Kan Zuid-Afrika hernieuwbare energie van de zon omarmen?

Kan Zuid-Afrika hernieuwbare energie van de zon omarmen?

Door Jesse Preyer
Johannesburg

Gepubliceerd1 dag geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenImage source, Tom PodmoreImage caption, Delen van Zuid-Afrika hebben ideale omstandigheden voor zonne-energie

Steenkool is nog steeds de belangrijkste bron van elektriciteit in Zuid-Afrika, ondanks het feit dat in veel delen van het land gemiddeld meer dan 2500 uren zonneschijn per jaar zijn.

Daarentegen heeft het VK gemiddeld slechts 1.500 uren zonneschijn per jaar – dus als Zuid-Afrika deze overvloedige energiebron beter zou gebruiken om zijn eigen elektriciteit op te wekken, zou dat heel logisch zijn.

In de komende tien jaar zou dit beeld van de energievoorziening behoorlijk radicaal kunnen veranderen.

In juni werd bekend dat het Zuid-Afrikaanse elektriciteitsbedrijf Eskom, Afrika’s grootste uitstoter van broeikasgassen, een plan van 10 miljard dollar (£ 7,4 miljard) voorstelt om de overgrote meerderheid van zijn kolencentrales tegen 2050 te sluiten en hernieuwbare energie te omarmen.

Tijdens de COP26-klimaattop hebben de VS, de EU, het VK, Duitsland en Frankrijk $ 8,5 miljard toegezegd voor de komende vijf jaar om het grote plan van Zuid-Afrika om groen te worden, te ondersteunen.

De CEO van Eskom, André de Ruyter, zegt dat de COP26-aankondiging Zuid-Afrika in staat zal stellen zijn “nieuwe en ambitieuze” doelstellingen te halen.

Afbeeldingsbron, Getty Images Afbeeldingsbijschrift, het krakende elektriciteitsnet van Zuid-Afrika heeft regelmatig te maken met stroomonderbrekingen

Maar velen vragen zich af of Eskom in staat is om zo’n enorme transformatie te realiseren.

Het bedrijf wankelt onder een schuldenlast van $ 27 miljard, die investeringen in zijn toch al noodlijdende infrastructuur heeft belemmerd. Doorlopende stroomuitval, ook wel ‘load-shedding’ genoemd, komt in het hele land veel voor.

Het is duidelijk dat er iets moet gebeuren. Zuid-Afrika is de 12e grootste uitstoter van koolstofdioxide ter wereld en de grootste uitstoter in Afrika, volgens de Global Carbon Atlas.

Zelfs als Eskom zou besluiten om steenkool te blijven gebruiken, zegt het bedrijf dat het meer dan $ 20 miljard nodig heeft om zijn verouderende kolencentrales te laten voldoen aan de huidige minimumemissienormen van Zuid-Afrika.

Dus een soort overstap naar hernieuwbare energie lijkt onvermijdelijk, maar insiders uit de industrie zijn het met de heer De Ruyter eens dat zijn plan ambitieus is.

Bron afbeelding, Getty Images Afbeelding bijschrift, Eskom heeft schulden van $ 27 miljard, die investeringen in zijn verouderde infrastructuur belemmeren

Meer technologie van het bedrijfsleven

Hoe technologie kleine boeren in Zuid-Afrika ondersteuntZap en zoom: de nieuwe elektrische racevoertuigenRwanda gaat elektrisch met lokaal gemaakte motorfietsenNieuwe wegen naar de lucratieve wereld van datawetenschapWaarom Afrika dringend een eigen genetische bibliotheek nodig heeft

Sharief Harris, hoofd ontwikkeling bij Red Rocket Energy, een particulier bedrijf voor groene energie, zegt dat als er enige hoop is op de overgang naar hernieuwbare energie, Eskom eerst de falende infrastructuur en financiële uitdagingen moet aanpakken.

De heer Harris wijst er ook op dat Eskom, naast het bouwen van zonnecentrales en windmolenparken, meer geld zou moeten uitgeven om ze op het elektriciteitsnetwerk aan te sluiten.

“Er zijn serieuze upgrades van het elektriciteitsnet nodig om enige capaciteit op het net aan te sluiten en $ 10 miljard zal niet voldoende zijn”, waarschuwt hij.

