Church of England zet TotalEnergies onder druk vanwege activiteiten in Rusland

Kerk van Engeland zet druk op TotalEnergies over zaken in RuslandGepubliceerd22 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenOorlog Rusland-OekraïneBeeldbron, Getty ImagesBeeldonderschrift, De aartsbisschop van Canterbury Justin Welby noemde de Russische aanval op Oekraïne “een daad van groot kwaad”

De Kerk van Engeland oefent druk uit op TotalEnergies vanwege haar besluit om de zakelijke banden met Rusland niet te verbreken in de nasleep van de invasie in Oekraïne.

De investeringsfondsen van de kerk zeiden dat ze hun participatie in de Franse energiegigant zouden heroverwegen.

De twee fondsen riepen het bedrijf ook op om zijn besluit dringend te herzien.

TotalEnergies heeft de Russische agressie veroordeeld, maar heeft BP en Shell niet gevolgd bij het terugtrekken uit Rusland.

Het bedrijf heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

Het was niet meteen duidelijk hoe groot het belang was van de Church of England’s Pensions Board en het investeringsfonds van de Church Commissioners in TotalEnergies. Ze reageerden niet op verzoeken om commentaar.

In een gezamenlijke brief aan TotalEnergies-topman Patrick Pouyanne, de pensioenraad en de kerkelijke commissarissen voor Engeland merkten op dat het bedrijf op gespannen voet stond met de acties van veel van zijn collega’s.

Vorige maand hebben de pensioenraad van de kerk en het fonds van de kerkcommissarissen £ 20 miljoen aan investeringen in Russische bedrijven gedumpt. Ze verboden ook verdere investeringen in het land.

In een verklaring aan The Times zei de kerk de stap te hebben gezet “als reactie op de aanval op Oekraïne door Rusland en ter ondersteuning van de sancties die zijn aangekondigd door het VK en andere regeringen”.

De kerkcommissarissen beheren een investeringsfonds van £ 9,2 miljard, terwijl de pensioenraad toezicht houdt op een fonds ter waarde van £ 3,7 miljard.

In februari zeiden de aartsbisschop van Canterbury Justin Welby en de aartsbisschop van York Stephen Cottrell dat de “gruwelijke en niet-uitgelokte aanval van Rusland op Oekraïne een daad van groot kwaad is”.

De brief van de kerk aan TotalEnergies komt nadat twee Franse NGO’s – Greenpeace France en Les Amis de la Terre (Friends of the Earth) France – zeiden dat ze van plan waren juridische stappen te ondernemen tegen de oliegigant wegens mogelijke schendingen van de mensenrechten, tenzij het zijn zakelijke banden met Rusland.

Rusland vertegenwoordigde in 2020 24% van de reserves van TotalEnergies en 17% van zijn gecombineerde olie- en gasproductie, zo blijkt uit bedrijfsdocumenten.

Activistische investeerder Clearway Capital heeft ook geschreven naar het bestuur van TotalEnergies met het verzoek om zijn activiteiten in Rusland te beëindigen na de invasie van Oekraïne.