Gaan we een ‘gouden eeuw’ voor vakbonden in?

Gaan we een ‘gouden eeuw’ voor vakbonden in?

Door Anne Cassidy
Zakelijke verslaggever

Gepubliceerd1 dag geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemieBeeldbron, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, De pandemie heeft geleid tot een toename van het vakbondslidmaatschap en arbeidersactivisme

Shyamlee Patel maakt deel uit van een groeiende trend aan beide kanten van de Atlantische Oceaan – ze is sinds het begin van de pandemie lid van een vakbond.

Mevrouw Patel, die in New York woont, werkt op de financiële afdeling van een Amerikaanse natuurbeschermingsorganisatie.

Zij en haar collega’s hebben zich vorig jaar aangesloten bij een vakbond na ontslagen bij de organisatie. Hun beslissing was ook een reactie op onafhankelijk onderbouwde beschuldigingen dat vrouwelijke werknemers en mensen van kleur oneerlijk werden behandeld.

“Als een gekleurde vrouw, toen ik op papier zag staan ​​dat gekleurde vrouwen het moeilijker hebben bij de organisatie die de rangen opklimt en als gelijken wordt behandeld, heeft dat mijn beslissing om zich te verenigen echt versterkt”, zegt mevrouw Patel.

“De vakbondsbeweging sluit aan bij mijn waarden en wat ik hoop voor de toekomst.”

Afbeeldingsbron, Shyamlee Patel Bijschrift afbeelding, Shyamlee Patel trad toe tot een vakbond na een ongelukkige ervaring bij haar werkgever

In de VS en het VK is het vakbondswerk en het arbeidersactivisme de afgelopen twee jaar weer toegenomen, aangezien de banenverlies als gevolg van de blokkeringen van het coronavirus mensen meer bewust heeft gemaakt van de onzekerheid van hun werk.

Het vakbondslidmaatschap in het VK steeg in 2020 met 118.000 tot 6,6 miljoen, het vierde jaar op rij dat het steeg.

Een van de grootste vakbonden, Unite, zei in mei van dat jaar dat “tienduizenden” zich hadden aangesloten “omdat ze erg bang waren” voor het risico op ontslagen.

In de VS steeg het percentage Amerikaanse werknemers dat lid is van een vakbond tot 10,8% in 2020, van 10,3% in 2019. Dit was te wijten aan het feit dat “onevenredig” meer niet-vakbondsmedewerkers hun baan verloren tijdens de pandemie, volgens de Amerikaanse ministerie van arbeid.

En hoewel het algemene niveau van het lidmaatschap van een vakbond in de VS gelijk bleef, nam het toe onder werknemers van 25-34 jaar. Het lidmaatschap binnen die leeftijdscategorie steeg van 8,8% van de werkenden in 2019 tot 9,4% in 2021.

Mevrouw Patel en haar collega’s van The National Audubon Society, een vogelbeschermingsorganisatie, sloten zich aan bij de Communications Workers of America (CWA), de grootste Amerikaanse vakbond op het gebied van public relations en media.

De CWA vertegenwoordigt nu de medewerkers in de contractonderhandelingen met het management van Audubon. Met betrekking tot de controverse bij de organisatie zei Audubon afgelopen zomer in een verklaring dat het “stappen onderneemt… om zijn bestuurspraktijken te versterken”.

Sara Steffens, secretaris-penningmeester van de CWA, zegt verheugd te zijn over de toename van het aantal jonge mensen dat lid wordt van vakbonden. “Het is iets waar ik mijn hele leven op heb gewacht om het te zien”, zegt ze. “Als mensen zien dat al die andere arbeiders zich op zeer openbare manieren organiseren, beginnen ze te begrijpen dat een vakbond een reële optie is”.

Afbeeldingsbron, Sara Steffens Afbeelding bijschrift, Sara Steffens is “opgewonden” om het vakbondslidmaatschap te zien toenemen

Een groep werknemers die bijzonder zwaar werd getroffen door Covid-19 waren freelancers. Ze raakten vaker sneller hun werk kwijt dan loontrekkende werknemers en hadden meer moeite om overheidssteun te krijgen.

Paule Constable, een lichtontwerper, is een van de 70% theaterarbeiders in het VK die op freelancebasis werken. Toen theaters tijdens de pandemie noodgedwongen moesten sluiten, verdween haar inkomstenstroom.

“Als freelance personeelsbestand werden we ontslagen zonder enig gesprek”, zegt ze. “Ik ben een naamloze vennootschap en kon zelf verlof krijgen, maar ik was een van de gelukkigen – 65.000 freelancers waren [initially] vertrokken zonder enige steun.”

