Afghanen wenden zich tot cryptocurrencies te midden van Amerikaanse sancties

Afghanen wenden zich tot cryptocurrencies te midden van Amerikaanse sancties

Door Anamaria Silic
BBC

Gepubliceerd27 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, Getty Images

Amerikaanse sancties, falende banken en het opdrogen van buitenlandse hulp en geldtransfers sinds de Taliban-overname hebben de Afghaanse economie aan flarden geslagen. Crypto komt te hulp.

Na de Taliban-overname in augustus vorig jaar zat de 22-jarige Farhan Hotak uit de provincie Zabul in het zuiden van Afghanistan zonder contant geld.

De enige bron van inkomsten van de heer Hotak werd een paar honderd dollar Bitcoin in een virtuele portemonnee. Nadat hij het in een traditionele valuta had veranderd, slaagde Hotak erin om met zijn gezin van tien naar Pakistan te vluchten.

“Na de overname door de Taliban verspreidde cryptovaluta zich als een lopend vuurtje over Afghanistan”, zei hij. “Er is bijna geen andere manier om geld te ontvangen”.

De heer Hotak en zijn vrienden gebruiken Binance’s P2P crypto-uitwisseling, waarmee ze hun munten rechtstreeks met andere gebruikers op het platform kunnen kopen en verkopen. De heer Hotak vindt tijdelijk zijn toevlucht in Pakistan, handelt weer in Bitcoin en Ethereum en reist nu terug door Afghanistan, vlogt en leert mensen over cryptocurrencies – digitaal geld zonder fysieke vorm dat waarde kan hebben.

Fans van cryptocurrencies zeggen dat ze de toekomst van geld zijn en ervoor zullen zorgen dat mensen niet meer op banken hoeven te vertrouwen. En in Afghanistan zijn het de banken die niet meer werken, waardoor mensen zich tot cryptocurrency wenden, niet alleen om te handelen, maar om te overleven.

Google-trendgegevens tonen aan dat zoekopdrachten op internet in Afghanistan naar “bitcoin” en “crypto” in juli, net voor de overname in Kabul, toenamen, terwijl Afghanen in de rij stonden buiten de banken in vruchteloze pogingen om geld op te nemen.

Welke humanitaire hulp komt Afghanistan binnen?

Na de Taliban-overname in augustus 2021 steeg het gebruik van crypto fors. Vorig jaar gaf het databedrijf Chainalysis Afghanistan een rangorde van 20 van de 154 landen die het evalueerde in termen van hun crypto-adoptie.

Slechts een jaar eerder, in 2020, beschouwde het bedrijf de crypto-aanwezigheid van Afghanistan als zo minimaal dat het volledig van zijn ranglijst werd uitgesloten.

Volgens Sanzar Kakar, een Afghaanse Amerikaan die in 2019 HesabPay creëerde, een app die Afghanen helpt geld over te maken met behulp van crypto, is de “crypto-revolutie” van het land het resultaat van de Amerikaanse sancties tegen de Taliban- en Haqqani-groep, die nu aan de macht zijn.

Door de sancties zijn transacties met Afghaanse banken zo goed als gestopt. De VS hebben voor 7,1 miljard dollar aan activa van de Afghaanse centrale bank in beslag genomen en de overdrachten van Amerikaanse valuta stopgezet. Bedrijven in Polen en Frankrijk hebben een contract gesloten om de Afghaanse valuta af te drukken.

De Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, bekend als het Swift-systeem, dat ten grondslag ligt aan internationale financiële transacties, heeft alle diensten in Afghanistan opgeschort.

Door de liquiditeitscrisis die daarop volgde, konden commerciële banken geen geld uitlenen en konden particuliere klanten hun eigen geld niet van de bank halen.

Een reeds door oorlog verwoeste economie met 80% van het BBP afkomstig van buitenlandse hulp en donoren, Afghanistan stond op instorten.

“We gebruiken crypto om dit probleem op te lossen: 22,8 miljoen Afghanen marcheren naar de hongerdood, waaronder een miljoen kinderen die deze winter misschien van de honger omkomen”, zei de heer Kakar.

Een app als HesabPay van Mr Kakar maakt het mogelijk om direct geld van de ene telefoon naar de andere over te zetten zonder dat de banken, de Afghaanse regering of de Taliban worden aangeraakt. In de drie maanden sinds de lancering had de app meer dan 2,1 miljoen transacties en 380.000 actieve gebruikers.

Hulporganisaties hebben ook het potentieel van crypto in Afghanistan ontdekt.

