De experts op het gebied van risicobeheer waar nu veel vraag naar is

De experts op het gebied van risicobeheer waar nu veel vraag naar is

Door Jonty Bloom
Zakelijke verslaggever

Gepubliceerd1 dag geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpen2014 Oekraïne conflictBeeldbron, Getty ImagesBeeldonderschrift, Wegen vol met voertuigen terwijl mensen de hoofdstad van Oekraïne ontvluchten.

Opeens wil iedereen met Gianluca Pescaroli praten.

Dr. Pescaroli is een wereldwijde expert in risicobeheer, en meer specifiek in hoe bedrijven en andere organisaties het beste kunnen plannen voor en omgaan met de gevolgen van een crisis.

Sinds het begin van de Covid-19-pandemie is hij een veelgevraagd persoon. En nu het conflict in Oekraïne de wereldeconomie al schade toebrengt, is er nog meer vraag naar zijn diensten.

“We leven in een onderling verbonden wereld”, zegt dr. Pescaroli. “Elk bedrijf [in the West] zal op de een of andere manier worden beïnvloed door Oekraïne, niet alleen door bedrijven die zaken doen in Rusland.”

Dr. Pescaroli, docent bedrijfscontinuïteit en organisatorische veerkracht aan het University College London’s Institute for Risk and Disaster Reduction, zegt dat coronavirus helaas heeft onthuld dat veel te veel bedrijven geen plan B hadden – ze hadden geen onvoorziene situatie voor hoe ze het beste zouden kunnen handelen met zo’n evenement.

Afbeeldingsbron, Gianluca Pescaroli Afbeelding bijschrift, Gianluca Pescaroli adviseert nu ook de Verenigde Naties over de beste praktijken voor risicobeheer

Hij voegt eraan toe dat alle bedrijven over dergelijke back-up- of rampherstelplannen moeten beschikken. “Je moet een heel, heel duidelijk beeld hebben van je kritieke processen en diensten”, zegt hij.

“Deze zijn essentieel, ongeacht of het een pandemie is, of Oekraïne, of klimaatverandering. Hoe beter je je voorbereidt, hoe beter je je aanpast en reageert.”

Het is niet alleen dr. Pescaroli die het tegenwoordig een stuk drukker heeft, het is een periode van intense activiteit geweest voor de hele wereldwijde risicobeheersector. Een rapport van vorig jaar zei dat, hoewel de industrie in 2019 $ 7,4 miljard (£ 5,6 miljard) waard was, deze naar verwachting in 2027 $ 28,9 miljard zal bereiken. En dat cijfer werd berekend voordat de crisis zich in februari in Oekraïne ontvouwde.

Afbeeldingsbron, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, Het conflict in Oekraïne heeft al een aanzienlijke impact op de wereldeconomie

Nu de energie- en voedselprijzen de pan uitrijzen, worden bedrijven in die sectoren geconfronteerd met zeer specifieke prijs- en leveringsproblemen waarmee ze moeten kunnen omgaan. Dr. Pescaroli zegt echter dat alle bedrijven een lijst met praktische zaken moeten opstellen om te controleren en af ​​te vinken in het geval van een crisis, en nog belangrijker – voor een crisis.

“Hebben bijvoorbeeld al je topmanagers thuis nog een vaste lijn? Want als ze die niet hebben, en de volgende crisis is de ineenstorting van het gsm-netwerk, dan hebben ze geen telefoons.”

Hij legt uit dat bedrijven ook noodgeneratoren nodig hebben om stroom te leveren als netwerken uitvallen. En ze moeten meer dan één personeelslid opleiden om ze te kunnen bedienen – voor het geval hij of zij met verlof is, als de stroomtoevoer uitvalt.

Afbeeldingsbron, Getty Images Afbeeldingsbijschrift, de heer Pescaroli zegt dat bedrijven ervoor moeten zorgen dat belangrijk personeel thuis nog vaste lijnen heeft voor het geval mobiele netwerken uitvalt

Grote ondernemingen die vooruit denken, stellen nu risicomanagers aan op directieniveau. Deze persoon zal iemand zijn wiens enige verantwoordelijkheid het is om ervoor te zorgen dat het bedrijf de volgende grote crisis kan overleven. Ze bereiden zich voor op het ergste en spelen zelfs verschillende scenario’s om te zien hoe het bedrijf zou reageren.

Een sector van de economie die de afgelopen tien jaar zijn risicoplanning aanzienlijk heeft verhoogd, is de banksector. Deze verhoogde bezorgdheid over de impact van toekomstige onvoorziene gebeurtenissen volgt op de wereldwijde financiële crisis van 2008.

Destijds moesten banken worden gered door de belastingbetaler, voor een bedrag van miljarden ponden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat regeringen er echt voor willen zorgen dat dit nooit meer zal gebeuren.

Een persoon die de Britse banken vooral moeten imponeren, is een vrouw genaamd Sarah Breeden. Ze is de uitvoerend directeur van financiële stabiliteitsstrategie en risico bij de Bank of England, en ze besteedt haar tijd aan het grillen van bankbazen.

