Facebook in gevecht met TikTok

Facebook in ‘kale’ gevecht met TikTokGepubliceerd3 uur geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, Getty Images

De directeur van een politiek adviesbureau heeft gereageerd op een rapport waarin wordt beweerd dat Meta zijn bedrijf heeft betaald om TikTok te “ondermijnen”.

Interne e-mails, blijkbaar gezien door de Washington Post, suggereerden naar verluidt de campagne van Targeted Victory die erop gericht was TikTok te laten zien “als een gevaar voor Amerikaanse kinderen”.

Zac Moffatt tweette dat het rapport van de Post hun werk verkeerd karakteriseerde en dat “de belangrijkste punten gewoon onjuist zijn”.

De BBC benaderde Meta voor commentaar.

Een woordvoerder zei: “We zijn van mening dat alle platforms, inclusief TikTok, kritisch moeten worden bekeken in overeenstemming met hun groeiende succes.”

Papier duwen

De “kale”-campagne omvatte naar verluidt het plaatsen van opiniestukken en brieven aan de redacteur in regionale nieuwsuitzendingen in de VS “waarin dubieuze verhalen werden gepromoot over vermeende TikTok-trends die daadwerkelijk op Facebook zijn ontstaan”, schreven de Post-journalisten.

Geen van de opiniestukken of brieven aan de redacteur onthulde dat een door Meta gefinancierde groep ze had gepusht, voegde de krant eraan toe.

In reactie op het artikel twitterde de heer Moffat: “Het verhaal leidt af dat de woorden van de brieven aan de redacteur niet van de auteurs waren, noch wisten ze van Meta’s betrokkenheid. Dat is onjuist. Ze zullen dat bevestigen.”

In interne e-mails, zo beweerde de krant, drong Targeted Victory er bij zijn partners op aan om verhalen in lokale media te krijgen die TikTok in verband brachten met gevaarlijke trends.

“Het zou een droom zijn om verhalen te krijgen met koppen als ‘Van dansen tot gevaar: hoe TikTok de meest schadelijke sociale-mediaruimte voor kinderen is geworden'”, schreef een medewerker van Targeted Victory naar verluidt in een e-mail die blijkbaar door de Post is gezien.

Uitdagingen

De krant beweerde dat Targeted Victory agenten aanmoedigde om rapporten over gevaarlijke trends in verband met TikTok te versterken.

Dit omvatte een vermeende Devious Licks-uitdaging, die schade aan schooleigendommen aanmoedigde, en rapporten over een geruchten Slap a Teacher-uitdaging, waarvan een onderzoek door nieuwssite Insider suggereerde dat deze niet bestond.

Maar journalistiek onderzoek, aldus de Post, suggereerde dat verhalen over beide uitdagingen zich op Facebook begonnen te verspreiden.

Na publicatie beschuldigde Randi Weingarten, voorzitter van de American Federation of Teachers – een grote Amerikaanse onderwijsunie – Facebook van het aanwakkeren van de vlammen van Devious Licks en angstaanjagende “leraren, studenten en ouders in heel Amerika als resultaat”.

Die angsten werden weerspiegeld door TikTok zelf. In reactie op het artikel zei het bedrijf tegen de BBC: “We maken ons grote zorgen dat het opstoken van lokale mediaberichten over vermeende trends die niet op het platform zijn gevonden, in de echte wereld schade kan veroorzaken.”

In reactie op het artikel schreef technologiejournalist Casey Newton in zijn nieuwsbrief Platformer dat het effect verder ging dan ongemak, maar het risico inhield dat mensen werden geïnspireerd om de vermeende uitdagingen aan te gaan.

“Zelfs het feit dat Meta had kunnen helpen om dergelijke copycats te inspireren, zou genoeg moeten zijn om dit project te vernietigen toen het nog op de planken stond”, schreef hij.

De heer Moffatt tweette dat The Post zelf had gerapporteerd over de vermeende TikTok-uitdagingen.

mediastrategieën

Targeted Victory omschrijft zichzelf als “rechts van het midden”, maar de heer Moffatt zei dat het “tweeledige teams” leidde.

In 2016 had de heer Moffatt een ontmoeting met Meta-topman Mark Zuckerberg als onderdeel van een groep spraakmakende conservatieve figuren na beschuldigingen – die het bedrijf ontkende – dat het met de functie Trending Topics had geknoeid om “progressieve” opvattingen te promoten.

Nu is het het werk van de heer Moffatt met Meta dat kritisch wordt bekeken. Dit laatste incident is echter niet de eerste keer dat de strategieën van bedrijven die door de socialemediagigant zijn ingehuurd, worden bekritiseerd.

In 2018 onthulde de New York Times tactieken die werden gebruikt door een pr-bedrijf, Definers, ingehuurd door Facebook.

De krant zei dat het bedrijf een document verspreidde dat ten onrechte beweerde dat de anti-Facebook-campagnegroep Freedom From Facebook werd gesteund door de financier George Soros.

Zuckerberg zei dat hij niet op de hoogte was van de acties van Definers en zei dat het bedrijf niet langer met het bedrijf zou samenwerken.