VS zet nog een dozijn Chinese technologiebedrijven op de zwarte lijst die verwijzen naar nationale veiligheid

VS zet een dozijn Chinese technologiebedrijven op de zwarte lijst die verwijzen naar nationale veiligheidGepubliceerd7 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Getty Images

De Amerikaanse regering heeft nog een dozijn Chinese bedrijven aan haar zwarte lijst voor handel toegevoegd, daarbij verwijzend naar bezorgdheid over de nationale veiligheid en het buitenlands beleid.

Washington zegt dat sommige bedrijven helpen bij de ontwikkeling van het quantumcomputerprogramma van het Chinese leger.

Deze laatste stap komt op het moment dat de spanningen tussen de VS en China toenemen over de status van Taiwan en andere kwesties.

Handel was een van de onderwerpen die eerder deze maand werden besproken op een virtuele top tussen de leiders van beide landen.

Biden-aanvalsmacht richt zich op ‘oneerlijke’ handel VS en China houden eerste handelsbesprekingen van Biden-tijdperk

Acht in China gevestigde technologiebedrijven werden toegevoegd aan de zogenaamde “Entity List” vanwege hun vermeende rol bij het ondersteunen van de kwantumcomputerinspanningen van het Chinese leger en bij het verwerven of proberen te verwerven van items van Amerikaanse oorsprong ter ondersteuning van militaire toepassingen.

Deze entiteitenlijst wordt sinds de vorige regering-Trump in toenemende mate gebruikt om redenen van nationale veiligheid.

Het Amerikaanse ministerie van Handel zei ook dat 16 personen en entiteiten die actief zijn in China en Pakistan aan de lijst zijn toegevoegd vanwege hun betrokkenheid bij “Pakistaanse onveilige nucleaire activiteiten of programma’s voor ballistische raketten”.

In totaal zijn 27 nieuwe entiteiten aan de lijst toegevoegd uit China, Japan, Pakistan en Singapore.

Los daarvan werd het Moskouse Instituut voor Fysica en Technologie toegevoegd aan de lijst van militaire eindgebruikers van de afdeling, hoewel de lijst niet meer details gaf dan dat het militaire uitrusting had geproduceerd.

De nieuwe lijsten zullen helpen voorkomen dat Amerikaanse technologie de ontwikkeling van Chinese en Russische “militaire vooruitgang en activiteiten van non-proliferatiezorg ondersteunt, zoals de onbeveiligde nucleaire activiteiten of het ballistische raketprogramma van Pakistan”, zei minister van Handel Gina Raimondo in een verklaring.

Potentiële leveranciers van bedrijven op de zwarte lijst zullen nu een licentie moeten aanvragen voordat ze aan hen kunnen verkopen, waarbij aanvragen waarschijnlijk zullen worden geweigerd.

De Chinese telecomgigant Huawei werd in 2019 aan de lijst toegevoegd vanwege beweringen dat het een risico vormde voor de Amerikaanse nationale veiligheid.

De verhuizing sneed het af van enkele van zijn belangrijkste leveranciers en maakte het voor het bedrijf moeilijk om mobiele telefoons te produceren.

De Chinese regering heeft eerder ontkend mee te doen aan bedrijfsspionage.

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in:Mediabijschrift, Chipoorlogen: de VS tegen China.