Waarom gratis kinderopvang gepaard kan gaan met dure extra’s

Waarom gratis kinderopvang gepaard kan gaan met dure extra’s

Door Annette Kellow
Zakelijke verslaggever

Gepubliceerd10 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Mum Days and EscapadesAfbeelding bijschrift, Opwaardeerkosten zouden niet moeten bestaan, zegt Roxie Broun

Roxie Broun uit East Sussex verheugde zich erop dat haar driejarige zoontje zijn 30 uur door de overheid gefinancierde kinderopvang op de crèche zou krijgen.

Hoewel het beleid voor jonge kinderen van het Department for Education (DfE) in Engeland 15 of 30 uur kinderopvang biedt voor kinderen van drie tot vier jaar (er zijn verschillen in Schotland, Wales en Noord-Ierland), vroeg haar kinderdagverblijf haar om te betalen voor verschillende extra’s.

“We dachten dat we gratis gefinancierde uren zouden krijgen, maar ze waren helemaal niet gratis. Onze maandelijkse huishoudelijke uitgaven waren hoger dan ons gezamenlijke inkomen”, zegt mevrouw Broun.

“Ik had niet weer fulltime kunnen werken, zelfs als ik dat had gewild, en mijn parttime-inkomsten dekten maar net de kosten van de opwaardeerkosten.

“Als de overheid zegt dat ze 30 uur per week kinderopvang gaan financieren, dan moeten ze dat zeker doen. Er zouden geen toeslagen moeten zijn”, zegt ze.

Mevrouw Broun is niet de enige, veel gezinnen wegen af ​​hoe ze de kinderopvang moeten betalen: uit een recent onderzoek onder 20.000 werkende ouders bleek dat 97% de kosten van kinderopvang in het VK te duur vond.

Afbeeldingsbron, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, The DfE zegt dat alle kosten vrijwillig zijn, dus de keuze om herlaadkosten te betalen is optioneel

Critici van de oktoberbegroting van Rishi Sunak zeggen dat er geen maatregelen in zijn opgenomen die specifiek gericht zijn op het helpen van jonge gezinnen om het hoofd boven water te houden en kinderopvang te betalen, hoewel hij wel extra steun aankondigde als onderdeel van een pakket van £ 500 miljoen dat, naast andere maatregelen, een netwerk van 75 familieknooppunten in heel Engeland.

Ondertussen staat in de richtlijnen van de overheid dat er geen toeslagen mogen worden aangerekend – het verschil tussen de normale vergoeding van de crèche en de financiering die wordt ontvangen van de lokale overheid.

Maar kinderdagverblijven mogen ouders en verzorgers om betalingen vragen voor luiers, snacks, luiercrèmes en buitenschoolse activiteiten zoals muziekles of yoga – en dit is een manier om de financieringskloof te overbruggen.

Wanneer een kind naar een kinderdagverblijf gaat, zegt de DfE dat alle facturen moeten worden gespecificeerd, zodat ouders precies weten voor welke kosten ze betalen.

De DfE zegt dat alle kosten vrijwillig zijn, dus de keuze om opwaardeerkosten te betalen is optioneel. Er staat dat ouders moeten worden verteld dat ze hun eigen snacks en luiers kunnen leveren of deelnemen aan activiteiten zonder extra’s te kopen – zodat hun kinderopvang helemaal gratis is.

Veel kinderdagverblijven en kinderdagverblijven maken dit echter niet duidelijk en ouders kunnen uiteindelijk duizenden ponden per jaar betalen.

Op dit moment is er geen universeel beleid over hoe de door de overheid gefinancierde uren volledig gratis kunnen worden verstrekt – en ouders worden geconfronteerd met een breed scala aan vergoedingen en aanvullende kosten in kindercentra.

Sommigen vragen ouders zelfs om een ​​contract te ondertekenen waarin staat dat ze geen juridische stappen zullen ondernemen tegen het kinderdagverblijf voor het in rekening brengen van extra kosten – en in sommige gevallen kunnen de kosten oplopen tot £ 9.000 per jaar.

Afbeeldingsbron, Pregnant Then Screwed Afbeelding bijschrift, Joeli Brealey wil een onafhankelijke beoordeling van de betaalbaarheid en kwaliteit van de kinderopvangsector

Joeli Brealey van de liefdadigheidsinstelling voor vrouwen, Pregnant Then Screwed, zegt dat gesprekken over herlaadkosten vaak stress en spanning veroorzaken tussen ouders en zorgverleners.

Maar ze erkent dat kinderdagverblijven vaak weinig keus hebben, “omdat hun kosten hoger zijn dan de financiering die door de overheid wordt verstrekt.”

Het ministerie van Onderwijs zegt echter dat de regeling, waarbij elk jaar zo’n 202.000 kinderen in Engeland een plaats innemen, gunstig is voor kinderen.

“De gratis rechten helpen duizenden kinderen, dus we denken dat het goed werkt. Zelfs tijdens de pandemie heeft de meerderheid van de in aanmerking komende kinderen toegang gekregen tot gratis plaatsen”, zegt de woordvoerder.

“We zijn niet op de hoogte van significante problemen en we werken nauw samen met gemeenten om dit te waarborgen.”

