Kleinschalige kernenergie krijgt deze week groen licht

Kleinschalige kernenergie krijgt deze week groen licht

Door Simon Jack
Bedrijfsredacteur

Gepubliceerd1 uur geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, Getty Images

Reactorontwerper Rolls Royce zal aankondigen dat een consortium van investeerders de plannen voor een nieuw, kleiner kernreactorproject zal steunen.

Als onderdeel van haar 10-puntenplan voor groene energie heeft de regering al aangekondigd dat ze £ 210 miljoen aan financiering zou verstrekken als dat zou kunnen worden geëvenaard door particulier kapitaal.

Een aankondiging dat er geld is ingezameld, zou al dinsdag kunnen komen.

Ongeveer 21% van de Britse elektriciteitsvoorziening wordt geleverd door kernenergie.

Door Jeff Bezos gesteunde fusiefabriek wordt gebouwd in het VK Wat betekent netto nul? Amerikaans laboratorium staat op drempel van belangrijk fusiedoel

Het plan zou de bouw omvatten van de eerste vier kleine modulaire reactoren (SMR’s) op basis van de technologie die wordt gebruikt in nucleair aangedreven onderzeeërs.

Deze reactoren zullen in staat zijn om bijna 500 megawattuur aan stroom op te wekken – drie keer zoveel als de meeste bestaande kernreactoren voor onderzeeërs, maar meer dan zes keer minder dan de 3,2 gigawatt die de grote fabriek in aanbouw bij Hinkley Point zal leveren. Hinkley zal naar verwachting voldoende stroom produceren om 6 miljoen huishoudens van stroom te voorzien.

Tegen een verwachte uiteindelijke kostprijs van ongeveer £ 2 miljard per stuk, zouden ze echter minder dan een tiende moeten kosten van de £ 20 miljard elk van Hinkley en een verwachte, maar nog niet goedgekeurde, zusterfabriek in Sizewell in Suffolk.

Bron afbeelding, Getty Images Bijschrift afbeelding, kerncentrale Hinkley Point

Bronnen uit de industrie zeggen dat ze hopen dat deze SMR’s binnen tien jaar operationeel zullen zijn.

Voorstanders van SMR’s zeggen dat hun kleinere formaat betekent dat ze in een gecontroleerde fabrieksinstelling kunnen worden gebouwd en module voor module kunnen worden geïnstalleerd, waardoor risico’s en kosten worden verminderd.

Deze reactoren zullen naar verwachting geen vervanging zijn voor een andere grootschalige kerncentrale waarvan de regering heeft gezegd vastbesloten te zijn dit parlement goed te keuren – maar daarnaast.

De geplande locaties van deze SMR’s zullen naar verwachting deze week niet worden bevestigd, maar bronnen uit de industrie suggereren dat bestaande nucleaire locaties de voor de hand liggende kandidaten zijn.

.