Bedrijven beboet voor marketingoproepen gericht op ouderen

Bedrijven beboet voor marketingoproepen gericht op ouderenGepubliceerd24 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Getty Images

Vijf bedrijven die duizenden ongewenste marketingoproepen deden naar “oudere, kwetsbare mensen” moeten boetes betalen van in totaal £405.000.

Sommige van de doelwitten leden aan dementie, zei het Information Commissioners Office (ICO).

Een van degenen die bij de waakhond klaagde, beschreef de ongevraagde oproep als “bedreigend en dwingend”.

De ICO zegt door te gaan met het onderzoeken van een aantal andere bedrijven.

De calls hadden betrekking op de verkoop van verzekeringsproducten of diensten voor witgoed en andere grote huishoudelijke apparaten, zoals televisies, wasmachines en koelkasten.

“Ik ben er echt ziek van geworden. Ze blijven bellen en hebben geld van me afgepakt. Ik ben een oudere vrouw”, schrijft een van de doelwitten in een klacht.

Een andere persoon schreef dat hun schoonmoeder een ongevraagd telefoontje had ontvangen “om een ​​bejaarde, kwetsbare persoon met geheugenverlies door ouderdom te overtuigen om een ​​onnodige verzekering voor apparatuur af te sluiten”.

De schoonmoeder ‘is niet in staat haar eigen zaken te regelen’, meldde klager.

De waakhond voor gegevensprivacy zei dat bedrijven zich opzettelijk op oudere mensen richtten bij het kopen van lijsten met marketinggegevens van derden.

De bedrijven vroegen specifiek om persoonlijke informatie over mensen van 60 jaar en ouder, huiseigenaren en met vaste nummers, aldus de ICO.

Dezelfde lijsten

Het door de ICO verzamelde bewijsmateriaal leidde ertoe dat het geloofde dat de bedrijven ofwel samenwerkten of dezelfde marketinglijst gebruikten om mensen te targeten.

Als gevolg hiervan verloren sommigen duizenden ponden aan witgoedverzekeringen en -services waarvan de bedrijven vaak wisten dat ze ze niet nodig hadden, zei het.

John Edwards, UK Information Commissioner, schreef in een verklaring: “Dit zijn onwettige, roofzuchtige marketingoproepen die gericht waren op enkele van de meest kwetsbare leden van onze samenleving en puur werden gedreven door financieel gewin”.

De heer Edwards waarschuwde bedrijven die deze tactieken toepassen om een ​​krachtig antwoord te verwachten en moedigde iedereen die door dergelijke telefoontjes wordt lastiggevallen aan om hun zorgen aan de ICO te melden.

De consumentenorganisatie Welke? was ingenomen met de boetes en zei dat het in de loop der jaren meer dan 100 bedrijven had gemeld die mensen ongevraagd hadden gebeld over verzekeringen voor witgoed of andere huishoudelijke apparaten volgens de ICO en handelsnormen.

Jenny Ross, welke? Money Editor, zei: “Het is onaanvaardbaar dat gewetenloze bedrijven zich richten op oudere, kwetsbare mensen en hen onder druk zetten om oplichtingsapparatuur te kopen die ze niet nodig hebben – dus het is positief dat de ICO actie onderneemt in deze kwestie”.

Bedrijven beboet

Veel mensen registreren zich bij de Telephone Preference Service (TPS), die is ontworpen om mensen te beschermen tegen ongewenste marketingoproepen.

Tenzij ze de beller hebben verteld dat ze ze willen ontvangen, mogen er geen live marketingoproepen worden gedaan naar iemand die zich heeft geregistreerd bij de service die de ICO zei.

Volgens de ICO waren de beboete bedrijven:

Domestic Support Ltd (DSL), gevestigd in Littlehampton, West Sussex, deed tussen januari 2020 en juli 2020 69.133 ongewenste marketingoproepen naar mensen die bij de TPS waren geregistreerd en kreeg een boete van £ 80.000. Home Sure Solutions Ltd (HSSL), gevestigd in Hove, East Sussex, dat tussen maart 2020 en september 2020 229.483 ongewenste marketingoproepen deed naar mensen die bij de TPS waren geregistreerd en een boete van £ 100.000 kreeg opgelegd. Seaview Brokers Ltd, gevestigd in Chichester, West Sussex, deed 4.737 ongewenste marketingoproepen naar mensen die bij de TPS waren geregistreerd in juni 2020 en kreeg een boete van £ 15.000. UK Appliance Cover Ltd, gevestigd in Londen, deed tussen juni 2020 en december 2020 39.167 ongewenste marketingoproepen naar mensen die bij de TPS waren geregistreerd en kreeg een boete van £ 100.000. in Londen, dat tussen maart 2020 en oktober 2020 412.556 ongewenste marketingoproepen deed naar mensen die bij de TPS waren geregistreerd en een boete van £ 110.000 kreeg

De ICO heeft de bedrijven ook handhavingsbevelen gegeven die hen verplichten om onmiddellijk te stoppen met dergelijke oproepen.