Afbeeldingsbron, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, Binance is een van de vele cryptocurrencies die in Afghanistan worden gebruikt

In 2013 richtte Roya Mahboob Digital Citizen Fund op, een ngo om jonge Afghaanse vrouwen computerprogrammering en financiële geletterdheid te onderwijzen. De organisatie had 11 IT-centra voor alleen vrouwen in Herat en nog eens twee in Kabul, waar 16.000 vrouwen alles leerden, van Windows-software tot robotica.

Na de overname door de Taliban richtte de groep haar inspanningen opnieuw op het geven van cryptocurrency-training voor jonge vrouwen via Zoom-videogesprekken.

Digital Citizen Fund begon ook geld te sturen naar Afghaanse families via crypto, om hen te helpen voor voedsel en huisvesting te zorgen, en in sommige gevallen om mensen te helpen het land uit te komen.

“Crypto is de afgelopen zes maanden van cruciaal belang geweest voor Afghanistan. Iedereen heeft het over handel. Het kwam op een punt dat ik op een vliegtuig naar Kabul stapte en mensen spraken over Dogecoin en Bitcoin”, vertelde mevrouw Mahboob aan de BBC.

In Afghanistan winnen de zogenaamde ‘stablecoins’, virtuele munten die aan de Amerikaanse dollar zijn gekoppeld, terrein, waardoor de volatiliteit die gewoonlijk met crypto wordt geassocieerd, wordt geëlimineerd. De ontvangers zetten de stablecoins vervolgens om in de lokale valuta op geldwisselkantoren.

Ze kunnen ook rechtstreeks naar de ontvangers worden verzonden, zonder dat een bankrekening nodig is.

Afbeeldingsbron, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, Commerciële banken hebben geen geld kunnen lenen, en retailklanten hebben hun eigen geld niet van banken kunnen halen, sinds de Taliban het land hebben overgenomen en SWIFT transacties heeft opgeschort

Maar er zijn barrières die de toegang tot cryptocurrency moeilijker maken voor een gemiddelde Afghaan.

De toegang tot internet groeit, maar blijft laag. Volgens DataReportal.com waren er in januari 2021 8,64 miljoen internetgebruikers in Afghanistan.

Onbetrouwbare elektriciteit vormt een ander groot probleem, aangezien stroomuitval vaak voorkomt. De nieuwe Taliban-heersers van het land zijn ervan beschuldigd de Centraal-Aziatische elektriciteitsleveranciers niet te betalen. En nu het banksysteem verlamd is, hebben veel Afghanen niet de middelen om hun energierekening te betalen.

Onderwijs is ook de sleutel als het gaat om crypto. De heer Hotak zei dat hij betrouwbare online communities op Telegram, WhatsApp en Facebook had gevonden die hem handelstips geven en hem degelijk handelsadvies geven. Maar er is ook veel verkeerde informatie over crypto die gemakkelijk online te vinden is.

Ondanks de steile leercurve en verschillende toetredingsdrempels, wordt het gebruik van crypto in Afghanistan gezien als een verbetering ten opzichte van de status-quo.

Maar cryptocurrencies zijn geen wondermiddel, zei hij. Nigel Pont, senior adviseur bij HesabPay. Het ontsluiten van de beperkingen die zijn opgelegd aan de financiële situatie van Afghanistan is van cruciaal belang om de groeiende armoede te verlichten, zei hij.

“Het zijn de mislukkingen van het traditionele gecentraliseerde fiat-systeem die Afghanistan uithongeren.”

In februari ondertekende de Amerikaanse president Joe Biden een uitvoerend bevel waarbij $ 7 miljard aan bevroren Afghaanse fondsen werd verdeeld tussen hulp aan Afghanistan en de Amerikaanse slachtoffers van 9/11, die in 2010 de Taliban en Al-Qaeda aanklaagden voor hun rol bij de aanval.

Afghaanse economie in crisis na overname door TalibanDe strijd om uitgehongerde baby’s in Afghanistan te redden

Hoewel rapporten hebben gezegd dat de regering de andere helft van de bevroren Afghaanse buitenlandse reserves naar humanitaire groepen zou sturen, specificeert het uitvoeringsbevel niet hoe het geld zal worden vrijgegeven, en het blijft onduidelijk.

De meeste mensen in Afghanistan wachten nog steeds op liquiditeit en werkloosheidsverlichting, en de Verenigde Naties waarschuwden dat het land tegen midden 2022 een “bijna universeel” armoedecijfer van 97% zou kunnen naderen. Miljoenen mensen staan ​​nog steeds op de rand van hongersnood in het land.

“We willen dat de Amerikaanse sancties worden opgeheven, zodat we handel kunnen drijven, zodat we onze families vanuit het buitenland kunnen zien. We willen dat de bevroren fondsen aan de families in Afghanistan worden gegeven”, zei Hotak.