Gebruik Russisch geld om Oekraïne weer op te bouwen, zegt bankchef

Gebruik Russisch geld om Oekraïne weer op te bouwen, zegt bankchef

Door Ben King
Zakelijke verslaggever, BBC News

Gepubliceerd19 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenRusland-Oekraïne oorlogBeeldonderschrift, Kyrylo Shevchenko, gouverneur van de Nationale Bank van Oekraïne, in september 2021

Bevroren Russische activa moeten worden gebruikt om Oekraïne na de oorlog weer op te bouwen, heeft de gouverneur van de centrale bank van Oekraïne tegen de BBC gezegd.

Kyrylo Shevchenko riep op tot een uitgebreide lijst van extra sancties, van het schrappen van kaartbetalingen tot het opschorten van de Russische toegang tot het IMF.

Elke dag dat sancties worden uitgesteld “kost het leven van burgers en kinderen”, zei hij in een interview.

Om veiligheidsredenen beantwoordde hij vragen per e-mail.

De heer Shevchenko, gouverneur van de Nationale Bank van Oekraïne, zei dat Rusland uiteindelijk moet betalen om de schade die tijdens de invasie is veroorzaakt, te herstellen.

“De behoefte aan geld zal enorm zijn”, zei hij tegen de BBC. “Het zou kunnen worden vervuld door middel van leningen en subsidies van multinationale organisaties en directe hulp van andere landen. Er is echter een groot deel van de financiering nodig als schadevergoeding van de agressor, inclusief fondsen die momenteel zijn bevroren in onze geallieerde landen.”

Een groot deel van Ruslands $ 630 miljard aan deviezenreserves wordt verondersteld buiten het land te worden gehouden en in feite bevroren door sancties in de VS, de EU en andere plaatsen.

Dat zou miljarden beschikbaar stellen voor wederopbouw – als Oekraïne er toegang toe krijgt als de oorlog voorbij is.

Afbeeldingsbron, dsns.gov.ua Afbeelding bijschrift, Het regeringsgebouw in Kharkiv, verwoest door Russische raketten. De wederopbouw van Oekraïne kost miljarden

Roept op tot een gedetailleerde lijst van extra sancties

De heer Shevchenko verwelkomde de financiële sancties die al door de internationale gemeenschap zijn opgelegd, maar zei dat de wereld veel verder zou moeten gaan. Hij riep regeringen, instellingen en bedrijven op om een ​​uitgebreide lijst van verdere financiële sancties op te leggen, gericht op alle uithoeken van de Russische economie.

Hij riep op:

Handels- en financiële dataplatforms Refinitiv en Bloomberg beëindigen toegang voor Russische en Wit-Russische klanten. VS en EU moeten hun banken opdragen de correspondentrelaties met Russische banken te verbreken. De centrale bankorganisatie, de Bank for International Settlements, gaat de Russische centrale bank uitzetten. Het Internationaal Monetair Fonds blokkeert Rusland en Wit-Rusland van zijn vergaderingen, blokkeert hun toegang tot activa die zijn uitgegeven door het IMF, genaamd speciale trekkingsrechten, “omdat deze fondsen kunnen worden gebruikt om militaire acties tegen ons land te financieren.” China’s UnionPay-kaartbetalingssysteem (vergelijkbaar met Mastercard en Visa) om te stoppen met het bedienen van betaalkaarten die zijn uitgegeven door Russische banken. Armenië, Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan, Turkije en Vietnam om het Russische betalingssysteem te blokkeren, Mir.International money transfer operator Western Union om de levering van contant geld aan Russische en Wit-Russische banken te staken.

“We zien het effect al [of sanctions] op het financiële systeem van de agressor, maar we wachten nog steeds op meer. Ik zou willen onderstrepen dat elke dag dat sancties worden uitgesteld, het leven kost van burgers en kinderen”, zei Shevchenko.

“Dit zijn de levens van Oekraïners die voor de Europese weg hebben gekozen en nu niet alleen hun eigen land verdedigen, maar ook het hele waardensysteem dat de kern vormt van de westerse beschaving.”

Centrale bankiers richten zich normaal gesproken op inflatie.

