Liberty Steel: Kamerleden roepen op tot onderzoek naar ‘rode vlaggen’

Liberty Steel: parlementsleden roepen op tot onderzoek naar ‘rode vlaggen’Gepubliceerd1 uur geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, Getty Images

Parlementsleden hebben opgeroepen tot onderzoeken naar de eigenaren van Liberty Steel en baas Sanjeev Gupta in een poging een nieuwe crisis in de industrie af te wenden.

Accountants die de rekeningen bij Liberty’s moedermaatschappij GFG Alliance hebben ondertekend, moeten ook met vragen worden geconfronteerd, zeggen parlementsleden in de zakelijke commissie in een rapport.

De commissie wijst op “rode vlaggen” en “systeemrisico’s” die de autoriteiten op de problemen hadden moeten wijzen.

De staalindustrie is te belangrijk om van “crisis naar crisis” te slingeren, zeggen parlementsleden.

De GFG Alliance van de heer Gupta, een van de grootste industriële groepen van het VK, werd gedwongen tot een dringende financiële herstructurering toen zijn belangrijkste geldschieter, Greensill Capital, instortte.

Greensill verdiende geld door middel van supply chain finance – het verstrekken van leningen aan bedrijven die wachten op de betaling van facturen door hun klanten. Als de facturen betaald waren, zou het geld er zijn om investeerders terug te betalen, met rente.

Maar het rapport van de Business, Energy and Industrial Strategy Committee zegt dat het gebruik van dergelijke financiering en de manier waarop de heer Gupta zijn bedrijven heeft gestructureerd, twijfelachtig was en concludeerde:

De ministers moeten nadenken over de systeemrisico’s voor de Britse staalindustrie die worden veroorzaakt door ongebruikelijke bedrijfsstructuren zoals die welke worden gebruikt door GFG Alliance. De heer Gupta heeft hooggeplaatste leden van zijn personeel in een “onaanvaardbare positie” geplaatst door hen niet de vereiste toegang tot informatie of besluitvorming te geven bevoegdheden die nodig zijn om hun rol te vervullen De regelgevende instanties moeten een onderzoek instellen naar King & King, de accountants van een aantal GFG Alliance-bedrijven. De Insolventiedienst moet overwegen of de heer Gupta zijn fiduciaire plichten als bedrijfsdirecteur heeft geschonden.

Darren Jones, voorzitter van de commissie, zei dat de staalindustrie strategisch te belangrijk was om over te laten aan zaken als internationale concurrentie, risicovolle financiering en volatiele energieprijzen.

Het was tijd voor een Steel Sector Deal om de veerkracht van de industrie te waarborgen, met een beter gebruik van openbare aanbestedingen om het Britse staal te ondersteunen en om te helpen bij de overgang naar een koolstofarme toekomst.

Afbeeldingsbron, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, Sanjeev Gupta is uitvoerend voorzitter van GFG Alliance

Maar de GFG-affaire had de kwetsbaarheden van de sector blootgelegd, zei de heer Jones.

“Het bewijsmateriaal dat we tijdens ons onderzoek hebben gehoord, heeft ernstige problemen aan het licht gebracht met financiële praktijken met een hoog risico, zwakke punten in de controle en ontoereikende regelingen voor aansprakelijkheid en corporate governance binnen GFG Alliance”, zei de heer Jones.

Hij voegde eraan toe: “Sanjeev Gupta moet deze problemen dringend oplossen als hij wil worden gezien als de juiste eigenaar van staalbedrijven in het VK.”

GFG ’teleurgesteld’

Kamerleden twijfelden ook aan de geschiktheid van een klein accountantskantoor als King & King om de rekeningen van GFG te behandelen.

Het rapport zei dat het “volkomen niet overtuigend” was dat King & King de “capaciteit, expertise of middelen had om de rekeningen te controleren van meerdere grote GFG Alliance en Liberty Steel UK-bedrijven die meer dan £ 2,5 miljard aan inkomsten vertegenwoordigen”.

Een woordvoerder van GFG zei dat het bedrijf “nota neemt van de bevindingen van het selecte comité. We zullen de conclusies ervan bekijken en erover nadenken”.

Echter, aangezien de commissie bewijs had verzameld dat GFG was begonnen met een herstructurering en herfinanciering, waaronder het injecteren van £ 50 miljoen om de Rotherham- en Stockbridge-activiteiten opnieuw op te starten, aldus de verklaring. Bovendien zei GFG dat het bedrijf een strategie had opgesteld om de staalindustrie koolstofarm te maken.

De woordvoerder zei echter dat GFG “teleurgesteld was dat het rapport de belangrijke rol die Sanjeev Gupta en Liberty Steel hebben gespeeld bij het redden en veiligstellen van duizenden banen in het VK die anders verloren zouden zijn gegaan, niet erkent”.

“De heer Gupta is consequent aan zijn verplichtingen als directeur van een privébedrijf voldaan en… heeft de wereldwijde herstructurering van GFG geleid sinds de ineenstorting van Greensill.”

De verklaring voegde toe: “Sinds 2019 is de groep op reis om het bestuur en de transparantie te verbeteren.”

Het Department for Business, Energy and Industrial Strategy (BEIS) zei dat het al actie ondernam om te zorgen voor een betere corporate governance.

Een woordvoerder zei: “De regering heeft plannen gepubliceerd om hogere normen voor transparantie en toezicht in het Britse bedrijfsleven te eisen, wat het Britse auditsysteem en corporate governance verder zal versterken.

“De Insolventiedienst heeft de bevoegdheid om het gedrag van bestuurders te onderzoeken wanneer het bedrijf een formeel insolventieproces heeft doorlopen. Als er bewijs is van wangedrag en dit in het algemeen belang is, kan de Insolventiedienst formeel een diskwalificatieprocedure starten.”

En over de bredere kwestie van steun voor de staalindustrie, voegde de woordvoerder eraan toe: “We zijn vastbesloten om een ​​concurrerende toekomst voor de Britse staalindustrie veilig te stellen en hebben deze de afgelopen jaren uitgebreide ondersteuning geboden, waaronder meer dan £ 600 miljoen om te helpen met de energiekosten en om banen te beschermen.

“We erkennen de cruciale rol die de staalindustrie speelt in alle gebieden van het VK en in onze economie en zullen de aanbevelingen van het rapport zorgvuldig overwegen.”

De BBC heeft King & King om commentaar gevraagd.

.