M&S waarschuwt voor supply chain-kosten naarmate de winst stijgt

M&S waarschuwt voor supply chain-kosten naarmate de winst stijgt Gepubliceerd27 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemieBeeldbron, Getty Images

Marks and Spencer zegt dat het van plan is om “aanzienlijke” verhogingen van de supply chain-kosten te maken als gevolg van personeelstekorten.

De retailer voorspelt dat de kosten de rest van het boekjaar zullen stijgen en in 2022-23 weer “steiler” zullen zijn.

M&S herstelde zich en maakte in de zes maanden tot oktober £ 187,3 miljoen winst vóór belastingen, vergeleken met een verlies van £ 87,6 miljoen in dezelfde periode vorig jaar.

De verkoop van voedingsmiddelen steeg met 10,4%, terwijl de volledige verkoop van de kleding- en woondivisie met 17,3% steeg.

Steve Rowe, chief executive van M&S, zei: “De harde stappen van het aansturen van veranderingen op de lange termijn beginnen te worden bevestigd in onze prestaties.”

Ondanks de sterke resultaten zei de heer Rowe dat “gezien de geschiedenis van M&S”, het bedrijf “onze vooruitgang niet zou overbelasten”.

Op basis van de halfjaarresultaten van het bedrijf stegen de M&S-aandelen woensdagochtend met 20%, ondanks de waarschuwingen over een tekort aan chauffeurs en magazijnmedewerkers.

Net als veel andere bedrijven, zei M&S dat het tekort aan vrachtwagenchauffeurs een uitdaging vormde, maar voegde eraan toe dat het verschillende wervingsprojecten en incentives had geïmplementeerd om nieuwe chauffeurs aan te trekken en dat het van mening was dat zijn voedselbedrijf “relatief goed geplaatst” was om met de tekorten om te gaan.

Het warenhuis voegde eraan toe dat het hoopte “groei en loyaliteit op lange termijn” te stimuleren door een betere service en kwaliteit te bieden via zijn voedselbezorgdeal met Ocado.

In een reactie op de laatste resultaten zei Julie Palmer, partner bij Begbies Traynor, dat de voedselactiviteiten van M&S nog steeds de “geldkoe” van het bedrijf zijn, maar voegde eraan toe dat de retailer “zijn kleding en thuisprestaties begon te veranderen”.

“Van de joint venture met Ocado tot het verbeteren van de multi-channelbenadering en het prioriteren van het online aanbod, M&S heeft zichzelf getransformeerd en dit werpt zijn vruchten af ​​in de resultaten”, voegde ze eraan toe.

“Als het hoopt te voorkomen dat M&S ​​investeerders deze feestelijke periode teleurstelt, zal M&S zijn getransformeerde merk moeten vasthouden en blijven samenwerken met leveranciers om de kostendruk veroorzaakt door problemen met de toeleveringsketen te verminderen.”

Afbeeldingsbron, Halfords

Elders zei Halfords dat de omzet met 19,2% steeg in vergelijking met twee jaar geleden, “ondanks de bekende verstoring van de toeleveringsketen”.

Graham Stapleton, CEO, zei dat de vraag naar fietsen “goed” bleef, en voegde eraan toe dat het bedrijf “tevreden” was met de huidige beschikbaarheid van kinderfietsen en elektrische fietsen in de aanloop naar Kerstmis.

De heer Stapleton zei echter dat “alles verplaatsen” over de hele wereld in de afgelopen zes maanden “bijzonder uitdagend” was geweest, met vrachtkosten die soms wel 10 keer het normale tarief waren.

“Zelfs als goederen worden vervaardigd en een container wordt gevonden om ze naar het VK te verzenden, heeft het recente tekort aan vrachtwagenchauffeurs ertoe geleid dat dit laatste deel van de toeleveringsketen duurder en onbetrouwbaarder is geweest”, zei hij.

.