‘Ik kan geen aandelenvrijgave krijgen op mijn milieuvriendelijke huis’

‘Ik kan geen aandelenvrijgave krijgen op mijn milieuvriendelijke huis’

Door Dan Whitworth
Money Box-reporter, BBC Radio 4

Gepubliceerd12 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Andrew BennettAfbeelding bijschrift, Het huis is gebouwd met behulp van geïsoleerde betonvorm waardoor het zeer energiezuinig is

“Ik begrijp hun redenering gewoon niet. Ik was gewoon totaal verbijsterd.”

Andrew Bennett beschrijft het moment waarop hij hoorde dat hij, ondanks het bouwen van een gloednieuw, superenergiezuinig huis, geen geld zou kunnen lenen tegen de waarde ervan, een proces dat bekend staat als equity release.

De 73-jarige en zijn vrouw hadden al hun spaargeld, £ 600.000, en drie jaar besteed aan het bouwen van hun milieuvriendelijke huis.

Maar nu liggen hun financiële plannen in duigen omdat hij geen toegang heeft tot het kapitaal dat in het huis is geïnvesteerd.

Geen enkele aanbieder op de markt voor aandelenvrijgave zal tegen het onroerend goed lenen omdat het is gebouwd met behulp van een constructiemethode genaamd Insulated Concrete Form (ICF).

Samen met zonnepanelen en driedubbele beglazing maakt het de woning van Andrew zeer energiezuinig. Maar omdat het geen standaard bakstenen gebouw is met een hellend pannendak, zijn aanbieders van aandelenvrijstelling niet geïnteresseerd.

“Nou, we willen ongeveer een derde van wat het huis kost om de helft daarvan in premium obligaties te stoppen, dus we hebben contant geld beschikbaar. En om aan een paar frivole dingen te besteden [for his bucket list].”

Andrew, die een carrière van 32 jaar als piloot van een commerciële luchtvaartmaatschappij heeft doorgebracht, zegt dat op de bucketlist dingen staan ​​zoals “een half uur in een Spitfire, ik zou graag een klassieke auto kopen en ik heb drie auto’s in stukjes. zou graag iemand betalen om te repareren voordat ik overlijd”.

Maar al die plannen zijn nu in de war.

Wat is equity release? Onder equity release lenen huiseigenaren geld tegen de waarde van hun huis Ze betalen niets terug totdat het is verkocht (door hen of hun landgoed als ze overlijden) 90% van de equity release sector is lid van de brancheorganisatie Equity Release Council Het heeft een reeks regels en principes waaraan leden zich moeten houden

“Ik had veel advertenties in de kranten en op tv-advertenties gezien, dus het leek een slam dunk”, zegt hij.

“Maar toen ik informeerde, zodra het op het punt kwam waar het gebouw van gemaakt was, ICF, was het een compleet nee-nee.

“[The] huis is gebouwd volgens bouwvoorschriften, bouwvergunning, het is onderzocht, het is allemaal goedgekeurd, maar ze zullen geen aandelenvrijgave overwegen voor een huis gemaakt van ICF.

“Het is veel steviger dan welk huis dan ook. Het zijn vooroordelen die onterecht zijn.”

Afbeeldingsbron, Andrew Bennett

Het vrijgeven van aandelen is big business in het VK. Alleen al in de drie maanden tot september werd een miljard pond uitgeleend aan meer dan 10.000 mensen.

Maar Amanda Moore, een senior adviseur bij Key, het grootste adviesbureau voor aandelenvrijgave in het VK, zegt dat het eigendom van Andrew een te groot risico is voor aanbieders.

“De reden waarom providers dit aanbod niet accepteren, is omdat het te riskant voor hen is. Doorgaans is het vrijgeven van aandelen voor de lange termijn en het is een toenemende schuld in plaats van een afnemende schuld.

“Het risico is dus heel anders dan bij conventionele hypotheken, omdat het bouwtype wordt geclassificeerd als niet-standaardtype.

Dat is ondanks het feit dat de Raad van Hypotheekverstrekkers bijna tien jaar geleden de ICF-constructiemethode classificeerde als een standaard type constructie.

Hoe ziet een toekomstbestendige woning eruit?

“Ik zou niet zeggen dat Andrew wordt gestraft door de… [equity release] markt, maar hij is mogelijk het slachtoffer van de omstandigheden.”

Maar Amanda wil benadrukken dat mensen die denken aan het bouwen van hun eigen huis, een milieuvriendelijke bouwmethode niet moeten laten afschrikken vanwege wat er in het geval van Andrew is gebeurd.

“De aandelenmarkt is er niet op uit om mensen te straffen die het juiste doen, [Andrew] is het slachtoffer van innovatief zijn en een voorsprong hebben in vergelijking met meer alledaagse gebouwen waarmee de markt gewend is om te gaan.

“Ons advies is niet ‘bouw geen milieuvriendelijk huis’, maar in plaats daarvan [if you’re hoping to secure equity release in the future] kom eerst naar ons en we kunnen mensen vertellen wat wel en niet zal werken.”

Je kunt meer horen in het Money Box-programma van BBC Radio 4 op zaterdag om 12.00 uur op Radio 4 of door opnieuw te luisteren hier kort na de uitzending.

Volgen Spaarpot en Dan op Twitter.

.