HMRC moet meer doen om onbetaalde belastingen terug te vorderen als gevolg van een pandemie, zeggen parlementsleden

HMRC moet meer doen om onbetaalde belastingen terug te vorderen als gevolg van pandemie, zeggen parlementsleden 20 minuten geleden gepubliceerd

De regering moet meer doen om belastingen terug te vorderen die tijdens de pandemie onbetaald zijn gebleven, zei een groep parlementsleden.

De Public Accounts Committee zei dat de totale Britse belastingschuld £ 39 miljard bedroeg – meer dan het dubbele van het bedrag aan het begin van 2020.

Het zei dat HM Revenue and Customs bedrijven en individuen die ervoor kozen hun belastingen niet te betalen moeten nastreven en tegelijkertijd degenen moeten ondersteunen die nog steeds worstelen met de gevolgen van de pandemie.

HMRC zei dat het schulden aan het terugbetalen was en ook meer personeel zou aanwerven.

Nadat het VK voor het eerst in lockdown ging, stopte HMRC de meeste incasso-activiteiten, waardoor het aantal verzonden brieven en persoonlijke incasso’s aanzienlijk werd verminderd.

Door de verhuizing, samen met de bredere economische impact van de pandemie, steeg het aantal belastingbetalers met schulden van ongeveer 3,8 miljoen in januari 2020 tot 6,2 miljoen in september 2021.

Het totale verschuldigde bedrag steeg van ongeveer £ 16 miljard vóór de pandemie tot een piek van £ 67 miljard in augustus 2020, voordat het terugviel naar het huidige niveau.

Het rapport van de Public Accounts Committee zei dat HMRC “geen duidelijk plan had geformuleerd of een gedetailleerd tijdschema had opgesteld om ons het vertrouwen te geven dat het de uitdaging waarmee het nu wordt geconfronteerd aankan”.

De partijoverschrijdende commissie voegde eraan toe dat hoe langer de belasting onbetaald bleef, hoe groter het risico dat HMRC deze nooit zou kunnen innen.

Het maakte zich vooral zorgen over “schurkenfirma’s” die hebben kunnen profiteren door gebruik te maken van maatregelen die zijn genomen als onderdeel van de pandemiereactie.

Boetes doemt op voor late zelfbeoordeling belastingaangiftenHMRC slaat terug over beweringen dat het zacht is tegen fraude

In het rapport werd ook zijn bezorgdheid geuit over het feit dat HMRC niet proactief genoeg was in het identificeren en ondersteunen van mensen die economisch kwetsbaar waren of minder in staat waren om hun schulden te betalen als gevolg van de pandemie.

Commissievoorzitter Dame Meg Hillier MP zei: “HMRC heeft een lastige balans om te vinden. Degenen die het minst in staat zijn om stijgende rekeningen te betalen, inclusief belastingaanslagen, zijn ook de gemakkelijkste ‘doelen’ voor het innen.

“Tegelijkertijd zijn de uitdagingen van HMRC bij het achtervolgen van vermogende individuen en bedrijven die profiteren van elke truc in het boek om belasting te ontwijken en te ontduiken en de wet te omzeilen bekend.

“Die trucs zijn gewoon niet beschikbaar voor gewone mensen, die nu uit de ellende van de pandemie opduiken in een exploderende crisis van de kosten van levensonderhoud. HMRC moet veel harder pushen – waar ze ook zijn – van degenen die hun eerlijk betalen delen.”

In een verklaring zei HMRC: “We zijn schulden op een veilige manier aan het invorderen, rekening houdend met de omstandigheden van klanten en terugbetalingen betaalbaar maken. Het is in niemands belang om levensvatbare bedrijven insolvabel te maken wanneer ze erin kunnen slagen om hun belastingschulden terug te betalen. “

Het zei ook dat het het komende jaar bijna 2.000 extra medewerkers zou aanwerven om de inningsinspanningen te ondersteunen.