Kunnen we de nieuwste opkomende voedselinnovaties verdragen?

Kunnen we de nieuwste opkomende voedselinnovaties verdragen?

Door Angela Henshall
Zakelijke verslaggever, BBC News

Gepubliceerd1 dag geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCOP26Bron afbeelding, Mosa MeatAfbeelding bijschrift, Het lijkt misschien een gewone burger, maar het vlees is gekweekt in een laboratorium, niet op een boerderij

Terwijl wereldleiders zich in Glasgow verzamelen en zich voorbereiden om te eten bij tal van COP26-buffetten, willen voedseltechnologen dringend dat ze de rol begrijpen die alternatieve eiwitten kunnen spelen bij het bestrijden van klimaatverandering.

Onderzoekers in veel landen zoeken naar alternatieven voor traditioneel vlees, omdat landbouwdieren de temperatuur op aarde helpen opdrijven.

Zelfs Hollywood-sterren springen op de alternatieve eiwittrein, met Leonardo Di Caprio als een van de meest vocale. Maar afgezien van filmsterren, waar zetten Wall Street en enkele van Europa’s grootste institutionele beleggers hun geld op?

We bekijken drie van de heetste gebieden van deze heerlijk vreemde wetenschap.

Grow a burger Afbeeldingsbron, Getty Images Afbeelding bijschrift, In de toekomst zou er veel meer “rundvlees” in fastfoodburgers in een laboratorium kunnen worden gekweekt

Onze dorst naar niet-zuivelmelk is al enorm. Een op de drie Britten drinkt inmiddels regelmatig plantaardige melk, zegt retailanalist Mintel. Dus misschien is het regelmatig eten van vlees dat nooit heeft gemopperd, geknoeid of een boerderij is tegengekomen een logische volgende stap?

Niet langer alleen de visie van een Margaret Attwood-roman gevuld met chickienobs, in december 2020 werd Singapore het eerste land dat de verkoop goedkeurde van eiwit dat volledig in een laboratorium is gekweekt.

Wetenschappers beginnen met het oogsten van spiercellen van een dier, vervolgens worden er gestaag voedingsstoffen toegevoegd om die cellen te voeden en het vlees tot weefsel te laten groeien – deze stoofpot wordt de celmedia genoemd, die vervolgens wordt gekweekt.

De in San Francisco gevestigde start-up Eat Just verkoopt nu zijn in het laboratorium gekweekte kipnuggets in Singapore, een stap die deel uitmaakt van de langetermijnbeveiligingsstrategie van het land, zodat het minder afhankelijk kan zijn van zijn buren voor voedselimport.

Afbeeldingsbron, Getty Images Afbeelding bijschrift, Eat Just kipnuggets zijn nu te koop in Singapore

Dus, wat zijn de belemmeringen voor veel andere landen om hetzelfde te doen? “De echte drijfveer voor dit alles is het verkrijgen van goedkeuring door de regelgevende instanties”, zegt dr. Carsten Gerhardt, partner bij adviesbureau AT Kearney, dat de voedings- en landbouwsectoren analyseert.

Sommige landen hebben hier meer trek in dan andere. In Europa loopt Nederland voorop op het gebied van vleestechnologie in het laboratorium, waar analisten verwachten dat producenten Moas Meat en Meatable de komende jaren zullen aandringen op goedkeuring door de EU-regelgeving. In de VS wordt algemeen verwacht dat het door Bill Gates gesteunde Memphis Meats en New Age Meats hetzelfde zullen doen.

Maar regelgeving is niet de enige hindernis voor het opschalen en uitbreiden van de kweekvleesbusiness, het verlagen van de ingrediëntenkosten zal cruciaal zijn.

De meeste producenten werken nog steeds met ingrediënten en voedingsstoffen van farmaceutische kwaliteit, maar als “die in plaats daarvan zouden kunnen worden verlaagd tot normale voedselkwaliteit, zouden de kosten aanzienlijk dalen”, legt de heer Gerhardt uit.

