Wie is de vertrekkende Barclays-baas Jes Staley?

Wie is de vertrekkende Barclays-baas Jes Staley?

Door Michael Race
Business Reporter, BBC News

Gepubliceerd5 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, Getty Images

Jes Staley, een titaan van investeringsbankieren die naam maakte op Wall Street, heeft ontslag genomen als CEO van Barclays.

Zijn vertrek volgt op een onderzoek door Britse regelgevers naar de banden van de heer Staley met de zedendelinquent Jeffrey Epstein.

Maar wie is de Amerikaan die een van de grootste banken van Groot-Brittannië overnam en zes jaar later vertrok?

James E. Staley, geboren in Boston, Massachusetts, – die bij zijn initialen “Jes” wordt genoemd – trad in dienst bij JP Morgan Chase nadat hij was afgestudeerd in economie.

Het zou het begin zijn van een carrière die meer dan 30 jaar zou duren bij de Amerikaanse bankgigant, waar hij door de rangen zou stijgen om de baas te worden van de investeringsbankafdeling van het bedrijf – en een al lang bestaande luitenant voor JP Morgan Chase CEO Jamie Dimon – in 2009.

Gaandeweg werd de heer Staley hoofd van de afdeling particuliere klanten van JP Morgan en het was hier, in 2000, dat hij voor het eerst een “professionele relatie” met Epstein ontwikkelde.

‘Nee betekent nee’

De heer Staley werd in 2010 in een Fortune-artikel beschreven als “een terugkeer naar een oud idee van wat een bankier zou moeten zijn. Zachtaardig en klantgericht” en iemand die “zo ver onder de radar was dat de meeste mensen buiten de financiële wereld het nooit van hem gehoord”.

Het stuk zei ook: “Bij Jes is er geen toespeling. Er is geen grijs gebied. Zijn ja betekent ja. Zijn nee betekent nee.”

De benoeming van de heer Staley om de investeringstak van de bank te leiden, kort na de financiële crisis van 2008, wakkerde de geruchten aan dat hij werd klaargestoomd voor de topfunctie van de heer Dimon.

In het Fortune-interview zei de heer Staley: “Als Jamie niet vertrekt, moet ik waarschijnlijk over een paar jaar zelf vertrekken.”

De heer Dimon is niet weggegaan – en heeft JP Morgan Chase nog steeds niet verlaten – maar de heer Staley verliet de bank voor hedgefonds BlueMountain Capital Management in 2013, nadat hij aanvankelijk in augustus 2012 de topbaan bij Barclays verloor van Antony Jenkins.

Toen de heer Jenkins in 2015 werd ontslagen, werd de heer Staley echter aangesteld als antwoord op de kritiek dat de bank haar focus op investeringsbankieren aan het verliezen was.

Afbeeldingsbron, Getty Images

Met een jaarlijkse winst die opliep naar £ 8,2 miljoen als hij zijn maximale bonus zou krijgen, zag de 63-jarige zijn ambtstermijn als baas van Barclays de Britse bank goede rendementen en winsten opleveren die de schattingen van analisten overtroffen.

Susannah Streeter, senior beleggings- en marktanalist bij Hargreaves Lansdown, zei dat zijn visie voor Barclays hem “zeer goed van pas” bracht om de economische impact van de coronaviruspandemie het hoofd te bieden.

Zijn tijd werd echter gekenmerkt door enige controverse.

In 2018 haalde de vader van twee de krantenkoppen toen hij persoonlijk een boete van £ 642.430 kreeg van de Financial Conduct Authority en de Prudential Regulation Authority voor het overtreden van regels door twee jaar eerder te proberen een klokkenluider te identificeren.

Het had betrekking op anonieme brieven die werden gestuurd naar leden van de raad van bestuur van Barclays, waarin bezorgdheid werd geuit over een senior executive, Tim Main, die eerder dat jaar door de bank was aangeworven.

De heer Staley vroeg de veiligheidschef van de bank om te proberen de auteurs van de brieven te identificeren, waarvan de chief executive dacht dat het een oneerlijke persoonlijke aanval op de senior medewerker was.

De Financial Conduct Authority zei dat de heer Staley “de standaard van zorg heeft geschonden die vereist en verwacht wordt van een chief executive op een manier die het vertrouwen in de klokkenluidersprocedures van Barclays dreigde te ondermijnen”.

De heer Staley verontschuldigde zich voor zijn betrokkenheid bij de zaak.

Zijn acties bezorgden de bank ook een straf van $ 15 miljoen door regelgevers in de VS, maar hij overleefde het schandaal met de steun van de bestuursleden van Barclays, waardoor hij de onderscheiding kreeg dat hij de eerste baas van een grote financiële instelling was die zijn baan kon behouden nadat hij beboet door de waakhonden.

Voor sommige insiders van Barclays wijst zijn gedrag in deze en in de Epstein-affaire op een overdreven loyaliteit aan zijn vrienden, tot het punt waarop sommigen het zijn tragische karakterfout noemen.

Spoof e-mail

De klokkenluidersaffaire bracht ook een ontevreden klant van Barclays ertoe om meneer Staley voor de gek te houden door hem een ​​e-mail te sturen onder het mom van de toenmalige voorzitter van de bank, John McFarlane.

De e-mail bevatte een gedicht waarin de beginletters van elke regel het woord “klokkenluider” spelden.

De heer Staley zag de grap echter niet en reageerde op de spoof-e-mail alsof deze echt was, hij noemde de heer McFarlane “een unieke man” en prees zelfs zijn gitaarspel.

Zijn goedgelovigheid kwam aan het licht toen de grappenmaker details van de exploit deelde op Twitter en vervolgens met de Financial Times.

Om eerlijk te zijn tegenover meneer Staley, is hij niet de enige baas van Barclays die de laatste tijd uit de gratie is geraakt.

In feite is hij de vijfde CEO van de bank in zeven jaar – in de voetsporen van mannen als Bob Diamond, die ontslag nam vanwege een rentefraudeschandaal, en Antony Jenkins, die werd ontslagen na een ruzie met het bestuur over de kostenbesparingen en winstgevendheid van de bank.

Tijdens de pandemie sprak hij zich uit tegen de cultuur van thuiswerken en zei dat het “niet duurzaam” was.

Tijdens een virtuele bijeenkomst van het World Economic Forum zei hij: “Het zal steeds meer een uitdaging worden om de cultuur en samenwerking te behouden die deze grote financiële instellingen willen en zouden moeten hebben.”

Nu staat Barclays voor de taak om zijn cultuur zonder hem in stand te houden – en het kan een moeilijke opgave blijken te zijn om te volgen.

.