 opzij voor haar jaarlijkse belastingaanslag. Maar het belastinggeld is waar ze in duikt als er een onverwachte rekening binnenkomt, zoals wanneer ze een nieuw wiel voor haar fiets moest betalen nadat het van buiten haar flat was gestolen.

“De fiets bespaart me geld in het openbaar vervoer, dus ik wist dat ik hem echt nodig had”, zegt ze, “maar dat geld zal van het budget van volgende maand moeten worden terugbetaald, waardoor ik weer tekort kom.”

Om te helpen bezuinigen, gebruikt ze de verwarming nu alleen ’s avonds. Ze heeft zelfs een airfryer gekocht in een poging haar oven niet meer te gebruiken. “De airfryer is geweldig”, lacht ze. ‘Ik heb er laatst donuts in gemaakt.’

Esme probeert ook te bezuinigen op haar voedselbudget. Ze staat zichzelf ongeveer £ 30 per week toe en winkelt nu bijna uitsluitend in haar lokale Lidl. Ze heeft gemerkt dat de kosten van vers fruit stijgen en koopt nu diepgevroren.

Het enige waar ze volgens haar niet echt op kan bezuinigen, is eten voor haar hond Arlo. “Ik probeer online rond te shoppen om een ​​goede deal te krijgen, maar zelfs als ik dat doe, geef ik elke maand bijna £ 50 uit om haar te voeden”, zegt ze. “Ik moet ook een huisdierenverzekering betalen. Als er iets met haar zou gebeuren, zou ik de dierenartsrekeningen niet kunnen betalen. Al deze dingen kloppen.”

‘Als ik laat in de ochtend eet, hoef ik pas ’s avonds weer te eten’ Bron afbeelding, Pete Goddard Afbeelding bijschrift, Een keer per week krijgt Andrew een gratis maaltijd van een plaatselijke liefdadigheidsinstelling en zegt dat hij graag moeite doet om er netjes uit te zien

Andrew McIntyre is zijn energieleverancier 1.200 pond schuldig, en zijn maandelijkse rekening staat op het punt te stijgen van 75 pond naar 120 pond per maand.

De 57-jarige leeft van Universal Credit en wordt al regelmatig geconfronteerd met een tekort tussen wat hij binnenkrijgt en wat hij aan rekeningen moet betalen.

Terwijl hij zich klaarmaakt om naar een plaatselijke liefdadigheidsinstelling te gaan voor een gratis maaltijd – iets wat hij een dag per week doet en zich graag netjes kleedt – legt hij uit dat dit betekent dat hij moet kiezen tussen het betalen van zijn huur en het verwarmen van zijn flat.

“Elke maand beroof ik Peter om Paul te betalen”, zegt hij. Andrew krijgt £ 325 per maand Universal Credit en £ 351 per maand huurtoeslag. Hij heeft geen spaargeld. Hij betaalt £ 400 voor huur, waardoor hij £ 276 overhoudt voor eten en rekeningen.

Andrew probeert zijn energieverbruik tot een minimum te beperken. “In de winter trek ik extra lagen aan om warm te blijven”, zegt hij. “Als ik het ’s avonds echt koud heb om tv te zitten kijken, kruip ik in mijn slaapzak op de bank en blijf ik zo warm.”

Hij staat zichzelf ongeveer 80 pond per maand toe aan eten, maar dat houdt ook in dat hij maaltijden overslaat. “Als ik ’s morgens laat kan eten, hoef ik niet meer te eten tot mijn avondmaaltijd”, zegt hij.

Hij heeft tijd om naar verschillende supermarkten in zijn geboorteplaats Walsall in de West Midlands te gaan om de goedkoopste deals te vinden. “Ik ken de prijs van alles”, lacht hij. “Een verandering van slechts een paar pence maakt echt een verschil in hoe ver mijn geld zal gaan.”

De rest van zijn geld gaat naar het betalen van zijn telefoonrekening, waterrekening en gemeentebelasting.

Het is vooral belangrijk voor Andrew dat hij zijn huur bijhoudt. In 2009 verloor hij de fabrieksbaan waar hij bijna 29 jaar voor had gewerkt en maakte hij zich los van zijn vaste partner, en hij merkte dat hij zeven maanden op straat leefde.

“Ik zal de ervaring en hoe het me raakte nooit vergeten”, zegt hij. “Als ik moet kiezen tussen een dak boven mijn hoofd houden en mijn elektriciteitsrekening betalen, is dat een gemakkelijke keuze. Ik zal nooit meer dakloos worden.”

Andrew zegt dat hij zich soms echt dicht bij de rand voelde, maar hij is nu ook vreemd positief over de ervaring.

“Ik kan ’s avonds op mijn bank zitten en dankbaar zijn voor wat ik heb. Ik heb niet veel, maar voor wat ik heb, ben ik dankbaar”, zegt hij.

“Ik kan ’s avonds op mijn bank zitten en dankbaar zijn voor wat ik heb. Ik heb niet veel, maar voor wat ik heb, ben ik dankbaar”, zegt hij.

Hoe kan ik mijn energierekening verlagen?

Volgens Citizen’s Advice zijn er enkele eenvoudige dingen die u kunt proberen.

Controleer je thermostaat: Als u uw thermostaat één graad lager zet, kunt u ongeveer € 65 per jaar besparen. Verlaag het alleen tot een temperatuur waar jij je prettig bij voelt – als richtlijn vinden veel mensen dat dit tussen de 18-21 graden is.Houd de warmte binnen: Controleer uw huis op gaten in de deuren, ramen en vloeren. Als u gaten blokkeert waar u tocht kunt krijgen, kunt u ongeveer £ 30 per jaar besparen. Als je huurt, vraag dan aan je verhuurder of je huis goed is geïsoleerd. Schakel alles uit wat u niet gebruikt: Als u uw apparaten uitschakelt in plaats van ze op stand-by te laten staan, kunt u ongeveer £ 40 per jaar besparen. Als u lampen uitdoet wanneer u ze niet gebruikt, zelfs als het maar een paar seconden uit is, kunt u £ 14 per jaar besparen. Overweeg het gebruik van LED-lampen, die minder kosten om te gebruiken.

Als je moeite hebt om je energierekening te betalen, kun je misschien steun krijgen van de overheid of je energieleverancier. De eerste stap is om uw leverancier te bellen en te vragen of ze subsidies aanbieden om u te helpen met uw energierekening.