Postkantoorschandaal: ‘Het zijn 15 vreemde jaren geweest’

Postkantoorschandaal: ‘Het zijn 15 vreemde jaren geweest’

Door Rebecca Wearn
Zakelijke verslaggever, BBC News

Gepubliceerd9 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBijschrift afbeelding, Anthony Gant, zijn vrouw Kirsty en stiefdochter Megan vieren dat zijn veroordeling wordt vernietigd

Een voormalig postbeambte die 15 jaar op gerechtigheid heeft gewacht viert vandaag feest met “een lekker kopje thee”.

Anthony Gant, uit Newtown in Powys, werd in 2007 ten onrechte veroordeeld voor valse boekhouding, toen software aantoonde dat zijn filiaal meer dan £ 14.550 tekort kwam.

Hij was een van de zes andere voormalige postkantoormedewerkers van wie hun strafrechtelijke veroordelingen donderdag werden vernietigd in Southwark Crown Court.

De zaak van de heer Gant werd behandeld naast Amanda en Norman Barber uit Warrington, die in 2011 het postkantoor van Thelwall runden, Mohammed Aslam uit Newport die het postkantoor op Albion Square leidde, Balbir Grewal uit Romford die het postkantoor van Hockwell Ring leidde, en David Hughes van Cockermouth in Cumbria.

De heer Gant werd ondersteund door zijn vrouw Kirsty en dochter Megan.

“Het voelt absoluut fantastisch”, zei Gant tegen de BBC. “Het zijn 15 heel vreemde jaren geweest.”

Postkantoorschandaal: waar de Horizon-saga over gaat Postkantoorschandaal: postmeesters krijgen tot £ 100.000

Hij had aanvankelijk de leiding over het Nantoer-filiaal van het postkantoor op zich genomen nadat hij een baan als effectenmakelaar in Londen had opgegeven om terug te keren naar Wales.

“Ik hield ervan om met het publiek te werken, ik hield ervan mensen te helpen”, zei Gant. Hij en zijn familie runden ook de plaatselijke pub en deden vrijwilligerswerk met lokale rugbycoaching. Hij bleef vol ongeloof achter toen de bedragen niet meer elke week optelden.

“Ik dacht dat het een vergissing was. Ik maakte de verliezen zelf goed, vulde het aan. Ik haalde geld op met creditcards, maar uiteindelijk had ik geen geld om het te blijven doen,” legde de heer Gant uit. “Ik heb mijn hoofd in het zand gestoken.”

The Post Office heeft tussen 1999 en 2015 736 van zijn onderpostmeesters en onderpostmeesteressen vervolgd op basis van informatie van het interne boekhoudsysteem van het postkantoor, Horizon genaamd, dat werd geleverd door Fujitsu.

Maar het was de fout van de software, die volgens de uitspraak van het Hooggerechtshof “bugs, fouten en defecten” bevatte, waardoor veel van de veroordelingen werden vernietigd.

Sommige subpostmasters kregen een boete en anderen werden naar de gevangenis gestuurd. Bijna allemaal leden ze financiële ondergang, sociale stigma’s en geestelijke gezondheidsproblemen nadat ze waren vervolgd.

Postkantoorschandaal: ‘Ik vergat gewoon hoe ik moest lachen’ Weduwe van postmeester: ‘Ik zal het ze nooit vergeven’

De veroordeling hangt Gant boven het hoofd; elke sollicitatie, elke verzekeringsofferte. Hij en zijn vrouw maakten zich zorgen toen ze een kind wilden adopteren.

Als de veroordeling vandaag wordt vernietigd, betekent dit de wereld voor zijn familie. “We gaan terug naar Wales voor een groot feest”, zei hij.

Advocaat Neil Hudgell, die optreedt voor subpostmasters, zei: “Het zijn weer een paar belangrijke dagen geweest voor degenen die getroffen zijn door het Horizon-schandaal, ten eerste voor meer van onze klanten die na zo lang vechten voor en het veiligstellen van gerechtigheid, en ten tweede voor iedereen die streven naar volledige transparantie en verantwoording via het openbaar onderzoek van volgend jaar.

“Na bijna twee jaar geleden begonnen om subpostmasters te ondersteunen en elke onveilige veroordeling aan te vechten, is het voor ons als advocatenkantoor zeer aangenaam om nu meer dan 50 gevallen te hebben bereikt waarin veroordelingen zijn vernietigd. We hopen dat er nog veel, veel meer zijn om komen.”

Er is een regeling opgezet, ondersteund door de overheid, om financiële schadevergoeding en compensatie voor de getroffenen te regelen. In juni waren er 400 betalingen gedaan aan de getroffenen.

Een woordvoerder van het postkantoor zei: “Hoewel we het verleden niet kunnen veranderen, hebben we vastberaden actie ondernomen om ervoor te zorgen dat er passende schadeloosstelling is en hebben we grootschalige hervormingen doorgevoerd om te voorkomen dat dergelijke gebeurtenissen ooit weer gebeuren.”

Deze laatste veroordelingen die worden vernietigd, komen op het moment dat de man die verantwoordelijk is voor het openbaar onderzoek naar het schandaal informatie zoekt bij het postkantoor.

Sir Wyn Williams is voorzitter van het onafhankelijk openbaar onderzoek dat tot doel heeft tot op de bodem uit te zoeken waarom het postkantoor zoveel van zijn werknemers voor de rechter heeft gedaagd en waarom het decennialang heeft gevochten tegen de vernietiging van die veroordelingen.

Het postkantoor had gedurende het hele proces grote juridische teams die voor hen werkten, en Sir Wyn wil verslagen zien van gesprekken tussen het postkantoor en zijn advocaten om erachter te komen wat er achter de schermen gebeurde.

Die documenten worden beschermd door wat bekend staat als het beroepsgeheim, maar Sir Wyn heeft het postkantoor gevraagd om afstand te doen van dat recht.

De regering en Fujitsu hebben gezegd dat dat prima is. Het postkantoor is voorzichtiger geweest en zegt dat het “in principe” bereid is afstand te doen van dat recht, maar niet noodzakelijk in alle omstandigheden.

Sir Wyn heeft echter gezegd dat als er iets wordt achtergehouden door het postkantoor dat hij relevant acht, hij hen kan dwingen dit publiekelijk bekend te maken.

Veel van de slachtoffers van deze enorme gerechtelijke dwaling zien dat als een teken dat dit een onderzoek zou kunnen zijn dat ze kunnen vertrouwen.

.