Afbeeldingsbron, Sarah Breeden Afbeelding bijschrift, Sarah Breeden is verantwoordelijk voor het testen van de veerkracht van de Britse banken

Mevrouw Breedon is verantwoordelijk voor het stresstesten van de banken van het land om te controleren of ze schokken kunnen weerstaan. De banken moeten bewijzen dat ze voldoende reserves hebben om financiële diensten te blijven verlenen, ongeacht het scenario dat ze voor ogen hebben.

“De hoop is [this testing] betekent dat wanneer de volgende schok plaatsvindt, ze er zeker van zijn dat ze al hebben wat ze nodig hebben, zodat ze hun werk kunnen doen”, zegt mevrouw Breedon.

Als een bank een van deze tests niet doorstaat, kan de Bank of England erop aandringen dat ze meer geld ophaalt, haar risicobeheer verbetert of strenger toezicht krijgt. In het ergste geval kan een bank worden uitgesloten van het betalen van dividenden aan aandeelhouders en bonussen aan personeel.

Maar mevrouw Breedon voegt eraan toe dat dit testproces veel meer inhoudt dan alleen controleren of banken voldoende geld in reserve hebben. Sommige tests gaan over technische problemen en hoe je daar het beste mee om kunt gaan, zoals het offline gaan van betalingssystemen.

New Economy is een nieuwe serie die onderzoekt hoe bedrijven, handel, economieën en het beroepsleven snel veranderen.

Dit soort strenge risicotests en staatstoezicht vindt echter niet in elk deel van de economie plaats. Er is bijvoorbeeld niemand die controleert of de Britse supermarkten bestand zijn tegen een wereldwijd tarwetekort, of hoe de auto-industrie zou hopen met de ineenstorting van het internet.

Dr. Elizabeth Stephens helpt bedrijven bij het nemen van belangrijke beslissingen op het gebied van risicobeheer. Oprichter en hoofd van het in Londen gevestigde Geopolitical Risk Advisory, zij en haar collega’s adviseren bedrijven over de gevaren van zakendoen in bepaalde landen en gebieden.

Afbeeldingsbron, Elizabeth Stephens Afbeeldingsbijschrift, Dr. Elizabeth Stephens zegt dat bedrijven heel goed moeten kijken naar hun uitgebreide toeleveringsketens

Dr. Stephens heeft de laatste tijd veel tijd besteed aan het stellen van moeilijke vragen aan westerse bedrijfsbazen die zaken hebben gedaan in Rusland.

“Er zijn twee problemen voor dergelijke bedrijven om te overwegen”, zegt ze. “Ten eerste, breken ze de internationale sancties? En ten tweede het reputatierisico van het blijven zakendoen in Rusland.

“Als bedrijven de sancties kunnen vermijden en zich niet uit Rusland terugtrekken, riskeren ze de ‘dood’ voor de rechtbank van de publieke opinie. We zeggen nooit tegen bedrijven ‘doe dit, doe dat niet’, we zeggen liever ‘dit zijn de risico’s waar u rekening mee moet houden’.”

Voor bedrijven die niet actief zijn in Rusland, zegt Dr. Stephens dat ze nu veel tijd ziet besteden aan het proberen om hun toeleveringsketens echt te begrijpen. Ze voegt eraan toe dat bedrijven zich moeten afvragen “wie levert hun leveranciers?”, enzovoort, want, zoals ze uitlegt, “er zijn 30.000 onderdelen nodig om een ​​auto te maken, maar slechts één om geen auto te maken”.

Dr. Pescaroli bespreekt dit soort kwesties nu bij de Verenigde Naties, waar hij samen met dr. Igor Linkov van het US Army Engineer Research and Development Center een rapport schrijft voor het UN Office for Disaster Risk Reduction.

“We kijken naar stresstests en veelvoorkomende faalpunten”, zegt dr. Pescaroli.

Afbeeldingsbron, Gianluca Pescaroli Afbeelding bijschrift, Gianluca Pescaroli heeft een opwindradio voor zichzelf gekocht

Dr. Pescaroli voegt eraan toe dat nadenken over hoe om te gaan met toekomstige risico’s niet beperkt mag blijven tot overheden en bedrijven. In plaats daarvan moet het ook iets zijn dat door individuen en huishoudens wordt overwogen.

Om zijn punt te illustreren haalt hij een kleine, opwindbare radio van zijn kantoorplank. Hij kocht het nadat hij had ontdekt dat in het geval van een stroomstoring in heel Londen de noodcommunicatie nog steeds via de radio verloopt.

Hij realiseerde zich dat als je geen radio hebt die zonder stekker kan werken, je helemaal geen radio hebt en niet weet wat er aan de hand is. Een eenvoudig voorbeeld van waar het bij risicobeheer om draait. En beste lezer, ik ging toen naar buiten en kocht er ook een.

Aanvullende berichtgeving door Will Smale, redacteur van de New Economy-reeks.