Een deel van het standaardrecept bestaat uit het kweken van cellen in een stroperig bad van Fetal Bovine Serum (FBS), afkomstig uit het bloed van drachtige koeien, maar Nederlandse wetenschappers hebben het nu met succes vervangen door andere dierlijke componenten in het proces.

Afbeeldingsbron, Mosa MeatAfbeelding bijschrift, Meat-less meatball: Mosa Meat heeft alternatieven gevonden voor het gebruik van dierlijke componenten in de productie

“Om ethische redenen, maar ook om de simpele reden dat FBS erg duur is en we nooit vlees op grote schaal zouden kunnen produceren voor een breed toegankelijke prijs, zijn we erin geslaagd om onze eigen volledig dierlijke componentenvrije groeimedia te ontwikkelen,” “een zegt een woordvoerder van het bedrijf van Mosa.

Toch is het kweken van vlees in een laboratorium een ​​langzaam, energie-intensief proces en het optimaliseren hiervan betekent ook dat de reeks verwarmings- en koelstappen veel energiezuiniger moet worden, hoewel Jessica Almy, vice-president beleid bij The Good Food Institute zegt sommige producenten zijn niet zo ver weg.

Uit twee afzonderlijke studies die eerder dit jaar werden gepubliceerd, bleek dat met investeringen de productiekosten van kweekvlees tegen 2030 zouden kunnen dalen om te kunnen concurreren met conventioneel vlees. De Life Cycle-studie toonde aan dat kweekvlees naar verwachting ook maar liefst 35% van de wereldwijde vleesmarkt zal uitmaken tegen 2040.

Verschillende lovende rapporten suggereren dat in het laboratorium gekweekt vlees grote milieuvoordelen kan opleveren – lagere emissies en minder land- en watergebruik dan conventionele landbouw. Een recenter Amerikaans onderzoek naar de uitbreiding van de in-vitroproductie waarschuwt echter dat deze voordelen ten koste kunnen gaan van een veel intensiever energieverbruik, aangezien het hele proces de landbouw verlaat en geïndustrialiseerd wordt.

Cyrille Filott, wereldwijd strateeg voor consumentenvoeding voor Rabobank, zegt dat de vraag is hoeveel vakjes het in het laboratorium gekweekte product zal aanvinken voor “early adopters” om geïnteresseerd te blijven. “Smaak, textuur, prijs, duurzaamheid, een lange lijst van dozen. Zal de nieuwigheid slijten of blijven?”

De heer Filott voegt toe dat een belangrijke tussenliggende mijlpaal de acceptatie van hybride producten zal zijn. Hybride producten zijn plantaardige vleesvervangers die in het laboratorium gekweekte ingrediënten zoals vetten bevatten. Als deze producten door de consument worden geaccepteerd, kan volgens hem de ontwikkeling van volledig in het laboratorium gekweekte producten versnellen.

Afbeeldingsbron, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, 3D-printers kunnen worden voorgeprogrammeerd om langzaam vloeibare voedsellagen in bijna elke vorm op te bouwenEen burger afdrukken

Een handvol bedrijven werkt nu aan 3D-printers die dit diner kunnen bouwen terwijl je wacht, door duizenden voorgeprogrammeerde, flinterdunne lagen op elkaar te printen.

De gebruikte “inkt” is uw eten in pastaformaat: printers die op maat gemaakte pannenkoeken, ijs en zoetwaren kunnen ontwerpen, zijn al populair in sommige high-end supermarkten.

Mevrouw Almy zegt echter dat bedrijven het water nu testen met veel geavanceerdere versies. 3D bioprinten kan cellen en materialen samen printen om een ​​complexer gestructureerd product te creëren, zoals een gemarmerde biefstuk.

New Tech Economy is een serie die onderzoekt hoe technologische innovatie het nieuwe opkomende economische landschap vorm gaat geven.

