Waarom deze stad Europa’s best bewaarde fietsgeheim is

Waarom deze stad Europa’s best bewaarde fietsgeheim is

Door Pedro Garcia
Bedrijfsreporter, Lissabon

Gepubliceerd1 uur geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemie Afbeeldingsbron, RodiImage bijschrift, Portugal’s fiets- en fietsonderdelenfabrikanten hebben een grote stijging van het aantal bestellingen gezien

Rui Mendes zegt dat toen het coronavirus voor het eerst arriveerde, het bedrijf dat hij helpt runnen op de rem moest trappen en onmiddellijk tot stilstand moest komen.

Mendes is directeur bij een Portugees bedrijf genaamd Rodi, een van Europa’s grootste fabrikanten van fietswielen.

“Aan het begin van de pandemie hebben veel klanten [bike firms] staarde ernaar om bestellingen uit te stellen, uit angst voor wat er zou kunnen gebeuren”, zegt hij. “We hebben de productie uiteindelijk stopgezet.”

Om banen en salarissen te redden, stemden de 300 medewerkers ermee in om per direct drie weken vakantie op te nemen. Maar een maand later veranderde alles dramatisch ten goede, toen miljoenen mensen in heel Europa tijdens de pandemie gingen fietsen.

“Vanaf april is het helemaal omgeslagen”, zegt Mendes. “De bestellingen verdubbelden, de markt explodeerde gewoon. Bezorgdheid maakte plaats voor opluchting toen de werknemers zich realiseerden dat de pandemie hun baan niet zou bedreigen.”

Afbeeldingsbron, Rui Mendes Bijschrift afbeelding, Rui Mendes zegt dat hij en zijn collega’s binnen een maand van wanhoop naar opluchting gingen

Portugal is de grootste fabrikant van fietsen in de Europese Unie, een feit dat veel mensen buiten het land misschien niet weten. Vorig jaar werden er volgens officiële EU-cijfers meer dan 2,6 miljoen fietsen gemaakt in Portugal.

Dat was meer dan een vijfde van de in totaal 12,2 miljoen geproduceerde fietsen. Italië stond op de tweede plaats met 2,1 miljoen en Duitsland op de derde plaats met 1,3 miljoen.

Portugal heeft geen grote fietsmerknamen, maar produceert voornamelijk voor buitenlandse bedrijven. Een van zijn grootste producenten – RTE – maakt bijvoorbeeld fietsen voor de Franse gigant Decathlon. Een andere – FJ Bikes Europe – is eigendom van Fritz Jou Manufacturing uit Taiwan.

De industrie is geconcentreerd rond één kleine stad – Agueda in centraal Portugal, zo’n 75 km (47 mijl) ten zuiden van Porto. Naast de bedrijven die complete fietsen bouwen, zijn er ook bedrijven, zoals Rodi, die fietsonderdelen of -accessoires maken.

In totaal zijn er meer dan 60 fabrieken en bijna 8.000 mensen werkzaam in de sector in en rond Agueda.

João Filipe Miranda zegt dat zijn bedrijf dit jaar een omzetcijfer van € 27 miljoen ($ 30 miljoen; £ 23 miljoen) zal behalen, “ons beste sinds de oprichting van het bedrijf” in 1940.

Afbeeldingsbron, João Filipe Miranda Afbeelding bijschrift, João Filipe Miranda zegt dat de maker van tandwielonderdelen Miranda zijn beste jaar ooit heeft beleefd

Het bedrijf – Miranda – maakt onderdelen voor fietsversnellingen, ook voor elektrische fietsen.

De heer Miranda zegt dat, hoewel de Portugese fietsindustrie “bekend staat om zijn kwaliteit”, het ook profiteert van het aanbieden van veel kortere toeleveringsketens aan zijn Europese klanten dan concurrerende fabrikanten in Azië. Portugal wordt verder geholpen door de aanhoudende tarieven op Chinese fietsimport in de Europese Unie.

Deze extra vergoedingen of heffingen kunnen momenteel oplopen tot 48,5% voor standaardfietsen en tot 79,3% voor elektrische fietsen.

Toch zegt Gil Nadais, secretaris-generaal van de handelsorganisatie voor de Portugese fietssector – Portugal Bike Value – dat de pandemie de belangrijkste drijvende kracht was achter de aanhoudende bloei van de sector.

Afbeeldingsbron, RodiImage-bijschrift, De populariteit van fietsen is in heel Europa enorm gestegen sinds het begin van de pandemie

“Covid bracht een nieuwe kans voor de sector, omdat het uiteindelijk een gezondere levensstijl aanmoedigde [across Europe].”

De heer Nadais voegt eraan toe dat de industrie dit jaar naar verwachting de totale export tussen 20% en 30% zal zien stijgen.

Maar zijn Portugezen zelf sinds Covid meer met fietsen bezig? Dat blijkt inderdaad het geval te zijn, zelfs in de hoofdstad Lissabon en tweede stad Porto, waar men van oudsher als negatief werd gezien van fietsen vanwege de steile en vaak geplaveide wegen in beide gebieden.

New Economy is een nieuwe serie die onderzoekt hoe bedrijven, handel, economieën en het beroepsleven snel veranderen.

In Lissabon is het gebruik van fietsen, inclusief elektrische, om alle heuvels op te komen, volgens een rapport met een kwart gestegen sinds het begin van de pandemie.

En Fernando Chicarini, de eigenaar van de oudste fietsenwinkel van Lissabon – Armazéns Airaf, opgericht in 1951 – zegt dat zijn verkopen sinds het begin van de pandemie met 40% zijn gestegen. Hij heeft ook een grote stijging gezien in het aantal mensen dat wil dat hij hun oude fietsen repareert.

Afbeeldingsbron, Miranda Afbeelding bijschrift, Miranda levert onderdelen voor fietsuitrusting aan een aantal fietsbedrijven

“Mensen die al fietsen hadden, maar ze niet regelmatig of helemaal niet gebruikten, kwamen opdagen voor reparaties, revisies en restauraties”, zegt hij.

Terug in de Rodi-onderdelenfabriek zegt Mendes dat ze in 2020 500.000 fietswielen en drie miljoen velgen hebben verkocht, een gecombineerde stijging van 35% vergeleken met 2019.

“We hadden het geluk dat degenen onder ons in de fietssector niet zoveel te lijden hadden als werknemers in andere industrieën”, voegt hij eraan toe.

.