Wat duidelijk wordt uit de getuigenis van de Oekraïense versie van Andrew Bailey, is dat ze in deze oorlog geen middel onbedekt laten in hun aanvallen op het Russische financiële systeem.

Elke pijplijn van contant geld in de “agressor” is geïdentificeerd, zelfs terwijl het team van de heer Shevchenko probeert het geld in het Oekraïense financiële systeem en zijn miljoenen vluchtelingen te laten stromen, en zelfs het monetaire beleid van zijn land vanuit een bunker te bepalen.

Het IMF, de Bank voor Internationale Betalingen, Western Union, Chinese creditcardbetalingssystemen, het gebruik van het Russische betalingssysteem door voormalige Sovjetlanden, ze zijn allemaal het onderwerp van Kiev’s lobby om het Russische financiële systeem aan een ongekende druk te onderwerpen.

Bovenal heeft de aanval op de Russische Centrale Bank, overeengekomen door de G7-landen, haar grootste voorraad deviezenreserves ontwapend en de waarde van de roebel gehalveerd.

Ik vroeg hem of hij zich zorgen maakte over het precedent dat hier wordt geschapen voor instellingen die normaliter soevereine immuniteit genieten. Hij pauzeert. “Ik kan uit de grond van mijn hart antwoorden. We zien dat de Centrale Bank van Rusland de militaire invasie steunt en dus ook schuldig is, verantwoordelijk voor de dood van burgers in Oekraïne”.

Donaties boven de $ 350 miljoen (£ 280 miljoen)

11 miljard hryvnia ($ 350 miljoen, £ 280 miljoen) is gestort op de twee speciale rekeningen die zijn opgezet door de Nationale Bank van Oekraïne om donaties te ontvangen voor het leger en voor humanitaire doelen, vertelde Shevchenko aan de BBC.

De rekening voor het leger is op 24 februari opgezet om internationale en lokale donaties in meerdere valuta’s te accepteren.

Op 1 maart is een soortgelijke rekening voor humanitaire doeleinden geopend.

Afbeeldingsbron, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, Een deel van de Yamal-pijpleiding die gas van Rusland naar Europa brengt

olie-embargo

Westerse landen hebben geworsteld met de moeilijkheden om de aankoop van Russische energie op te schorten. Hoewel het geld dat Moskou ontvangt voor olie- en gasexport een levensader is, hebben Europese regeringen besloten dat ze niet kunnen leven zonder essentiële Russische voorraden, althans voorlopig.

De heer Shevchenko zei: “Vandaag kunnen we zien dat Rusland zijn energiebronnen gebruikt om economische druk op Europa uit te oefenen. Energie is ook een van de leidende verhalen in de Russische media. Ze gebruiken het om het Russische publiek verkeerd te informeren over de onwil van het Westen om hardere maatregelen te nemen, uit angst de toegang tot Russische olie en gas te verliezen.

“We beseffen hoe moeilijk deze beslissing is voor onze westerse partners. We begrijpen de kosten van een dergelijke stap. Maar we moeten samenwerken om alle mogelijke instrumenten te vinden en te gebruiken om het doden en het lijden dat Rusland in toenemende mate in Oekraïne veroorzaakt, te stoppen.”

Bijschrift afbeelding, Kyrylo Shevchenko, gisteren gefilmd door NBU-personeel

Oekraïne draaiende houden

De heer Shevchenko beschreef ook enkele van de uitdagingen om het financiële systeem van het land draaiende te houden tijdens een oorlog.

Zijn staf werkt de klok rond, zei hij, velen schuilen in ondergrondse bunkers tegen bombardementen.

Maar hij zei dat elektronische betalingen en geldautomaten nog steeds werkten, en dat overal contant geld werd afgeleverd, behalve in actieve gevechtszones.

“Ik kan met trots zeggen dat het Oekraïense banksysteem stabiel en liquide blijft, zelfs onder de staat van beleg.”

“Dit is een extreem moeilijke tijd voor elke Oekraïner – voor de mensen en het land”, zei hij. “De Nationale Bank van Oekraïne doet er alles aan om Oekraïne, zijn verdedigers en de door Russische agressie getroffen bevolking te steunen.”