Scheepsbaas: “Kerst wordt veilig” van tekorten

Scheepsbaas: “Kerst wordt veilig” van tekorten

Door Jonathan Josephs
Zakelijke verslaggever, BBC News

Gepubliceerd19 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, AFPAfbeelding bijschrift, Maersk’s CEO zegt dat een tekort aan arbeidskrachten de grootste reden is voor problemen met toeleveringsketens

Soren Skou, de baas van rederij Maersk, verzekerde dat de kersthandel “veilig” zal zijn voor problemen met de toeleveringsketen, met het voorbehoud: “dat hoor ik tenminste van onze klanten”.

Het bedrijf behandelt bijna 20% van ’s werelds zeecontainers.

De heer Skou zei dat het bedrijf meer schepen chartert, havens langer open houdt en meer magazijnen heeft geopend om te helpen.

Het bedrijf doet “alles” om de problemen te verlichten, zei hij.

Er zijn recente waarschuwingen in het VK en de VS geweest dat blokkades in havens met Kerstmis tot tekorten zullen leiden.

De heer Skou zei dat een tekort aan arbeiders in de havens om schepen te lossen en een gebrek aan vrachtwagenchauffeurs de oorzaak waren van de problemen.

Een onderzoek van de Road Haulage Association (RHA) onder haar leden schat dat er nu een tekort is aan meer dan 100.000 gekwalificeerde chauffeurs in het VK. Dat aantal omvat duizenden chauffeurs uit lidstaten van de Europese Unie (EU) die voorheen in het VK woonden en werkten.

De heer Skou schat dat ongeveer 300 grote containerschepen over de hele wereld buiten de havens wachten. Bijna 80 hiervan, voegde hij eraan toe, bevonden zich in Los Angeles, met een “paar” buiten Felixstowe en anderen die vastzaten in Chinese havens, waaronder Shanghai en Ningbo.

Speelgoedwinkels waarschuwen voor kersttekorten te midden van vertragingen LA-haven gaat 24 uur per dag open om wachtrijen aan te pakken Waarom is er een tekort aan vrachtwagenchauffeurs? Bijschrift afbeelding, Maersk CEO Soren Skou zegt dat ’s werelds grootste rederij er alles aan doet om het probleem van de toeleveringsketen te verminderenDe vraag blijft sterk

Deze wijdverbreide congestie werd veroorzaakt door een ineenstorting van de vraag tijdens de vroege stadia van de pandemie. Daarna volgde een periode van hectische activiteit, toen mensen die gedwongen waren thuis te blijven in plaats van te reizen of te socializen, grote hoeveelheden consumptiegoederen bestelden.

De heer Skou zei dat dit geen tekenen van versoepeling vertoont: “De realiteit is dat de vraag van de consument sterk is en tegelijkertijd de voorraden van onze klanten laag zijn.”

“Ze moeten hier en nu de consument bedienen, maar ook de voorraden weer opbouwen en daarom hebben we een ongekende vraagsituatie”.

Door de vraag hebben Maersk en andere rederijen een recordprijs kunnen rekenen. De winst vóór belastingen van het Deense bedrijf is in de periode juli-september vervijfvoudigd tot $ 5,9 miljard.

Vorige week rapporteerde de Japanse vrachtlijn Ocean Network Express een meer dan achtvoudige winststijging voor dezelfde periode, tot $ 4,2 miljard.

Een van de grootste speelgoedwinkels in het VK, The Entertainer, waarschuwde onlangs dat vertragingen in Britse havens deze kerst tot tekorten zullen leiden.

In de VS is de haven van Los Angeles 24 uur per dag begonnen om een ​​achterstand aan vrachtschepen weg te werken die tot tekorten heeft geleid. Ambtenaren van het Witte Huis waarschuwden dat er tijdens de feestdagen “dingen zullen zijn die mensen niet kunnen krijgen”, ondanks het feit dat president Biden een tsaar voor knelpunten heeft aangesteld.

Meer schepen wachten

Simon Heaney van het maritieme onderzoeksbureau Drewry, zei dat de maatregelen van Maersk misschien niet genoeg zijn. De heer Heaney legde uit dat de congestie in de havens verslechtert terwijl het aantal schepen dat wacht buiten de grote havens over de hele wereld toeneemt.

De korte sluiting van enkele grote containerterminals als gevolg van de Chinese coronavirusbeperkingen, extreme weersomstandigheden en een toename van de Delta-variant van het coronavirus, speelden elk een rol, zei Heaney.

De heer Heaney voegde eraan toe dat het langer openen van poorten niet zal helpen als er niet genoeg personeel is om ze te beheren.

Afbeeldingsbron, Getty Images / Los Angeles Times Afbeelding bijschrift, havens, waaronder Los Angeles, hebben veel vrachtschepen die wachten om te lossen

90% van de wereldhandel wordt over zee vervoerd en aangezien de vraag geen tekenen van versoepeling vertoont, probeert de scheepvaartindustrie de impact ervan op de klimaatverandering aan te pakken.

Het is verantwoordelijk voor ongeveer 2% van de CO2-uitstoot, wat betekent dat als de industrie een land was, het de zesde grootste vervuiler zou zijn, boven Duitsland.

De Internationale Maritieme Organisatie van de VN streeft naar een reductie van 50% van de uitstoot van broeikasgassen in 2050 ten opzichte van het niveau van 2008.

Ambities op het gebied van klimaatverandering

Terwijl wereldleiders in Glasgow bijeenkomen om de klimaatverandering aan te pakken, was de heer Skou kritisch over de doelen die zijn gesteld door het VN-orgaan dat toezicht houdt op zijn industrie: “Het ambitieniveau bij de IMO is tot nu toe vrij beperkt geweest”.

“Wij als Maersk dringen er zeker hard aan om dat in 2050 met 100% te verminderen en we geloven dat het kan worden gedaan”.

Scheepvaartindustrie roept op tot nieuwe wereldwijde CO2-belastingSummit streeft naar sanering van scheepvaartindustrie Fonds van 5 miljard dollar onthuld voor klimaatvriendelijke scheepvaart Bron afbeelding, Getty Images / Los Angeles Times Afbeelding bijschrift, Havens, waaronder Los Angeles hebben veel vrachtschepen die wachten om te lossen

Op maandag op de COP26-klimaattop in Glasgow zei de Deense premier Mette Frederiksen: “We dringen er bij de IMO op aan actie te ondernemen om ambitieuze doelen te stellen om tegen 2050 emissievrije scheepvaart te bereiken”.

“Koolstofneutrale scheepvaart is van vitaal belang om onze klimaatdoelen te bereiken”, voegde hij eraan toe. Scheepvaart was niet opgenomen in het klimaatakkoord van Parijs.

De International Chamber of Shipping heeft een fonds van $ 5 miljard gesteund om koolstofvrije verzending te ontwikkelen en een gebrek aan investeringen in de benodigde technologie te verhelpen. Maersk is van plan om ’s werelds eerste CO2-neutrale vrachtschip in 2023 te lanceren.

De heer Skou zei echter dat de trage vooruitgang niet betekent dat we minder goederen over de wereld moeten verplaatsen om de klimaatverandering aan te pakken.

“Ik denk dat we gewoon op het punt moeten komen dat we verschillende brandstoffen kunnen gebruiken”, voegde hij eraan toe.

.