Vrouwen gewaarschuwd dat thuiswerken hun carrière kan schaden

Vrouwen waarschuwden dat thuiswerken hun carrière kan schadenGepubliceerd21 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Getty Images

Volgens Catherine Mann, econoom van de Bank of England (BoE), lopen ze het risico dat hun carrière stilvalt nu werknemers in groten getale terugkeren naar kantoor.

Ze zei dat interactie op kantoor van vitaal belang was om vooruit te komen in bedrijven, maar veel vrouwen waren nog steeds gebonden aan thuiswerken.

Mevrouw Mann zei dat het een bijzonder probleem is voor moeders die te maken hebben met schoolverstoringen en moeite hebben met toegang tot kinderopvang.

Rishi Sunak waarschuwde eerder dit jaar voor de carrières van jongeren.

De kanselier zei dat hij betwijfelde of zijn bankcarrière succesvol zou zijn geweest als hij die in virtuele vergaderingen was begonnen, en dat het feit dat hij op kantoor was, hielp bij het opbouwen van vaardigheden.

Twee sporen

Mevrouw Mann, een lid van het Monetair Beleidscomité van de BoE dat de rentetarieven vaststelt, zei dat online communicatie niet in staat was de spontane kantoorgesprekken na te bootsen die belangrijk waren voor erkenning en vooruitgang op veel werkplekken.

Ze vertelde een evenement georganiseerd door Financial News magazine: “Virtuele platforms zijn veel beter dan ze waren zelfs vijf jaar geleden. Maar de geïmproviseerde, spontaniteit – die zijn moeilijk te repliceren in een virtuele omgeving.”

Sunak waarschuwt dat jong thuiswerken carrière kan schadenWerknemers die flexibele werkrollen willen missen

Door de moeilijkheid om toegang te krijgen tot kinderopvang en de pandemie-gerelateerde verstoring van het onderwijs, bleven veel vrouwen thuiswerken, terwijl het voor mannen gemakkelijker was geweest om terug te keren naar kantoor.

“Er is het potentieel voor twee tracks,” zei ze. “Er zijn mensen op het virtuele circuit en mensen op een fysiek circuit. En ik maak me zorgen dat we die twee circuits zullen zien ontwikkelen, en we zullen vrijwel zeker weten wie er op welk circuit zal zijn, helaas”, zegt ze. zei.

Mevrouw Mann was hoogleraar economie en hoofdeconoom bij investeringsbank Citi en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, voordat ze in september bij de BoE kwam.

Afbeeldingsbron, Getty Images Afbeeldingsbijschrift, Flexibel werken heeft veel voordelen opgeleverd, beweren velen, waaronder het doen van de schoolloopbaan en kinderopvang

Zakenvrouw Justine Roberts, mede-oprichter van de Mumsnet-website, was het ermee eens dat er een risico bestaat voor de carrière van vrouwen als ze niet op kantoor zijn. Maar het was aan bedrijven om zich hiervan bewust te zijn.

Maar de keerzijde, vertelde ze de BBC, was dat de flexibiliteit van thuiswerken een enorm voordeel was voor vrouwen, en moeders in het bijzonder. Presenteïsme en de cultuur van lange werkdagen waren uitgehold door nieuwe manieren van werken.

“Laten we niet vergeten dat een van de beste dingen om uit te komen [the pandemic crisis] is het vermogen om flexibel te werken,” vooral voor moeders die jongleren met kinderopvang en schoollopen, zei ze.

Het Office for National Statistics (ONS) zei dat Britse bedrijven meldden dat gemiddeld 60% van hun personeel weer volledig op hun normale werkplek was. Ongeveer een op de zes werknemers gebruikt naar schatting een hybride werkmodel, aldus de ONS.

De verhoudingen verschillen echter sterk per sector. In de professionele dienstverlening is 34% van het personeel op kantoor, 24% werkt volledig vanuit huis en 35% doet een mix, aldus de ONS.

Afzonderlijke ONS-gegevens toonden eind oktober een iets hoger percentage mannelijke werknemers dan vrouwen dat ten minste een deel van de tijd thuis werkte.

Eerdere ONS-analyse toonde aan dat vrouwen vaker dan mannen zeiden dat thuiswerken hen meer tijd gaf om te werken, met minder afleiding. Maar mannen zeiden dat thuiswerken hen hielp op nieuwe ideeën te komen, terwijl vrouwen het een belemmering vonden.

.