Rail krijgt injectie van £ 96 miljard om ‘service te transformeren’

Spoorweg krijgt injectie van £ 96 miljard om ‘service te transformeren’Gepubliceerd15 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, Getty Images

Details van een investering van £ 96 miljard die de premier belooft om het Britse spoorwegnet te transformeren, worden donderdag onthuld.

De Midlands en Noord-Engeland krijgen het grootste deel van het geld, dat wordt aangeprezen als de grootste publieke investering ooit in het spoor.

Het komt uit woede dat de regering een deel van de hogesnelheidslijn HS2 tussen de East Midlands en Leeds wil afbreken.

Boris Johnson zal beweren dat het nieuwe pakket eerder voordelen zal opleveren.

Het Department for Transport (DfT) zegt dat het IRP de reistijden en capaciteit “vanuit Londen en over de Pennines” zal verbeteren en “de verbindingen tussen grote steden in het noorden en de Midlands zal versterken”.

Er zal ook aandacht zijn voor het verbeteren van lokale diensten, zei de DfT, waarbij sommige projecten 10 jaar eerder werden opgeleverd dan gepland.

HS2-railuitbreiding naar Leeds wordt gesloopt Terugschalen van Noord-spoorplannen is ‘belachelijk’ Stad heeft de slechtste spoorverbindingen van het VK Afbraak HS2-uitbreiding ‘ondermijnt’ nivellering

Voorafgaand aan de formele aankondiging van donderdag zei de heer Johnson: “Als we nu een hoger niveau in actie willen zien, moeten we snel de diensten transformeren die voor mensen het belangrijkst zijn.

“Daarom wordt het Integrated Rail Plan het grootste transportinvesteringsprogramma in een eeuw, en levert het betekenisvolle vervoersverbindingen voor meer passagiers in het hele land, sneller – met zowel hogesnelheidsreizen als betere lokale diensten, zal het ervoor zorgen dat geen enkele stad of stad blijft achter.”

De IRP is gestart na de Oakervee Review van 2020 naar grote transportschema’s, waaronder HS2 en Northern Powerhouse Rail (NPR).

De premier is onlangs onder druk komen te staan ​​vanwege beweringen dat de regering van plan is de geplande spoorwegupgrades in Noord-Engeland te “afzwakken”.

Er is frustratie dat verbeteringen aan de NPR-oost-westverbindingen in het noorden waarschijnlijk upgrades van de bestaande infrastructuur met zich meebrengen, in plaats van een nieuwe lijn tussen Manchester en Leeds.

Nick Forbes, de leider van de gemeenteraad van Newcastle, zei dinsdag dat hij “absoluut ontsteld” was en beweerde dat de regio “omzeild” zou worden als er elders nieuwe routes zouden worden ontwikkeld.

Er zijn ook berichten dat, hoewel HS2-treinen Leeds nog steeds zullen bedienen, ze op hoofdlijnen ten noorden van de East Midlands zullen worden geplaatst in plaats van op hogesnelheidslijnen. Dat kan tientallen miljarden ponden besparen.

In een gesprek met het PA-persbureau op dinsdag zei minister van Transport Grant Shapps: “[People in the North] moet zeker optimistisch voelen.

“We gaan hier niet alleen enorm veel geld aan uitgeven, we gaan het decennialang leveren voordat het anders zou zijn gebeurd.”

‘Gebroken beloftes’

Hij voegde eraan toe dat als hij 15 jaar geleden minister van Transport was en verantwoordelijk was voor HS2, dan “Ik zou zijn begonnen in het noorden en naar het zuiden zijn verhuisd, ik denk dat dat logisch zou zijn geweest”.

Hij vervolgde: “De Northern Powerhouse Rail, de Midlands Connect – die bestonden allemaal niet toen HS2 voor het eerst werd geopperd, maar we zijn waar we zijn en het wordt gebouwd en we moeten ervoor zorgen dat we het allemaal aansluiten en dat is wat het Geïntegreerd Spoorplan wil bereiken.”

Echter, Mick Whelan, algemeen secretaris van treinbestuurdersbond Aslef, beschuldigde de regering van het gebruik van “rook en spiegels”, terwijl ze haar beloften brak.

“HS2 was bedoeld om een ​​wereldtopper te zijn en Groot-Brittannië, het land dat de spoorwegen aan de wereld heeft gegeven, terug op de industriële en economische kaart te zetten. In plaats daarvan laten de Tories ons in de steek”, zei hij.

“Deze regering is een regering van gebroken beloften. Ze heeft Northern Powerhouse Rail maar liefst 60 keer aangekondigd – en ik weet het omdat we hebben geteld – en nu gooit ze het project in de prullenbak.”

.