Oliegigant Shell zegt olieproductie nodig te hebben om groene verschuiving te financieren

Oliegigant Shell zegt olieproductie nodig te hebben om groene verschuiving te financieren

Door Simon Jack
Bedrijfsredacteur

Gepubliceerd27 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCOP26Beeldbron, Getty Images

De baas van oliegigant Shell heeft erop aangedrongen dat het tegen 2050 kan overschakelen naar netto nul, maar het zal het geld van zijn olie- en gasactiviteiten nodig hebben om ervoor te betalen.

Ben van Beurden verwierp de splitsing van zijn oude olie- en gasactiviteiten van zijn investeringen in hernieuwbare energie, een stap die werd aangedrongen door activistische aandeelhouder Third Point.

In een exclusief gesprek met de BBC zei hij dat de plannen van het bedrijf voor groenere energie alleen kunnen worden gefinancierd door olie en gas.

“Op dit moment [the cash] komt van onze legacy-activiteiten’, zei hij.

De heer Van Beurden sprak op de grootste olieraffinaderij van Europa in Pernis bij Rotterdam, een faciliteit die hij in de komende tien jaar wil transformeren van het raffineren van benzine en diesel naar het maken van biobrandstoffen en waterstof.

“Deze dingen kunnen alleen worden gedaan als je een faciliteit (zoals Pernis) hebt om mee te werken en als je het geld hebt.

“Als we een waterstoffabriek moeten bouwen van een windmolenpark dat we in de Noordzee bouwen voor een miljard dollar dat het niet zal worden gefinancierd door een waterstofbedrijf – het zal worden gefinancierd door de olie- en gasindustrie”, zei hij. zei.

Nieuwe olievelden

Maar olie en gas is niet alleen een legacy-business. Shell wil nieuwe olievelden aanleggen, waaronder Cambo in de Noordzee, waarvan het hoopt 170 miljoen vaten olie per jaar te produceren.

Ik vroeg hem: hoe rechtvaardigt hij dat?

De heer Van Beurden zegt dat de beslissing over het Cambo-olieveld uiteindelijk een regeringsbeslissing is, maar zegt dat het geen zin heeft om Britse middelen te vervangen door buitenlandse importen om aan de binnenlandse vraag te voldoen.

Hij zei: “Waarom zou je zeggen: laten we onze olie- en gasbehoefte niet uit onze eigen bronnen halen, maar laten we ergens anders vandaan importeren, waarschijnlijk met een grotere ecologische voetafdruk.

“Ik denk niet dat dat zal bijdragen aan de betalingsbalans van het VK, maar ook niet zal bijdragen aan de ecologische voetafdruk van de wereld.”

Twijfel over doelen

Shell heeft momenteel een wereldwijde CO2-voetafdruk ter grootte van die van Rusland als je de emissies meetelt van klanten die Shell-producten gebruiken.

Het is van plan om volgend jaar vier keer zoveel uit te geven aan olie- en gasontwikkeling als aan hernieuwbare energiebronnen. Dit is de reden waarom sommigen twijfelen of Shell zowel zijn eigen doelen kan halen als die welke zijn opgelegd door een Nederlandse rechtbank, die haar verplichten om haar eigen netto-uitstoot tegen 2030 te halveren en tegen 2050 volledig te elimineren.

Afbeeldingsbron, Getty Images

Van Shell wordt ook verwacht dat het haar uiterste best doet om de uitstoot van haar klanten, die 90% van Shell’s totale CO2-voetafdruk uitmaken, te verminderen. Shell is voornemens tegen die uitspraak in beroep te gaan.

Shiu Ling Laew van adviesbureau Climate Insights heeft de uitgavenplannen van het oliebedrijf geanalyseerd en schat dat Shell tegen 2030 meer uitstoot zal produceren dan nu het geval is, aangezien het zijn gasactiviteiten wil laten groeien.

“Zelfs als je erg genereus bent en ervan uitgaat dat ze alle hoeveelheden koolstofafvang en -opslag en -compensatie krijgen die ze nodig hebben, missen ze misschien hun doelstellingen voor 2030 en zullen ze 2050 niet kunnen waarmaken.

“In feite zullen ze de uitstoot tot 2030 verhogen en in 2050 nog steeds aanzienlijke hoeveelheden uitstoot produceren”, zegt hij.

De heer Van Beurden zegt dat deze schattingen speculatief zijn en houdt vol dat het op schema ligt om de koolstofintensiteit van zijn eigen activiteiten met 17% te verminderen sinds 2016.

Pensioendruk

Shell is een belangrijk onderdeel van de toonaangevende aandelenindex van het VK. Als u een pensioen heeft, bent u vrijwel zeker mede-eigenaar van Shell, BP en andere olie- en gasmaatschappijen.

Er is een groeiende roep bij veel beheerders van pensioenfondsen en hun deelnemers om aandelen in fossiele brandstofbedrijven te dumpen of af te stoten om hun kapitaal uit te hongeren. Dat zou een vergissing zijn, volgens ’s werelds grootste vermogensbeheerder Blackrock, die voor 13 biljoen dollar aan pensioenen en spaargelden zorgt.

“Je kunt de wereld niet desinvesteren. Het is veel beter om met bedrijven samen te werken en je invloed als aandeelhouder te gebruiken. Als je desinvesteert, verlies je die invloed”, zegt Sandy Bosshead van Investment Stewardship.

Consumenten hebben de macht

Anderen wijzen erop dat als Shell zelf zijn olie- en gasactiviteiten zou verkopen, die activa zouden worden opgeslorpt door bedrijven die mogelijk minder transparant zijn en minder geneigd zijn om zich in te spannen om koolstofarm te worden.

Zoals de recente energiecrisis op brute wijze aan het licht heeft gebracht, is het VK, samen met de rest van de wereld, nog steeds enorm afhankelijk van fossiele brandstoffen. Die afhankelijkheid moet volgens de heer Van Beurden in de loop van de tijd worden verminderd, anders zullen we in de toekomst prijsschokken zien die contraproductief zullen zijn.

“Ik denk dat deze energietransitie kan worden gedaan, maar het zal veel orkestratie en veel vertrouwen van de samenleving vergen dat het kan.”

“Als je het geloof wilt vernietigen door de energieprijzen op te drijven door tekorten of marktfalen te creëren, denk ik dat politici de maatschappelijke acceptatie zullen verliezen dat dit echt haalbaar is.”

Hoe machtig Shell ook is, haar klanten kunnen machtiger zijn.

Zolang er vraag is naar fossiele brandstoffen. Shell of iemand anders zal het leveren. Die vraag kan worden beïnvloed door de wortel of stok van de overheid, bedrijven kunnen worden uitgeknepen door financiers, maar het consumentengedrag zal uiteindelijk bepalen of de wereld in 2050 netto nul kan bereiken.

Waarom de klimaattop COP26 belangrijk isEenvoudige gids voor klimaatveranderingHoe ziet klimaatverandering er voor u uit?Zal het VK zijn klimaatdoelstellingen halen?Hoe extreem weer is gekoppeld aan klimaatverandering.