Energieprijsplafond: rekeningschok voor miljoenen als stijgingen toeslaan

Energieprijsplafond: rekeningschok voor miljoenen als stijgingen toeslaan

Door Kevin Peachey
Personal finance correspondent, BBC News

Gepubliceerd1 uur geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, Getty Images

Miljoenen mensen zullen nu de impact voelen van een ongekende stijging van de energiekosten van £ 700 per jaar – op hetzelfde moment dat een groot aantal rekeningsverhogingen van kracht wordt.

De stijging van 54% van de energieprijsplafond betekent dat een huishouden dat een typische hoeveelheid gas en elektriciteit gebruikt, nu £ 1.971 per jaar betaalt.

Een verdere stijging die de jaarlijkse rekening opdrijft tot £ 2.600 zou in oktober moeten worden verwacht, heeft een analist aan de BBC verteld.

Ook de gemeentebelasting, waterrekening en autobelasting gaan voor sommigen per 1 april omhoog.

De minimumlonen stijgen, wat, samen met enige financiële steun van de overheid, de klap gedeeltelijk verzacht.

Waarom stijgen de prijzen zo snel?

De jaarlijkse stijging van £ 693 van een typische energierekening zal 18 miljoen huishoudens treffen, waarbij 4,5 miljoen klanten met vooruitbetalingsmeters geconfronteerd worden met een nog grotere stijging van £ 708 per jaar.

Onder hen is Winston Carrington, een grootvader van in de zeventig, die zei dat hij groenten kweekte in de tuin van zijn huis in Manchester om de impact van de stijgende kosten van levensonderhoud te verzachten.

Bijschrift afbeelding, Winston Carrington maakt zich zorgen over het dekken van zijn rekeningen

“Ik ga groeien en ik ga dit jaar mijn vriezer vullen met mijn eigen producten. Dat zal wel moeten”, zegt de heer Carrington, die een vooruitbetalingsmeter gebruikt.

“Ik kan dit jaar niet weer weg, niet vanwege Covid of zo. Ik kan het me gewoon niet veroorloven om weg te gaan. De AOW die we nu krijgen dekt niet wat ik nodig heb.”

De prijzen stijgen over het algemeen in het snelste tempo in 30 jaar, maar de plotselinge stijging van de energiekosten is het meest significant voor individuen. De websites van een aantal leveranciers hebben het moeilijk gehad omdat klanten meterstanden doorgaven om ervoor te zorgen dat ze niet meer betaalden dan absoluut noodzakelijk was.

Dame Clare Moriarty, chief executive van Citizens Advice, zei: “De stijging van de energieprijsplafond zal potentieel rampzalig zijn voor miljoenen mensen in het hele land. Het komt precies op het moment dat er weer een nieuw, somber record wordt gevestigd voor mensen die crisissteun van ons nodig hebben.”

De gouverneur van de Bank of England, Andrew Bailey, zei dat het land wordt geconfronteerd met de grootste schok van de energieprijzen sinds de jaren zeventig. Het is verreweg de grootste stijging in het prijsplafond van de energieregulator Ofgem sinds de invoering ervan.

De dop, elke zes maanden ingesteld voor Engeland. Wales en Schotland, is ontworpen om binnenlandse klanten te beschermen tegen de volatiliteit van de groothandelsprijzen voor energie.

Officiële voorspellers en analisten hebben mensen echter gewaarschuwd om zich schrap te zetten voor een nieuwe enorme stijging van de energierekening wanneer de volgende limiet in oktober van kracht wordt. De groothandelsprijzen zijn beïnvloed door de oorlog in Oekraïne en de aanhoudende druk op leveranciers.

Dit zou volgens de meest actuele voorspelling die door het toonaangevende energieadviesbureau Cornwall Insight aan de BBC is verstrekt, in oktober nog eens £ 629 kunnen toevoegen aan een typische rekening.

