Rolls-Royce gesteund om kernreactoren te ontwikkelen

Rolls-Royce steunde de ontwikkeling van kernreactorenGepubliceerd23 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Rolls-Royce

Rolls-Royce is gesteund door een consortium van particuliere investeerders en de Britse regering om kleine kernreactoren te ontwikkelen om schonere energie op te wekken.

De oprichting van de Rolls-Royce Small Modular Reactor (SMR)-activiteiten werd aangekondigd na een geldinjectie van £ 195 miljoen van particuliere bedrijven en een subsidie ​​van £ 210 miljoen van de overheid.

De verwachting is dat het nieuwe bedrijf tegen 2050 tot 40.000 banen kan creëren.

Critici zeggen echter dat de nadruk moet liggen op hernieuwbare energie, niet op nieuwe kernenergie.

Momenteel is ongeveer 16% van de elektriciteitsproductie in het VK afkomstig van kernenergie.

Kleine modulaire reactoren zijn kernsplijtingsreactoren, maar zijn kleiner dan conventionele.

De investering van Rolls-Royce Group, BNF Resources, Exelon Generation en de overheid zal worden gebruikt om het SMR-ontwerp van Rolls-Royce te ontwikkelen en door regelgevingsprocessen te leiden om te beoordelen of het geschikt is om in het VK te worden ingezet.

Het zal ook locaties aanwijzen waar de onderdelen van de reactoren zullen worden geproduceerd en de meeste investeringen van de onderneming zullen naar verwachting worden geconcentreerd in het noorden van het VK, waar reeds nucleaire expertise aanwezig is.

‘Schonere energie’

Rolls-Royce SMR zei dat een van zijn energiecentrales ongeveer een tiende van de grootte van een conventionele kerncentrale zou innemen – de equivalente voetafdruk van twee voetbalvelden – en ongeveer een miljoen huizen van stroom zou voorzien.

Het bedrijf zei dat een fabriek de capaciteit zou hebben om 470mw aan energie op te wekken, wat hetzelfde zou zijn als meer dan 150 onshore windturbines.

Warren East, CEO van Rolls-Royce, zei dat de SMR-technologie van het bedrijf een “oplossing voor schone energie” bood die de klimaatverandering helpt tegen te gaan.

Bedrijfs- en energiesecretaris Kwasi Kwarteng zei dat SMR’s kansen boden om “kosten te besparen en sneller te bouwen, zodat we schone elektriciteit bij de mensen thuis kunnen brengen en ons toch al afnemende gebruik van vluchtige fossiele brandstoffen nog verder kunnen verminderen”.

“Dit is een unieke kans voor het VK om meer koolstofarme energie dan ooit tevoren in te zetten en te zorgen voor meer energieonafhankelijkheid”, voegde hij eraan toe.

Afbeeldingsbron, Getty Images

Men denkt dat SMR’s vanwege hun kleinere omvang minder duur zijn om te bouwen dan traditionele kerncentrales. Vanwege de aard van de reactoren van Rolls-Royce is het duidelijk dat onderdelen in fabrieken kunnen worden geproduceerd en over de weg naar locaties kunnen worden vervoerd, wat de bouwtijd en -kosten zou verminderen.

Tegen een verwachte kostprijs van ongeveer £ 2 miljard per stuk, zouden SMR’s minder kosten dan de £ 20 miljard per stuk voor de grotere fabriek in aanbouw in Hinkley Point en een verwachte, maar nog niet goedgekeurde, zusterfabriek in Sizewell in Suffolk.

Indien goedgekeurd voor gebruik in het VK, is het duidelijk dat Rolls-Royce SMR tot 16 reactoren in het VK zou kunnen bouwen voor elektriciteitsproductie.

Tom Samson, CEO van Rolls-Royce SMR, zei dat het bedrijf is opgericht om “een goedkoop, inzetbaar, schaalbaar en investeerbaar programma van nieuwe kerncentrales te leveren”.

“Onze transformatieve benadering voor het leveren van kernenergie, gebaseerd op voorspelbare, in de fabriek gebouwde componenten, is uniek en de nucleaire technologie is bewezen”, voegde hij eraan toe.

Wat betekent netto nul? VK stelt netto nulplannen voor broeikasgassen op

De hoofdwetenschapper van Greenpeace, Dr. Doug Parr, zei echter dat SMR’s nog steeds duurder zijn dan hernieuwbare technologieën en voegde eraan toe dat er “nog steeds geen oplossing is om het radioactieve afval dat ze achterlaten op te ruimen en dat er geen consensus is over waar ze zich moeten bevinden”.

“Erger nog, er is niet eens een prototype in het vooruitzicht”, voegde hij eraan toe. “De onmiddellijke deadline voor actie is een scherpe vermindering van de uitstoot tegen 2030, en kleine reactoren zullen daarin geen rol spelen.”

Mike Childs, het hoofd van het beleid van Friends of the Earth, zei dat overheidssteun “gericht moet zijn op de ontwikkeling van de substantiële hernieuwbare hulpbronnen van het VK, zoals offshore wind, getijden en zonne-energie, en het stimuleren van maatregelen om huishoudens te helpen energieverspilling te verminderen”.

Als onderdeel van een “tienpuntenplan” om de uitstoot van broeikasgassen drastisch te verminderen om tegen 2050 een netto-nuldoelstelling te bereiken, heeft de regering gezegd dat kernenergie een “betrouwbare bron van koolstofarme elektriciteit” is en dat het “grote -schaal nucleair”, terwijl ze ook willen investeren in SMR’s.

Tony Danker, directeur-generaal van de Confederation of British Industry, zei dat de investering voor Rolls-Royce een “enorm veelbelovende mijlpaal was voor een technologie die niet alleen de economie kan stimuleren, maar ook kan bijdragen aan een groener en veiliger energiesysteem in het algemeen”.

Ondertussen voegde Tom Greatrex, chief executive van de Nuclear Industry Association, toe dat de financiering een “enorm signaal naar particuliere investeerders stuurde dat de regering wil dat SMR’s naast nieuwe grootschalige stations netto nul bereiken”.

.