Om andere freelancers in haar branche te helpen, heeft mevrouw Constable een lobbygroep opgericht met de naam Freelancers Make Theatre Work. “Niemand had het over freelancers”, zegt ze. “Als groepen freelancers niet bij elkaar waren gekomen en een aantal basisorganisaties hadden ontwikkeld, zouden we in grotere problemen zitten dan nu.”

Mevrouw Constable werd ook lid van TV-, film- en theatervakbond Bectu na het besluit van de vakbond vorig jaar om een ​​vestiging voor freelancers in het theater te starten. “Bectu heeft de laatste tijd veel werk verzet, op gebieden zoals geestelijke gezondheid en welzijnsondersteuning die enorm problematisch zijn voor de freelancers in onze branche”, zegt ze.

Bron afbeelding, Paule Constable Bijschrift afbeelding, Paule Constable heeft een organisatie opgericht om andere freelancers binnen de theatersector te helpen

Deborah Foster, hoogleraar arbeidsverhoudingen en diversiteit aan de Universiteit van Cardiff, zegt dat thuiswerken tijdens de pandemie de belangstelling voor vakbonden heeft vergroot, omdat dergelijke mensen “deel willen uitmaken van een collectieve gemeenschap”.

Michael Murray, een in Boston gevestigde accountmanager bij het Amerikaanse softwarebedrijf EveryAction, bevestigt dat gevoelens van isolatie tijdens de lockdowns deel uitmaakten van de reden waarom hij vorig jaar een vakbond oprichtte met zijn collega’s. “Werknemers in heel Amerika beseffen dat we macht hebben en dat we onze stem moeten laten horen”, zegt hij.

“Ik voelde me zeker meer verbonden met mijn collega’s door te organiseren.”

Asheem Singh, senior econoom bij The Royal Society of Arts in Londen, noemt thuiswerken ook als een van de redenen waarom hij tijdens de pandemie voor het eerst lid werd van een vakbond. Hij werd lid van Prospect, dat beroepen vertegenwoordigt, waaronder ingenieurs, wetenschappers, managers en ambtenaren in het VK.

“[Union membership] heeft me een gevoel van controle en keuzevrijheid gegeven”, zegt hij. “Dit is een gouden eeuw voor vakbonden. Je hebt een perfecte storm van verminderde tolerantie voor slechte praktijken op het werk, een storing in traditionele communicatiekanalen omdat mensen op een meer hybride manier werken, en een verhoogde focus op geestelijke gezondheid en welzijn.”

Afbeeldingsbron, Asheem SinghAfbeelding bijschrift, Asheem Singh zegt dat we ons nu in een “gouden eeuw” bevinden voor vakbonden

Mike Clancy, algemeen secretaris bij Prospect, zegt dat het in 2020 12.000 nieuwe medewerkers had.

Nu de coronaviruspandemie hopelijk tot een einde komt, zegt hij dat kwesties die zijn vakbond nu namens leden aanpakt, zijn onder meer mensen die buiten kantooruren de verbinding met hun werk kunnen verbreken, toezicht door bazen en de voortzetting van flexibel werken.

Hij hoopt dat de bazen van het bedrijf de vakbondsvertegenwoordigers weer persoonlijk zullen ontmoeten in plaats van via videogesprekken.

“Je kunt de rechten van werknemers niet alleen vanachter schermen beschermen en versterken”, zegt dhr. Clancy. “We zijn steeds meer bezorgd dat werkgevers de post-covid-omgeving zouden kunnen gebruiken om vakbonden op afstand te houden, lang nadat de rechtvaardiging daarvoor op grond van de volksgezondheid is verdwenen.”

New Economy is een nieuwe serie die onderzoekt hoe bedrijven, handel, economieën en het beroepsleven snel veranderen.

Maar hoewel velen de toegenomen belangstelling voor vakbonden verwelkomen, blijft er vijandigheid jegens hen bestaan ​​van sommige bedrijven – vooral in de VS – die niet met hen willen onderhandelen over loon- en personeelsvoorwaarden.

Zoals de BBC vorig jaar meldde, hebben zowel Starbucks als Amazon gevochten om vakbondsvorming te voorkomen. Andere critici van vakbonden vragen zich af hoe effectief ze zijn in het redden van banen. In het VK is het recente spraakmakende ontslag van 800 werknemers bij P&O Ferries een goed voorbeeld hiervan.

Er zijn echter maar heel weinig organisaties die het bestaansrecht van vakbonden aanvechten.

Mevrouw Steffan van de CWA zegt dat de pandemie de arbeidersbeweging ongetwijfeld heeft versterkt. “De pandemie heeft duidelijk gemaakt dat werknemers en niet leidinggevenden essentieel zijn in onze economie”, zegt ze.