Als dit juist zou blijken te zijn, dan zou de gemiddelde rekening komende winter het dubbele zijn van die van de net afgelopen winter. Een typische rekening zal naar verwachting in de zomer van 2023 terugvallen op het huidige niveau, hoewel prognoses op langere termijn lastig zijn.

Chris O’Shea, chief executive van Centrica, eigenaar van de grootste leverancier van het VK, British Gas, zei dat zijn bedrijven klanten in moeilijkheden ondersteunen en subsidies gaven aan de meest behoeftigen.

“We zouden graag meer doen. De realiteit is dat de markt voor een kleinhandelsenergiebedrijf een behoorlijke verandering heeft ondergaan en dat de winst aanzienlijk is gedaald”, vertelde hij aan de BBC Big Green Money Show.

Hij erkende echter dat de winst voor de zwaar belaste exploratietak van het bedrijf fors was gestegen.

‘Als je het moeilijk hebt, zoek dan hulp’ Afbeeldingsbron, Helen Undy Afbeelding bijschrift, Geestelijke gezondheidsproblemen zijn verweven met geldzaken, zegt Helen Undy

“Als u zich gestrest of bezorgd voelt over uw financiële situatie, is het belangrijk om te weten dat u niet de enige bent en dat er hulp is”, zegt Helen Undy, chief executive van het Money and Mental Health Policy Institute.

“Er is geen schuldenprobleem dat niet kan worden opgelost met de juiste ondersteuning. Als je moeite hebt om rekeningen bij te houden, zijn er veel gratis schuldadviesorganisaties die je kunnen helpen,” zei ze.

“Evenzo, als uw financiën uw geestelijke gezondheid beginnen te belasten, is het belangrijk om hulp te zoeken.”

Deskundige geldhacks om stijgende energierekeningen aan te pakken Maand van de rekening stijgt

De gemeentebelastingen en de waterrekening gaan voor veel mensen ook omhoog, bovenop de stijgende kosten van voedsel en huishoudelijke artikelen.

Eén schatting suggereert dat een typische consument nu wordt geconfronteerd met een stijging van de rekeningen van £ 73 per maand, waarvan ongeveer £ 58 door stijgende energiekosten.

“De extra kostendruk die in april een rol gaat spelen, dreigt zelfs de meest nauwkeurig afgestemde budgetten uit te wissen.” zei Myron Jobson, senior personal finance-analist bij Interactive Investor.

Het Office for National Statistics zei dat lage inkomens, huurders, ouders, mensen met een handicap, werklozen en gescheiden mensen het minst in staat waren om een ​​rekeningschok te betalen.

Nog vóór de laatste verhogingen zei het goede doel Citizens Advice dat het in maart 24.752 mensen doorverwees naar voedselbanken of andere liefdadigheidsinstellingen, een stijging van 44% in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar.

De regering heeft gezegd dat ze “beslissende maatregelen” nam om mensen te helpen met de kosten van levensonderhoud, waaronder een verlaging van £ 200 op de energierekening in oktober – die in termijnen moet worden terugbetaald, en een verlaging van £ 150 op de rekeningen van de gemeentebelasting voor 80% van de rekeningbetalers.

Kanselier Rishi Sunak vertelde de BBC Newscast: “Ik heb vertrouwen in wat we hebben gedaan. Ik weet dat het moeilijk is voor mensen. We worden geconfronteerd met een zeer moeilijke situatie met de prijs van dingen die omhoog gaan en ik wil doen wat we kunnen om iets daarvan te verbeteren, maar ik ben ook eerlijk tegen mensen dat we het helaas niet allemaal kunnen verbeteren.”

Ongeveer 2,5 miljoen Britse werknemers hebben een loonsverhoging gekregen, met nieuwe tarieven voor nationaal minimumloon en nationaal leefbaar loon. Dit laatste is voor werknemers van 23 jaar en ouder met 6,6% gestegen tot £ 9,50 per uur.