Hoe een pandemische burn-out een heropleving van een oma-hobby veroorzaakte

Hoe een pandemische burn-out een heropleving van een oma-hobby veroorzaakte

Door Katie Silver
Zakelijke verslaggever

Gepubliceerd10 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBeeldbron, Alice SmithAfbeelding bijschrift, Alice Smith en haar baby Freddie modelleren enkele van haar nieuwste creaties

“Ik was met zwangerschapsverlof en zat vast in lockdown, dus voor mij was het echt een manier om mijn angst te verlichten, bezig te blijven en een gevoel van prestatie te voelen”, zegt Alice Smith, 34, die bijna vier maanden opgesloten zat in Sydney, Australië eerder dit jaar.

Als 2020 het jaar was van het bakken van bananenbrood en zuurdesem, voor velen zoals Alice, was 2021 het jaar van breien en knutselen.

Nu een groot deel van de wereld te maken heeft met reisbeperkingen en een pauze nodig heeft van doomscrolling en Netflix, wendden velen zich tot hobby’s als een manier om hun burn-out van thuis uit te verzachten.

Mevrouw Smith legt uit hoe haar nieuw gevonden enthousiasme voor averecht breien haar gedachten afleidt van piekeren of multitasken. “Het gebruikt ook je handen, dus je kunt niet naar je telefoon kijken.”

De Britse detailhandelaar John Lewis meldde dat de vraag naar naalden en wol in augustus met bijna 90% steeg – daarbij geholpen door foto’s van de Britse duiker Tom Daley die vrolijk aan het breien was aan het zwembad tijdens de Olympische Spelen in Tokio.

Afbeeldingsbron, Getty Images Afbeelding bijschrift, Tom Daley breit een vest op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio

Een ambacht waarvan velen dachten dat het in het midden van de 20e eeuw een hoogtepunt bereikte, is booming – er is hoop dat het zelfs de belegerde wolprijs een boost kan geven.

LoveCrafts, een Brits bedrijf met kantoren in Duitsland, de Oekraïne en de VS, meldt een stijging van 166% in bestellingen op jaarbasis, omdat mensen tijdens herhaalde lockdowns gingen naaien en breien.

John Lewis zag ook winst in de verkoop van zijn ambachtelijke afdeling: de verkoop van haaknaalden steeg in augustus met 36% – traditioneel geen populaire maand voor wolproducten in het VK – terwijl de garenverkoop met 14% steeg.

Ondertussen blijkt uit gegevens van het marktonderzoeksbureau Mintel dat crafting ook een toename van de betrokkenheid in de VS heeft gezien. Volgens het meest recente Arts and Crafts Consumer Market Report waren jongere consumenten de drijvende kracht achter de verkoop van garen.

Mintel ontdekte ook dat brei- en haakproducten vooral profiteerden van een heropleving van “trends in huisinrichting die neigt naar comfortabel bohemienontwerp”.

Afbeeldingsbron, Alexandrena Parker Afbeelding bijschrift, Morgan Collins en Cat Bloxsom, oprichters van Cardigang

De wollige trend heeft de groei van enkele kleinere modebedrijven gestimuleerd.

Een daarvan is Cardigang uit Melbourne, eind 2020 opgericht door vrienden Morgan Collins en Kat Bloxsom, nadat ze zichzelf tijdens de pandemie hadden leren breien.

“We zijn in december 2020 gelanceerd, midden in de Australische zomer – de heetste dag van het jaar!” Mevrouw Collins vertelt de BBC.

Afbeeldingsbron, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, Millenials en Generation Z hebben een deel van de hausse in traditionele ambachten veroorzaakt

Beiden, begin dertig, begon Cardigang als bijbaan naast hun dagelijkse baan in de marketing. “Als we in onze eerste zes maanden 100 kits per maand zouden kunnen verkopen, zouden we het goed doen”, zegt mevrouw Collins.

Maar nu verkopen ze meer dan 100 kits per week voor ongeveer $ A200 (£ 109) elk, aan landen zo ver weg als de VS, het VK, Noorwegen en Finland. Ze hopen snel te kunnen stoppen met hun dagelijkse baan.