De energiegigant heeft dat erkend en schatte onlangs dat het de komende 15 jaar ongeveer $ 35 miljard nodig zou hebben om een ​​succesvolle overgang naar hernieuwbare energie te maken.

De hoop is dat er een rimpeleffect zal zijn van de aanvankelijke toezegging van $ 8,5 miljard van de VS en Europa, waardoor toekomstige investeringen van buitenlandse particuliere investeerders worden aangemoedigd.

Afbeeldingsbron, Red Rocket Energy Afbeelding bijschrift, Sharief Harris van Red Rocket Energy betwijfelt of het transitieplan van Eskom volledig is begroot

Ondertussen kan de transformatie van Zuid-Afrika naar groenere energie wat hulp krijgen van onafhankelijke energiebedrijven.

Tot voor kort belemmerden beperkingen en voorschriften op particuliere elektriciteitsproductie de groei van de zonne-energie-industrie in Zuid-Afrika. Maar dit jaar hebben wijzigingen in de regelgeving het voor commerciële energiebedrijven mogelijk gemaakt om veel grotere centrales te bouwen – tot 100 megawatt.

Red Rocket heeft momenteel twee zonne-energiecentrales in bedrijf in Afrika en plant verdere uitbreiding.

Het bedrijf hielp ook bij de bouw van een van Afrika’s grootste zonne-energiecentrales, de 75 megawatt Kathu-fabriek in de Noord-Kaap van Zuid-Afrika, die 800 hectare beslaat en genoeg elektriciteit kan produceren voor 73.000 huizen in de omliggende gemeenschappen.

Afbeeldingsbron, Red Rocket Energy Afbeelding bijschrift, Zuid-Afrika heeft honderden zonne-energieparken nodig zoals deze in Kathu, Noord-Kaap

Maar Zuid-Afrika heeft honderden extra zonne-energiecentrales nodig om een ​​einde te maken aan zijn afhankelijkheid van steenkool.

De overstap naar zonne-energie staat ook voor grote politieke uitdagingen. In een land met een officieel werkloosheidspercentage van 34%, zijn er vragen of een overgang naar zonne-energie goed of slecht zal zijn voor de beroepsbevolking van het land.

De Zuid-Afrikaanse minister van Energie, Gwede Mantashe, heeft zijn bezorgdheid geuit over het banenverlies als gevolg van de sluiting van meerdere kolencentrales. Hij verwees naar de overstap naar zonne-energie als “economische zelfmoord”.

Eskom heeft deze veronderstelling in twijfel getrokken en de heer De Ruyter zegt dat de uitrol van de zonne-infrastructuur meer dan 300.000 banen zou kunnen opleveren in Zuid-Afrika.

In een poging om deze onzekerheden aan te pakken, zeggen de landen die investeren in de groene transitie van Zuid-Afrika, dat er een taskforce zal worden opgericht om “groene en hoogwaardige banen” te creëren.

Afbeeldingsbron, Solar Green AcademyAfbeelding bijschrift, Er zijn zorgen over de invloed van de omschakeling op hernieuwbare energie op de werkgelegenheid

Het is moeilijk om de banen die worden gegenereerd door zonne-energie te vergelijken met steenkool. Kolencentrales bieden werkgelegenheid gedurende de gehele operationele levensduur van de faciliteit, terwijl hernieuwbare technologieën een groot aantal banen creëren tijdens de initiële bouwfase, maar minder werknemers nodig hebben als ze eenmaal operationeel zijn.

Toch zou een stabielere energievoorziening de economie van het land als geheel ten goede komen en meer buitenlandse investeringen aanmoedigen, wat goed zou zijn voor de werkgelegenheid.

De Solar Green Academy, die vijf opleidingscentra in Zuid-Afrika heeft, heeft de vraag naar haar cursussen al zien toenemen in afwachting van verdere investeringen. De academie geeft technische trainingen aan mensen die carrière willen maken in de zonne-energie-industrie.

Amanda Dzivhani van de Academie zegt dat zonne-energie steeds belangrijker wordt omdat het “ruimte heeft gecreëerd voor mensen om hun eigen banen te creëren, of voor mensen om banen voor anderen te creëren”.

.