China: bedrijven sluiten omdat ambtenaren Covid-lockdowns uitbreiden

China: bedrijven sluiten omdat ambtenaren Covid-lockdowns uitbreiden 25 minuten geleden GepubliceerdDelen sluitenDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemie Afbeeldingsbron, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, Jilin provincie is een van de zwaarst getroffen door de laatste uitbraak Covid-uitbraak in China

Verschillende multinationale bedrijven hebben hun activiteiten stopgezet nu China zijn Covid-lockdowns verruimt – een van de grootste sinds het begin van de pandemie.

Tientallen miljoenen mensen in het hele land hebben te maken met beperkingen, waaronder de hele provincie Jilin en het technologiecentrum Shenzhen, aangezien de autoriteiten een recordaantal gevallen melden.

Toyota, Volkswagen en Apple-leverancier Foxconn behoren tot de getroffen bedrijven.

De lockdowns hebben geleid tot bezorgdheid dat cruciale toeleveringsketens mogelijk worden verstoord.

China meldde dinsdag een recordhoogte van meer dan 5.000 gevallen, waarvan de meeste in Jilin.

Alle 24 miljoen inwoners van de noordoostelijke provincie zijn maandag onder quarantaine geplaatst. Het is de eerste keer dat China een hele provincie aan banden legt sinds de afsluiting van Wuhan en Hebei aan het begin van de pandemie.

Inwoners van Jilin mogen zich niet verplaatsen en iedereen die de provincie wil verlaten, moet toestemming vragen aan de politie.

Het kwam een ​​dag nadat de 12,5 miljoen inwoners van de zuidelijke stad Shenzhen vijf dagen werden afgesloten, waarbij alle bussen en metro’s waren opgeschort.

Dinsdag hebben de autoriteiten in de stad Langfang, die grenst aan de hoofdstad Peking, evenals Dongguan in de zuidelijke provincie Guangdong, ook onmiddellijke afsluitingen opgelegd.

Bedrijven in veel van de getroffen regio’s hebben te horen gekregen dat ze moeten sluiten of dat hun werknemers thuis moeten werken, tenzij ze essentiële diensten zoals voedsel, nutsvoorzieningen of andere benodigdheden leveren.

Foxconn, dat iPhones voor Apple produceert, stopte maandag met zijn activiteiten in Shenzhen en zei dat de datum waarop de productie daar zou worden hervat “door de lokale overheid zou worden geadviseerd”.

“Vanwege onze gediversifieerde productielocaties in China hebben we de productielijn aangepast om de potentiële impact te minimaliseren”, zei het in een verklaring aan de BBC. De fabriek in Zhengzhou – ’s werelds grootste iPhone-fabriek – blijft open, omdat de stad niet werd getroffen door de beperkingen.

Toyota, dat zijn fabriek in de stad Changchun in de provincie Jilin sloot, gaf geen tijdlijn voor wanneer de zaken zouden worden hervat. De Japanse autofabrikant vertelde de BBC dat de stap was gezet om rekening te houden met de “impact van de leveranciersactiviteiten” en de “veiligheid en beveiliging van werknemers en aanverwante partijen”.

De Duitse autofabrikant Volkswagen heeft ook zijn activiteiten in Changchun stopgezet, omdat hij zei dat de productie van Volkswagen- en Audi-auto’s en hun onderdelen “beïnvloed was”, maar hoopte de fabriek donderdag te heropenen.

Het voelt alsof China achteruit is gegaan. Twee jaar achteruit. Naar de begindagen van de uitbraak die hier voor het eerst opdook.

Er worden – wederom – op grote schaal drastische maatregelen genomen om het virus in te dammen. Een hele provincie is afgesloten.

De lockdown van Jilin is in zoveel opzichten vergelijkbaar met Hubei begin 2020; het gebied van China waar het allemaal begon.

Shenzhen, de wereldwijd belangrijke technische hub (waar uw iPad hoogstwaarschijnlijk is gemaakt) is ook een stad in lockdown.

Shanghai – waar ik dit schrijf – met 24 miljoen mensen, is een nerveuze plek. Alle scholen zijn gesloten, kinderen leren online, steeds meer mensen werken vanuit huis.

Sommige compound waar mensen wonen, hanteren strikte regels voor wie binnen mag komen. Leveringen worden bij de poorten opnieuw besproeid met ontsmettingsmiddel.

Het maakt allemaal deel uit van de voortdurende inspanning om China’s ‘dynamische zero-covid’-strategie te handhaven/behouden/herwinnen.

Een doel dat is versterkt door de massale uitrol van de zelfgemaakte vaccins in China. Een doel dat enorm is geholpen door de Chinese grenzen effectief te sluiten.

Maar nu een doel dat flink ondermijnd wordt door de Omicron variant.

Tot nu toe heeft China relatief minder gevallen van Covid gezien vanwege het strikte nul-Covid-beleid, waar het zijn toevlucht neemt tot snelle lockdowns, massale tests en reisbeperkingen wanneer er clusters zijn ontstaan.

De snelle overdraagbaarheid van de Omicron-variant maakt het echter steeds moeilijker om aan die aanpak vast te houden.

Sinds het begin van het jaar heeft China meer binnenlands overgedragen gevallen gemeld dan in heel 2021.

Zhang Wenhong, de beste Chinese infectieziekte-expert, noemde de recente uitbraken “de moeilijkste periode in de afgelopen twee jaar van de strijd tegen Covid” en dat ze zich nog in “de vroege fase van een exponentiële stijging” bevonden, in een online post die wijd verspreid is op sociale media. media.

Maar hij voegde eraan toe dat hoewel het voor China nodig was om zijn nul-Covid-strategie te handhaven om de uitbraken voorlopig onder controle te houden. “dit betekent niet noodzakelijk dat we de strategie van lockdowns en massatesten voor altijd zullen blijven uitvoeren”.

Aanvullende rapportage door Annabelle Liang.

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in: Mediabijschrift, Stephen McDonell van de BBC bezocht Wuhan voorafgaand aan de verjaardag van ’s werelds eerste Covid-19-lockdown