Geluidsoverlast tegengaan met slimme technologie

Geluidsoverlast tegengaan met slimme technologie

Door Natalie Lisbona
Zakelijk verslaggever, Tel Aviv

Gepubliceerd1 dag geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Sue PearlAfbeelding bijschrift, Sue Pearl zegt dat ze nooit een goede nachtrust krijgt vanwege het snurken van echtgenoot David

Sue Pearl en haar man David worden elke ochtend chagrijnig wakker.

“Mijn man snurkt zo hard dat het hele huis trilt”, zegt Sue.

David, een 65-jarige advocaat uit Londen, heeft zo ongeveer alles geprobeerd om het probleem te verhelpen, van neusdruppels en strips tot sprays en zelfs een elektrische armband die hem een ​​milde elektrische schok gaf.

Maar niets heeft gewerkt, en zelfs zijn oren-, neus- en keeldokter staat er versteld van.

“Ik word vaak wakker, mijn slaap is zo verstoord, dus ik stuur hem naar de logeerkamer”, zegt Sue, die voice-over is. “Het is een nachtmerrie. Het is vermoeiend om met een snurker te leven, we slapen geen van beiden goed, het is echt niet goed voor een relatie.”

Het is niet alleen het geluid van een snurkende partner die uw kwaliteit van leven kan beïnvloeden. Van wonen in de buurt van een drukke weg of luchthaven, tot luidruchtige buren of schetterende muziek, geluidsoverlast kan een nadelige invloed hebben op uw geestelijke gezondheid.

Het Europees Milieuagentschap zegt zelfs dat overmatig lawaai mensen doodt. Het schat dat langdurige blootstelling in de hele Europese Unie 12.000 vroegtijdige sterfgevallen per jaar veroorzaakt.

Ondertussen zegt de Wereldgezondheidsorganisatie dat geluidsoverlast een “onderschatte bedreiging is die een aantal gezondheidsproblemen op korte en lange termijn kan veroorzaken, zoals bijvoorbeeld slaapstoornissen, cardiovasculaire effecten, slechtere werk- en schoolprestaties, [and] slechthorendheid”.

Afbeeldingsbron, Getty Images Afbeeldingsbijschrift, We leven in een lawaaierige wereld en overmatig lawaai kan de gezondheid van mensen ernstig schaden

Afgezien van goede oude oordopjes en ruisonderdrukkende hoofdtelefoons, hebben een aantal technologiebedrijven geworsteld om nieuwe manieren te vinden om het toegenomen ongewenst geluid te overstemmen.

Een zo’n firma is het Israëlische bedrijf Silentium, dat zegt dat zijn “Quiet Bubble”-systeem ongewenst geluid aanzienlijk kan verminderen – zelfs als het afkomstig is van een echtgenoot die naast je in bed ligt.

De technologie is gebaseerd op een luidspreker en microfoon. Hoe het werkt is nogal ingewikkeld, maar in eenvoudige bewoordingen luistert de microfoon naar het ongewenste geluid, en dan zendt de luidspreker een geluid uit dat het opheft.

Voor lezers die een meer technische uitleg willen – computeralgoritmen verwerken de ongewenste ruis, en de spreker geeft dezelfde geluidsgolven af, maar in de tegenovergestelde fase, of van voren naar achteren. Dit zorgt voor interferentie, die veel van beide geluiden opheft.

Afbeeldingsbron, Natalie Lisbona Afbeelding bijschrift, Silentium’s CEO Yoel Naor wijst op de technologie van zijn bedrijf

Actieve ruisonderdrukking genoemd, bestaat al een aantal jaren in hoofdtelefoons, maar bedrijven zoals Silentium hebben de technologie ontwikkeld om te werken zonder een paar blikjes over je oren te hoeven doen.

“Je kunt onze luidspreker en sensoren op het hoofdeinde van je bed plaatsen, en het geluid van het snurken van je partner zou drastisch worden verminderd, omdat het ‘anti-ruis’ genereert”, zegt Yoel Naor, CEO van Silentium.

Hij voegt eraan toe dat de technologie ook in auto’s kan worden gebruikt. “Je kinderen kunnen achterin Disney op volle toeren spelen, of zelfs ruzie maken, en je zou niet veel voorin kunnen horen.”

Het bedrijf zegt dat zijn technologie ook “individuele geluidszones” kan creëren, waarbij het geluid van een reeks luidsprekers is gericht op een zeer specifiek gebied van de ruimte en buiten die zone of bubbel wordt geminimaliseerd. Het idee is dat iemand in een trein of vliegtuig zonder koptelefoon naar muziek kan luisteren of een film kan kijken, en toch mensen die in de buurt zitten niet lastig kan vallen.

