Watchdog zet vraagtekens bij de effectiviteit van de Kickstart-baan voor arbeidsbemiddeling

Watchdog zet vraagtekens bij de effectiviteit van Kickstart-vacatureregelingGepubliceerd50 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemie Afbeeldingsbron, WPA Pool Afbeeldingsonderschrift, kanselier Rishi Sunak lanceerde de Kickstart-regeling in september 2020

Het is onduidelijk of de Kickstart-regeling van de overheid goede arbeidsplaatsen creëert voor 16-24-jarigen, zegt een waakhond.

Het is ook onduidelijk of banen die door de regeling zijn gecreëerd hoe dan ook zouden zijn gecreëerd, zei de National Audit Office (NAO).

De “jury is uit” of Kickstart mensen zal helpen, zei Meg Hillier, voorzitter van de Public Accounts Committee.

De regering zei dat de regeling meer dan 100.000 nieuwe banen heeft gecreëerd.

De Kickstart-regeling, gelanceerd in september 2020, is bedoeld om duizenden jongeren die langdurig werkloos zijn, aan een baan te helpen.

Bedrijven dienen bij de Dienst Werk en Pensioen (DWP) een aanvraag in om Kickstart-plaatsen te creëren, die vervolgens worden doorgelicht op geschiktheid.

Jongeren tussen 16 en 24 jaar die Universal Credit hebben, worden door hun arbeidscoaches op hun baan gematcht.

Voor elke succesvolle plaatsing dekt de overheid het nationale minimumloon voor een periode van zes maanden, van 25 uur per week.

‘Beperkte zekerheid’

De regeling van £ 2 miljard werd gelanceerd om te proberen de verwachte stijging van de jeugdwerkloosheid als gevolg van de Covid-pandemie tegen te gaan.

Maar hoewel de regering snel handelde om het plan op te zetten, zei NAO-hoofd Gareth Davies, heeft het “beperkte zekerheid dat Kickstart de beoogde positieve impact heeft”.

“Het weet niet of de gecreëerde banen van hoge kwaliteit zijn of dat ze zonder de regeling zouden hebben bestaan. Het zou ook meer kunnen doen om ervoor te zorgen dat de regeling is gericht op degenen die het het meest nodig hebben”, zei hij.

Kickstart: meeste banen voor jongeren nog niet ingevuldKickstart: zorgen over vertragingen in banenregeling voor jonge werklozen

De vaardigheden en trainingen die werkgevers bieden, zijn niet gespecificeerd, en het ministerie van Werk en Pensioenen (DWP) “verzamelt geen gegevens om te controleren welke ondersteuning [employers] daadwerkelijk bieden”, aldus de NAO.

Het voegde eraan toe dat er een risico bestaat dat een deel van de financiering voor de regeling naar bedrijven ging die hoe dan ook banen zouden hebben gecreëerd naarmate de economie aantrok.

Meg Hillier zei: “De jury is er nog niet over uit of de Kickstart-regeling uiteindelijk waar voor zijn geld zal opleveren, en of het die groepen jonge mensen die het echt nodig hebben daadwerkelijk zal helpen.”

Gezien de hoeveelheid geld die de overheid in de regeling heeft gepompt, heeft DWP “een verontrustend lichte benadering gevolgd bij het stellen van doelen of het volgen van prestaties”, voegde ze eraan toe.

De DWP zei dat de regeling voor 16- tot 24-jarigen, die is verlengd tot maart 2022, “al meer dan 100.000 nieuwe levensveranderende banen heeft opgeleverd voor jonge werkzoekenden met Universal Credit die het risico liepen op langdurige werkloosheid en zal kansen blijven bieden voor jongeren.”

Een regeringswoordvoerder zei: “We hebben snel en resoluut gehandeld om Kickstart op te zetten aan het begin van de pandemie, toen werd gevreesd dat het werkloosheidsniveau meer dan zou verdubbelen – zoals dit rapport erkent.”

De woordvoerder zei dat de regering een netwerk van regionale managers had gecreëerd om ervoor te zorgen dat de regeling relevant zou zijn voor de lokale arbeidsbehoeften, en voegde eraan toe dat de werkloosheid was gedaald en dat de jeugdwerkloosheid nu onder het pre-pandemische niveau lag.

Herhaalde lockdowns betekenden dat veel jonge mensen die aan het begin van de pandemie begonnen met het claimen van Universal Credit, nog meer dan een jaar van die uitkering genoten voordat de Kickstart-regeling op grote schaal van start ging.

In januari van dit jaar waren via de regeling minder dan 2.000 jongeren aan een nieuwe functie begonnen.

De DWP had aanvankelijk een doel van 250.000 mensen die eind 2021 met een Kickstart-plaatsing zouden beginnen, maar zei in de zomer dat het doel onrealistisch was.

Het denkt nu dat er eind maart 2022 tot 168.000 starts zullen zijn.

.