Walgreens, CVS en Walmart hebben de opioïde crisis aangewakkerd, vindt de jury van Ohio

Walgreens, CVS en Walmart hebben de opioïdencrisis aangewakkerd, oordeelt de jury van OhioGepubliceerd3 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Getty Images

Drie van de grootste winkelketens van de VS zijn schuldig bevonden aan het helpen aanwakkeren van een pijnstillercrisis in twee provincies in Ohio, in het eerste geval in zijn soort.

Een federale rechtbank oordeelde dat acties van Walgreens Boots Alliance, CVS en Walmart hebben bijgedragen tot een overaanbod aan verslavende opioïde pillen.

Het vonnis zou de deur kunnen openen voor verdere rechtszaken.

De drie apotheekketens ontkenden de beschuldigingen.

De schadevergoeding, die zou kunnen oplopen tot 2 miljard dollar, zal worden beslist tijdens een toekomstige hoorzitting.

“Het vonnis van vandaag tegen Walmart, Walgreens en CVS vertegenwoordigt de achterstallige afrekening voor hun medeplichtigheid aan het veroorzaken van openbare overlast”, aldus de advocaten van de eisers in een gezamenlijke verklaring.

Sterfgevallen door overdosis Amerikaanse drugs bereikt recordniveauSacklers krijgen immuniteit voor verdere rechtszaken over opioïdenOpioïdencrisis: Amerikaanse drugsreuzen bereiken schikking van 26 miljard dollar

Er zijn meer dan 3.300 soortgelijke gevallen aanhangig gemaakt, grotendeels door Amerikaanse staats- en lokale overheden, die enorme kosten hebben moeten maken bij het beheersen van een epidemie van pijnstillersverslaving.

In de afgelopen decennia zijn miljoenen Amerikanen verslaafd geraakt door overmatig voorschrijven en misbruik van legale opiaatgebaseerde pijnstillers zoals Fentanyl en OxyContin. Bijna 500.000 sterfgevallen werden toegeschreven aan een overdosis pijnstillers tussen 1999 en 2019.

Naast de apotheekketens worden ook grote farmaceutische bedrijven en medische professionals ervan beschuldigd een oogje dicht te knijpen voor het probleem.

Advocaten van de twee provincies van Ohio, Lake en Trumbull, zeiden dat de kosten mogelijk $ 1 miljard per provincie bedragen om sociale en juridische kosten te dekken.

Ze voerden aan dat de apotheken voor openbare overlast zorgden door er niet voor te zorgen dat opioïdenrecepten geldig waren, waardoor buitensporige hoeveelheden verslavende pijnstillers hun gemeenschappen overspoelden.

Walgreens Boots Alliance, CVS en Walmart ontkenden de beschuldigingen en zeiden dat ze stappen hadden ondernomen om te voorkomen dat pijnstillers zouden worden afgeleid van hun beoogde legale gebruik.

CVS zei in een verklaring dat het het sterk oneens was met het vonnis en in beroep zou gaan.

“Zoals de eigen experts van de eisers hebben getuigd, hebben veel factoren bijgedragen aan de kwestie van opioïdenmisbruik, en het oplossen van dit probleem vereist betrokkenheid van alle belanghebbenden in ons gezondheidszorgsysteem en alle leden van onze gemeenschap”, zei CVS.

Andere gevallen in het hele land beroepen zich op het argument “openbare overlast” om de bedrijven die betrokken zijn bij het maken en distribueren van de opioïde pijnstillers aan te vallen.

Eerder deze maand verwierpen rechtbanken in Oklahoma en Californië het echter als een juridisch argument in zaken tegen drugsfabrikanten.

.