De buurt leidt een groene energierevolutie

De buurt leidt een groene energierevolutie

Door Rick Kelsey
BBC-verslaggever

Gepubliceerd25 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenKlimaatveranderingBeeldbron, ORE Catapult

Een ambitieus doel om binnen drie jaar waterstof te gebruiken om huizen in het VK gedeeltelijk van stroom te voorzien, heeft de National Grid vastgesteld, zo heeft de BBC vernomen. Aan de oostkust van Schotland speelt een kleine wijk een sleutelrol in deze energierevolutie.

Vanaf volgend jaar zullen ongeveer 300 woningen in Buckhaven en Methil, in de buurt van Levenmouth, worden aangedreven door groen waterstofgas in een project genaamd H100. Klanten krijgen gratis waterstof-ready boilers en fornuizen aangeboden in de regeling, die in eerste instantie vijf en een half jaar duurt.

Het National Grid (NG) is voor het eerst in zijn geschiedenis van plan om in zijn distributienetwerk iets anders dan aardgas te gebruiken en in de komende drie jaar waterstof bij aardgas te mengen.

Maar als je in het voormalige Fife-mijnbouwdorp Buckhaven staat terwijl een koude wind giert om gebouwen gemaakt van lokale grijze steen, is het moeilijk voor te stellen dat dit het centrum is van een baanbrekend experiment dat werkt aan de ambities van de NG.

Maar zodra je richting Buckhaven waterfront loopt, kun je er niet meer omheen. Een windturbine van 200 meter lang, verbazingwekkend groot en groene energie opwekt, staat vlak voor de kust en maakt om de paar seconden een luide swoosh, wanneer de wind wordt opgevangen en in zee wordt gegooid.

De regio heeft een lange, trotse geschiedenis van energieproductie uit de mijnen, maar nu ligt de focus op milieuvriendelijkere natuurlijke hulpbronnen.

De enorme windturbine zal elektriciteit opwekken om een ​​elektrolyser aan te drijven, die water omzet in waterstofgas en zuurstof. De waterstof wordt vervolgens opgeslagen in beveiligde tanks onder druk, voordat het bij de mensen thuis wordt gepompt.

Het project van £ 28 miljoen, gedeeltelijk gefinancierd door het Office of Gas and Electricity Markets (OFGEM), kan worden uitgebreid tot 1.000 woningen van dezelfde turbine.

Verwarmingseigenschappen zijn verantwoordelijk voor tot een derde van de CO2-uitstoot in het VK, en het project hoopt meer dan 2.650 ton CO2 te besparen, wat overeenkomt met het feit dat de helft van de huizen hun auto van de weg haalt.

Dergelijke projecten worden niet door iedereen als de oplossing gezien. Onlangs zeiden parlementsleden van de Business, Energy and Industrial Strategy Committee dat de aanpak van de regering om de verwarming van woningen koolstofarm te maken een duidelijke richting ontbeerde. Ze zeiden dat het huidige beleid niet op de vereiste schaal was en verwierpen waterstof als belangrijkste oplossing voor groenere huisverwarming.

Bijschrift afbeelding, Caroline Cunningham hoopt dat de verhuizing haar gasrekening op de lange termijn zal helpen verlagen

Ondertussen kan fitnessinstructeur Caroline Cunningham, die zich heeft aangemeld voor het project, in Buckhaven de turbine vanuit haar voorkamer zien.

“Het is superspannend”, zegt ze. “Iets dat letterlijk een paar honderd meter verwijderd is van waar ik woon, gaat stroom en energie naar het huisvestingssysteem sturen.”

Verminder fossiele brandstoffen om de gasrekening te verlagen, zeggen adviseurs Veel mensen tasten nog in het duister over gasboilers, zeggen parlementsleden Huiseigenaren helpen £ 33 miljard te betalen om verwarming koolstofarmer te maken

Stijgende gasprijzen en de oorlog in Oekraïne hebben de rekeningen van mevrouw Cunningham in slechts 12 maanden bijna verdubbeld, en ondanks dat ze hetzelfde betaalt voor waterstofgas als aardgas, denkt ze dat ze op de lange termijn zullen dalen.

“Hopelijk kunnen we een duurzamere en stabielere energiebron krijgen door middel van waterstofenergie. En het is natuurlijk ook goed voor het milieu”, zegt mevrouw Cunningham, die denkt dat Buckhaven de wereldleider zal zijn op het gebied van hernieuwbare energie voor verwarming en koken. nieuw leven in te blazen in een gebied dat de afgelopen eeuw werd gedomineerd door de kolenindustrie.

“Ik denk dat we veel van de wereld hebben afgenomen en het is tijd dat we nu verder gaan met verschillende soorten energiebronnen, zoals waterstofenergie.”