In zijn laboratorium heeft meneer Naor twee stoelen naast elkaar om te demonstreren hoe deze gerichte geluidsprojectie werkt. Afhankelijk van op welke stoel je zit, hoor je een ander nummer door de diverse luidsprekers worden gespeeld. En je kunt het andere deuntje niet horen.

Silentium werkt al samen met autofabrikant Jaguar Land Rover en hoopt met zijn technologie andere autobedrijven, treinen en luchtvaartmaatschappijen te interesseren.

New Tech Economy is een serie die onderzoekt hoe technologische innovatie het nieuwe opkomende economische landschap vorm gaat geven.

In sommige situaties wil je dat andere mensen een geluid horen, zoals een waarschuwingsgeluid wanneer een vrachtwagen achteruitrijdt. Maar idealiter wil je dat alleen mensen in de buurt van het voertuig het geluid horen, en niet de omgeving.

Brigade Electronics, gevestigd in Kent, maakt dergelijke achteruitrijalarmen – ze zijn alleen hoorbaar voor voetgangers en anderen in de buurt. Ze werken door geluiden uit te zenden die na ongeveer 10 meter verdwijnen.

“Een ‘ssh ssh’-witte ruis is duidelijk te horen in de gevarenzone, zelfs met gehoorbeschermers, koptelefoons of voor slechthorenden, maar het maakt niet de hele buurt wakker.” zegt Emily Hardy, marketingmanager bij Brigade.

Ze voegt eraan toe dat de spreker van het bedrijf “zachte” kortlopende multifrequentiegeluiden afgeeft, in plaats van “pijnlijke” smalbandfrequenties die over veel grotere afstanden door de lucht worden gedragen.

De systemen zijn op alles gemonteerd, van buggy’s op luchthavens tot bestelwagens voor supermarkten, graafmachines en sommige elektrische auto’s.

Poppy Szkiler is de mede-oprichter en chief executive van het in het VK gevestigde Quiet Mark, een wereldwijd certificeringsprogramma dat alles toekent, van consumentenproducten tot bouwspecificaties, hotels, winkels en transportbedrijven vanwege hun lage geluidsniveau.

Afbeeldingsbron, Poppy Szkiler Bijschrift afbeelding, Poppy Szkiler is de derde generatie van haar familie die overmatig lawaai aanpakt

Ze zegt dat er een “stille revolutie” aan de gang is, waarbij de noodzaak om onnodig lawaai te verminderen “de afgelopen twee jaar bovenaan de prioriteitenlijst van milieu- en gezondheidsagenda’s is komen te staan”.

Ze zegt dat dit deels te maken had met de lockdowns van het coronavirus, waardoor het lawaai in steden met de helft daalde. “En de work from home-beweging bracht ons bewust van de impact van geluid, waarbij al het leven zich onder één dak afspeelt”, zegt ze.

Mevrouw Szkiler richtte Quiet Mark tien jaar geleden op, maar haar familie pakt al drie generaties lang het lawaai aan.

In 1959 richtte haar grootvader John Connell de Noise Abatement Society op, een liefdadigheidsinstelling die al 63 jaar campagne voert tegen geluidsoverlast.

Zijn lobby hielp om de Noise Abatement Act van 1960 door het Britse parlement te duwen. Het erkende geluid voor de eerste keer wettelijk als mogelijke hinder of vervuilende stof.

Afbeeldingsbron, Noise Abatement Society Bijschrift afbeelding, John Connell is de oprichter van de Noise Abatement Society

Talya Ressel is een psychotherapeut gevestigd in Londen die werkt met mensen met een hoge gevoeligheid voor geluid. In het bijzonder helpt ze mensen om te gaan met de uitdagingen van misofonie, een aandoening waarbij bepaalde geluiden een sterk negatieve emotionele reactie kunnen veroorzaken.

“We worden gebombardeerd door meer geluiden dan ooit tevoren”, zegt ze. “Begrijp dat geluiden, die je misschien niet eens hoort of opmerkt, een heel ander effect op anderen kunnen hebben.

“Als je een ongewenst geluid niet kunt vermijden en ruisonderdrukkende hoofdtelefoons en witte ruis geen opties zijn, dan heb je een actief plan nodig om de situatie te beheren. Het probleem negeren betekent niet dat je lichaam niet reageert of wordt beïnvloed .”

Mevrouw Ressel voegt toe: “Probeer elke dag een paar minuten te vinden waarop je in actieve stilte zit. Het geeft je de kans om te resetten nadat je de hele dag door geluiden bent gebombardeerd.”