Extrusietechnologieën die al jaren in de voedingsindustrie worden gebruikt – denk aan hotdogs en pasta – worden ook met succes toegepast in de kweekvleesproductie. Het Barcelona-bedrijf Novameat heeft tot nu toe een van de meest realistische alternatieve vleesproducten bedacht, mede dankzij de expertise van oprichter Giuseppe Scionti op het gebied van bio-engineering en weefselregeneratie.

Het maakt gebruik van micro-extrusietechnologie om plantaardige eiwitten op ingewikkelde wijze te printen in lagen die zich opbouwen tot een groot stuk vlees dat sterk genoeg en met de juiste textuur is om met een vleesmes te worden gesneden, zoals een braadstuk op zondag.

Afbeeldingsbron, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, Het verlagen van de kosten zal cruciaal zijn als plantaardige vleesvervangers een massamarktverkoop moeten realiseren

In samenwerking met de faculteit biomedische technologie van het Technion-Israel Institute of Technology, creëerde het in Israël gevestigde bedrijf Aleph Farms in februari ook ’s werelds eerste in het laboratorium gekweekte rib eye steak op deze manier, met behulp van 3D-printen.

Als alternatief kan 3D-printen worden gebruikt om steigers te maken van plantaardige materialen waarmee cellen zich kunnen hechten en uitgroeien tot het uiteindelijke vleesproduct. En alsof dit allemaal niet opwindend genoeg was, zappen sommige printers het resultaat vervolgens met lasers die het voedsel laten sissen totdat het gaar is.

Wikkel een hamburger

Nanotechnologie, of de wetenschap van het manoeuvreren met piepkleine dingen, wordt vaker besproken bij de vervaardiging van chips voor telefoons dan friet. Het heeft echter ook veel potentiële toepassingen in de voedingssector. Met behulp van minuscule nanomaterialen is het nu mogelijk om verpakkingen te maken die de producten langer eetbaar houden.

Nanopack is een op een huishoudfolie lijkend prototype voor verpakkingen met daarin kleinere dan het oog-can-see minerale nanobuisjes verspreid – deze bevatten natuurlijke essentiële oliën van planten zoals oregano en tijm met antimicrobiële eigenschappen.

De nanobuisjes laten langzaam antimicrobiële oliën uit de film vrij in de kopruimte van het verpakte voedsel, wat oxidatie, vochtveranderingen en microbiële groei actief vertraagt, zegt prof. Ester Segal van Technion-Israel Institute of Technology, die toezicht hield op het project.

Vroege experimenten toonden aan dat de film de groei van schimmel in brood met drie weken verhinderde en de verkooptijd van verse kersen en de houdbaarheid van kaas met respectievelijk 40% en 50% verlengde.

De supermarkt van de toekomst kan nog verder gaan, door intelligente voedselverpakkingen met kleine nanosensoren op te nemen, die Dr. Seda Erdem van de Stirling University toevoegt, kan bijgewerkte informatie over hun inhoud “rapporteren en doorgeven” aan de klant.

Afbeeldingsbron, Getty Images Afbeeldingsbijschrift, 3D-geprinte snoepjes en chocolaatjes vinden al hun weg naar de winkelstraat

En hoe zit het met het manipuleren van het voedsel zelf? Onderzoek uit verschillende landen toont bijna eindeloze mogelijkheden – om de smaak en textuur van voedsel te verbeteren, het vetgehalte te verlagen of om voedingsstoffen zoals vitamines in te kapselen om ervoor te zorgen dat ze niet worden afgebroken tijdens de houdbaarheid van een product.

Op dit gebied lijkt de Britse regelgever, The Food Standards Agency, in zijn laatste rapport echter nog steeds een beetje misselijk, en neemt een zeer voorzichtige houding aan omdat het onduidelijk blijft wat de langetermijnimpact van het sleutelen aan deze kleine bouwstenen op de rest zou kunnen zijn van de voedselketen.

.