Er is zowel vraag van mannelijke klanten als van vrouwen, en het bedrijf lanceert een assortiment voor heren.

“We hebben veel jongens die contact met ons opnemen om onze patronen aan te passen. Ze zagen hun vriendinnen breien en ze werden jaloers”, legt mevrouw Collins uit.

Afbeeldingsbron, Alexandrena Parker Afbeelding bijschrift, Breien is cool geworden, zelfs in tropische klimaten

Australië is nog steeds een van ’s werelds grootste wolproducenten. Een naoorlogse wolhausse leidde tot overproductie en een overvloed aan aanbod, wat uiteindelijk de Australische wolcrisis veroorzaakte in 1990-1991 toen de prijzen instortten. Sindsdien, met de komst van goedkopere synthetische stoffen en mengsels, zijn de wereldwijde wolprijzen nooit volledig hersteld.

Dit jaar, hoewel volatiel, is de wolprijs in sommige markten iets gestegen, met bijna 15% sinds januari – zo erg zelfs dat het voor de start-up Cardigang een lastige ondernemingsplanning is geworden.

“Wereldwijde wolprijzen fluctueren constant”, vertelt mevrouw Collins aan de BBC. “Dit is iets dat we voortdurend beoordelen, en het is een beetje een gok om te weten wanneer te investeren, in plaats van te wachten in de hoop dat de prijzen zullen dalen of de Australische dollar zal verbeteren.”

Het bedrijf – dat zijn naalden uit China haalt en wol daarheen stuurt voor verwerking – is ook getroffen door de wereldwijde crisis in de toeleveringsketen.

Maar nu Australië de zomer nadert, gaat Cardigang over op patronen voor warmer weer, en koopt ook garen voor katoen en mouwloze kleding.

Over onwaarschijnlijke klimaten gesproken voor liefhebbers van grof breiwerk, ook in het vochtige, zwoele Singapore is de populariteit enorm toegenomen.

Afbeeldingsbron, Elsie Lin Afbeelding bijschrift, Elsie Lin zegt dat ouders in Singapore breien aanmoedigen als een hobby als tegengif voor schermtijd

“De belangstelling is zeker toegenomen”, zegt Elsie Lin van Elsie Departmental Store in Singapore. Haar ouders noemden de kleine ambachtelijke winkel naar haar toen ze er meer dan drie decennia geleden mee begonnen.

Ze legt uit dat terwijl de jaren tachtig de hoogtijdagen van het breien waren, het zeker een comeback maakt. “Op dit moment is iedereen zo enthousiast om het te doen omdat ze er iets uit kunnen halen. En veel ouders moedigen het aan omdat ze digitaal niet erg goed vinden.”

De omzet van mevrouw Lin is sinds het begin van de pandemie met 30% gestegen. Haar brei- en haaklessen, die werken op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt, zijn bijna onmogelijk om binnen te komen.

Afbeeldingsbron, Getty Images Afbeelding bijschrift, Zelfs toonaangevende beroemdheden zoals Sarah Jessica Parker zijn gespot met klikkende breinaalden op filmsets

“Haken en breien is voor veel mensen een heel mooie ervaring en ambacht geweest. Het helpt hen te ontstressen”, zegt ze. “Artsen moeten het meer aanbevelen – dan zullen meer mensen erin geïnteresseerd zijn.”

Een arts die het zou aanbevelen, is Meaghan Miller-McConochie, die het tijdens de pandemie in het medische systeem in Nieuw-Zeeland gebruikte om met burn-out om te gaan.

“Dit heeft me geholpen om het rustiger aan te doen, een gevoel van rust te ontwikkelen, mijn concentratie te verbeteren, me een gevoel van vervulling en plezier te geven en in het algemeen heeft het me alleen maar geholpen om mijn welzijn te verbeteren.”

Alice Smith is het daarmee eens en zegt dat het een vaardigheid is waar ze haar hele leven naar terug zal keren:

“Ik denk dat het iets is dat ik zo nu en dan oppik als ik door een angstige periode ga en ik dat drukke deel van mijn geest moet kalmeren.”