Duitsland waarschuwt voor gaslevering wegens betalingsruzie in Rusland

Duitsland waarschuwt voor gaslevering via Rusland betalingsrijGepubliceerd3 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenRusland-Oekraïne oorlogBeeldbron, Getty Images

Duitsland heeft een “vroegtijdige waarschuwing” afgekondigd voor een mogelijke verstoring van de gaslevering te midden van een betalingsachterstand met Rusland.

Rusland heeft geëist dat “onvriendelijke” landen hun gas in roebels betalen, maar de EU, die voornamelijk in euro’s betaalt, heeft het idee verworpen.

De Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck heeft woensdag consumenten en bedrijven opgeroepen om de consumptie te verminderen in afwachting van mogelijke tekorten.

Duitsland haalt ongeveer de helft van zijn gas en een derde van zijn olie uit Rusland.

Berlijn heeft beloofd zijn afhankelijkheid van Russische energie in de loop van de tijd te verminderen, maar waarschuwde dat het met een recessie te maken zou kunnen krijgen als de leveringen plotseling zouden stoppen.

Volgens een bestaand noodplan voor gas is de “vroegtijdige waarschuwingsfase” de eerste van drie stappen die zijn ontworpen om het land voor te bereiden op een mogelijke schok in de bevoorrading.

De heer Habeck vertelde op een persconferentie dat de gasvoorraden voorlopig veilig waren, maar voegde eraan toe: “Desalniettemin moeten we de voorzorgsmaatregelen verhogen om voorbereid te zijn op een escalatie van Rusland.

“Met het afkondigen van het vroegtijdige waarschuwingsniveau is een crisisteam bijeengeroepen.”

Rusland verdubbelt rente na inzinking roebel Rusland overweegt Bitcoin te accepteren voor olie en gas

Het Westen heeft Rusland sancties opgelegd als reactie op de invasie van Oekraïne.

Als reactie daarop heeft de Russische president Vladimir Poetin geëist dat aardgas dat naar Europa of de VS wordt geëxporteerd, in roebels moet worden betaald. Analisten zeggen dat de stap de valuta van het land zou ondersteunen, die sterk daalde na de invasie, maar zich nu begint te herstellen.

Europa, dat ongeveer 40% van zijn gas uit Rusland importeert en grotendeels in euro’s betaalt, zegt dat de door de staat gecontroleerde gasreus Gazprom van Rusland niet het recht heeft om contracten opnieuw te tekenen.