Bijschrift afbeelding, Angus McIntosh zegt dat Schotland gezegend is met natuurlijke hulpbronnen om stroom te produceren

De oostkust van Schotland staat bekend om zijn wind, maar de ligging van de stad dicht bij de zee – en het scala aan eigenschappen – maakten de toegang voor het installeren van leidingen eenvoudiger.

Angus McIntosh, van energiebedrijf SGN, leidt het H100 Fife-project. Hij gelooft dat waterstof het vermogen heeft om de rekeningen op de lange termijn te verlagen.

Momenteel zijn de kosten van het produceren van koolstofarme waterstof duurder dan het kopen van aardgas, maar de heer McIntosh gelooft dat dit op het punt staat te veranderen.

“Schotland is gezegend met veel wind en veel regen en ook met natuurlijke hulpbronnen”, legt hij uit. “Het heeft alle ingrediënten om een ​​waterstofexporteur te worden, evenals meer dan genoeg waterstof om zijn mensen te bevoorraden.”

Maar nu industriële waterstofproductiehubs nog moeten worden voltooid, betwijfelen academici of dit momenteel op een veel grotere schaal zou werken.

McIntosh gelooft dat het project “absoluut” kan worden opgeschaald: “Een van de dingen die je moet doen om interesse in waterstofproductie te wekken, is die markt creëren”, zegt hij. Het project wil bewijzen dat waterstof aantrekkelijk is voor klanten, terwijl er ook wordt gewerkt aan het in kaart brengen van de systeemtransformatie in het VK.

Het plan van NG is om in 2025 te beginnen met het bijmengen van kleine percentages waterstof, maar het doel is om tot 20% te komen zodra de waterstof beschikbaar is.

De Britse regering streeft ernaar om tegen 2030 5GW (vijf gigawatt) per jaar koolstofarme waterstofproductie te realiseren voor gebruik in de hele economie. Dit komt overeen met de hoeveelheid gas die jaarlijks door meer dan drie miljoen huishoudens in het VK wordt verbruikt.

Hiervoor is blauwe waterstof nodig – hier wordt koolstof opgevangen door filtratie van aardgas. De koolstof wordt dan vaak onder de zee begraven. Milieuactivisten suggereren dat dit gebrekkig is, aangezien aardgas nog steeds wordt gebruikt, ondanks dat het wordt beschreven als koolstofarme waterstof, waarvan er geen officiële definitie is.

Tony Green, directeur waterstof bij de NG, legt uit: “Bijmengen is het aardgas nemen dat we vandaag in het netwerk hebben, te beginnen met een kleine hoeveelheid waterstof, het is gewoon een ander gas, we mengen het en duwen dat in plaats daarvan naar beneden in het netwerk. De gebruiker zal op lage niveaus helemaal geen verschil merken, en dat niveau zullen we in de loop van de tijd gewoon opbouwen.”

Enkele van de grootste pijpleidingen van het netwerk, die meestal methaan over het 5.000 mijl lange netwerk naar huizen en bedrijven transporteren, worden getest om waterstof te mengen. Uiteindelijk wil het net aardgas gaan vervangen

Green gelooft dat er een moment zal zijn waarop aardgas niet langer in het netwerk wordt gebruikt, maar wordt vervangen door koolstofarme waterstof, ofwel geproduceerd uit wind of waar aardgas wordt gestoomd en de CO2-uitstoot wordt opgevangen en opgeslagen.

“Het mooie van waterstof is dat we het kunnen opslaan, en als de wind niet waait of de zon niet schijnt, kunnen we de energie vasthouden en rond ons netwerk laten lopen”, zegt hij.

Bijschrift afbeelding, Dr. Katriona Edlmann zegt dat er een grote uitdaging voor de boeg ligt

Maar Dr. Katriona Edlmann, een onderzoeker op het gebied van waterstof, gefinancierd door de Universiteit van Edinburgh, gelooft dat het in de jaren 2030 kan duren voordat groene waterstof qua kosten vergelijkbaar is met fossiele brandstoffen.

“Het valt niet te ontkennen dat we een hele grote uitdaging voor de boeg hebben. De huidige generatie is zeer minimaal – zelfs wereldwijd wordt slechts 4% van onze waterstof gegenereerd uit groene waterstof – dus er is veel te doen”, zegt ze.

“We moeten het alleen groter maken, we moeten er meer van doen. We moeten de waterstofmarkt creëren die we kunnen doen door te mengen, en naarmate de markt groeit, zal de industrie hierin investeren. De industrie zal komen, zij zullen doen het werk. Als de markt er is, wordt de waterstof opgewekt. Maar we zijn er nog niet helemaal.”