Joeli Brealey verwerpt dit echter en zegt dat een recent verzoek om vrijheid van informatie, uitgevoerd door de Early Years Alliance, die kinderopvangaanbieders vertegenwoordigt, heeft aangetoond dat de regering “de regeling doelbewust heeft ondergefinancierd”.

“Uiteindelijk heeft dit duizenden moeders uit het arbeidsproces gedwongen en zal de kwaliteit van de kinderopvang verminderen, waarbij aanbieders in achterstandsgebieden ernstiger worden getroffen.”

Mevrouw Brealey betwijfelt of de maatregelen van Rishi Sunak ver genoeg gaan. “Elke investering in de sector is zeer welkom, maar met een financieringstekort van £ 662 miljoen in 2019/20 pakken ze de huidige problemen binnen onze kinderopvangsector niet aan.

“Honderdduizenden moeders hebben nog steeds geen werk of moeten minder uren werken vanwege de kosten en beschikbaarheid van kinderopvang.”

Afbeeldingsbron, Emily LittleImage bijschrift, Lucy Murray zegt dat ze het gevoel kreeg dat ze moeilijk deed toen ze de opwaardeerkosten van een kinderopvangorganisatie opvroeg

Toen Lucy Murray uit Newport Pagnell meer probeerde te begrijpen over de kosten in de kinderkamer van haar dochter, ontdekte ze dat het proces niet duidelijk of eenvoudig was.

Ze dacht dat de kinderopvang van haar dochter gratis zou zijn, maar in plaats daarvan werd haar maandelijkse rekening slechts verdisconteerd van £ 600 tot £ 400.

“Mijn dochter was maar 22 uur aanwezig in plaats van 30 uur, maar ik kreeg te horen dat we nog steeds kosten moesten betalen. Ik vroeg hen om uitleg over de oplaadkosten, maar kreeg het gevoel dat ik lastig was. Ik voelde me beschaamd, dus ik heb niet verder gezocht.”

June O’ Sullivan, die de London Early Years Foundation runt, een keten van 42 kinderdagverblijven, zegt dat deze financieringsproblemen moeten worden aangepakt voor zowel gezinnen als kinderdagverblijven.

“Het geld van de overheid zou alles moeten dekken, maar ze erkennen dat personeel ongeveer 72% van je kosten uitmaakt. Er is dus vaak een tekort.

“Uiteindelijk moeten we ons richten op kinderen die het het hardst nodig hebben, en het beheersbaar maken voor alle gezinnen, [but] het is een gesprek dat niet plaatsvindt.”

Afbeeldingsbron, Sokari Higgwe/LEYF Bijschrift afbeelding, June O’ Sullivan zegt dat fondsproblemen moeten worden aangepakt voor zowel ouders als kinderdagverblijven

“Veel aanbieders melden dat een verhoging van de financiering door de sector zou worden toegejuicht, maar alle kwekerijen die financiering ontvangen, moeten de 15 of 30 uur gratis aanbieden op het moment van levering”, zegt mevrouw O’Sullivan.

Dus waar gaan ouders die op zoek zijn naar kinderdagverblijffinanciering hier naartoe?

In een historische zaak eerder dit jaar daagde Damian Roche zijn kwekerij bij Kiddi Caru in Market Harborough uit, nadat ze hem het verschil hadden aangerekend tussen het overheidstarief en dat van henzelf zonder een duidelijke tariefstructuur te tonen.

Toen hij niet kon zien waarvoor hij had betaald, nam hij een klacht in twee fasen in bij zijn gemeente, Leicester City, en bracht deze vervolgens naar de lokale overheid en ombudsmannen voor sociale zorg (LGO).

De LGO ontdekte dat de kwekerij onwettige herlaadkosten in rekening had gebracht, en bijgevolg kreeg de heer Roche meer dan £ 1.000 terugbetaald. Na onderzoek werden nog eens 79 ouders terugbetaald.

Afbeeldingsbron, Roxie Broun Afbeeldingsbijschrift, Roxie Broun ontdekte dat haar inkomsten uit deeltijdwerk maar net de aanvullende vergoedingen voor kinderopvang dekten

Het LGO stelt dat als kinderdagverblijven ervoor kiezen om mee te doen aan de peuterspeelzaal, ze aan minimumnormen moeten voldoen: “De gemeente betaalt het kinderdagverblijf rechtstreeks. Ouders moeten hun plaats geheel gratis kunnen innemen.”

Hoewel deze zaak de eerste in zijn soort was, had het niet veel zin voor Roxie Broun die, nadat ze haar kinderdagverblijf had gevraagd uit te rekenen met hoeveel haar rekening zou worden verhoogd, toegaf dat ze er nog steeds door in de war was.

Ze zegt dat het benadrukt dat de overheidsfinanciering bij lange na niet kan voldoen aan wat kinderdagverblijven nodig hebben om te functioneren. Ze vreest dat een eventuele leemte uiteindelijk zal worden opgevuld door ouders van jongere kinderen die geen recht hebben op financiering.

“Het lijkt erop dat dit over de hele linie een probleem is. Ouders met kinderen onder de drie zullen uiteindelijk nog meer betalen, en zij zijn degenen die al het meest worstelen met de kosten van kinderopvang.”

.