Benzineprijzen gaan omlaag na recordhoogten

Benzineprijzen gaan omlaag na recordhoogten

Door Michael Race
Zakelijke verslaggever, BBC News

Gepubliceerd1 uur geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, Getty Images

Benzineprijzen zullen waarschijnlijk terugvallen van recordniveaus als gevolg van de kosten van groothandelsbrandstof en wereldwijde olieversoepeling, zeiden Britse automobilistengroepen.

De gemiddelde prijs voor een liter benzine bereikte zondag 1,63 pond, nadat hij vorige week voor het eerst boven de 1,60 pond was gestegen.

Diesel bleef boven de £ 1,73 per liter, maar de AA zei dat de “wilde” pompprijzen zouden moeten stabiliseren, tenzij de wereldwijde olieprijzen weer stijgen.

Door de Russische invasie van Oekraïne stegen de olieprijzen wereldwijd.

De AA zei dat het vullen van een typische 55-liter autotank nu gemiddeld £89,90p kost, een stijging van £68,57 een jaar geleden.

De olieprijzen schoten omhoog nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen, waarbij de prijs van ruwe Brent-olie – de wereldwijde maatstaf voor prijzen – op een gegeven moment het hoogste punt in de buurt van 14 jaar bereikte.

De afgelopen dagen is de olieprijs echter gedaald, omdat de vrees dat de Europese Unie de VS en Canada zou volgen bij het verbieden van Russische olie, is afgenomen.

Brentolie daalde maandag vroeg met 3% tot $ 109 per vat.

Benzineprijs bereikt nieuw record boven £ 1,60 per liter Hoe heeft het conflict in Oekraïne de benzineprijzen beïnvloed?

De RAC zei dat chauffeurs deze week waarschijnlijk nog meer stijgingen zullen moeten verwerken, maar voegde eraan toe dat ze “binnenkort wat uitstel zouden moeten krijgen van de pompprijzen die elke dag met enkele pence per liter stijgen, aangezien de olie- en groothandelsprijzen zich lijken te stabiliseren”.

“De prijsstijgingen van het weekend zijn nog steeds het gevolg van de stijging van de olieprijs die aan het begin van de maand begon en begin vorige week piekte op $ 137 per vat”, zei RAC-brandstofwoordvoerder Simon Williams.

“Aangezien de olieprijs nu is gedaald, zouden we hopelijk de piek moeten bereiken en de prijzen de andere kant op gaan zien als gevolg van de grote daling van de groothandelskosten die eind vorige week werd gezien, behoudens verdere pieken in de vatprijs deze week.”

De reden waarom de prijzen aan de pompen waarschijnlijk hoger zullen blijven ondanks dalende grondstofprijzen, is te wijten aan de manier waarop detailhandelaren de brandstof kopen en de tijd die verstrijkt tussen het kopen tegen een bepaalde prijs en het vervolgens doorverkopen.

Toch bestaat de zorg dat sommige detailhandelaren terughoudend zijn om hun prijzen te verlagen uit angst om betrapt te worden als de groothandelskosten weer stijgen.

Luke Bosdet, de woordvoerder van de AA-brandstofprijzen, zei dat een daling van 10,6 pa-liter in de groothandelsprijs voor benzine op woensdag en donderdag vorige week, gevolgd door de daling van de olieprijs, tot “bizarre prijsafwijkingen” had geleid.

“In de ene stad was dit weekend het vullen van een tank op het ene voorplein meer dan een pond goedkoper dan direct aan de overkant van de weg op een ander”, zei hij.

De heer Bosdet zei dat weekenden de drukste tijd waren voor tankstations en dat de haast van chauffeurs om verdere potentiële prijsstijgingen te verslaan, de vraag had doen toenemen, wat in feite had geleid tot nog hogere prijzen aan de pompen omdat stations in een sneller tempo moesten bevoorraden.

De olieprijs wordt vooral bepaald door de prijs van ruwe olie en de dollarkoers, aangezien afspraken in dollars worden gemaakt.

Rusland is de op twee na grootste olie-exporteur en enkele westerse landen, zoals de VS en Canada, hebben besloten de invoer uit het land stop te zetten als reactie op de acties van Rusland. Het betekent dat de vraag naar olie van andere producenten is toegenomen, wat heeft geleid tot hogere prijzen.

Het VK importeert slechts ongeveer 6% van de olie uit Rusland, dus is het niet zo afhankelijk van Rusland voor de grondstoffenvoorziening als andere Europese landen en heeft gezegd dat het van plan is om het geleidelijk af te schaffen.

Het wordt echter beïnvloed door de wereldwijde prijsverschuivingen.

Maar de prijs van Brent-olie daalde de afgelopen dagen, vanwege verminderde angst voor een Europees verbod op Russische olie, en ook deels door speculatie dat er extra voorraden op de markt zouden kunnen komen uit Iran, Venezuela en de VAE.

Het conflict in Oekraïne heeft ertoe geleid dat westerse landen zich zorgen maken over waar ze hun energie vandaan halen.

Minister van Energie Greg Hands zei dat de overgang van het VK naar schonere vormen van energieproductie “een kwestie van nationale veiligheid” is en niet alleen van decarbonisatie.

Tijdens een evenement in Londen zei hij: “Door over te schakelen op goedkopere stroom die in het VK wordt opgewekt, zullen we ervoor zorgen dat we niet afhankelijk zijn van een onvriendelijk buitenland om onze huizen warm en verlicht te houden.”

De heer Hands erkende echter dat de overgang naar schonere energiebronnen tijd zou vergen en dat er nog steeds behoefte was aan investeringen in de binnenlandse productie van fossiele brandstoffen.