Grenssluitingen bedreigen de status van het financiële centrum van Hong Kong

Grenssluitingen bedreigen de status van het financiële centrum van Hong Kong

Door Katie Silver
Zakelijke verslaggever

Gepubliceerd12 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, Rivaliserend financieel centrum Singapore heeft quarantainevrij reizen naar 11 landen geopend, terwijl het systeem van Hong Kong strenger wordt

Vorige week verdubbelde Hong Kong zijn Covid-19-beperkingen – al een van de strengste ter wereld. Het nieuws heeft geleid tot ontsteltenis bij het levendige bedrijfsleven van de stad, waarbij sommigen zich afvroegen of dit haar status als het financiële centrum van Azië bedreigt.

De leider van de stad, Carrie Lam, kondigde aan dat bijna alle vrijstellingen van quarantaine voor reizigers uit het buitenland en het vasteland nu zouden eindigen.

Ze zei dat dit was om de heropening van China in de regio te versnellen, maar voor sommige bedrijven duwt het hen over de rand. Mevrouw Lam heeft eerder gezegd dat openstelling voor het vasteland van China “belangrijker” is dan [opening up] ergens anders.

Hong Kong heeft een van de strengste verplichte quarantaineregelingen van elk rechtsgebied, waarbij de meeste aankomsten tussen de 14 en 21 dagen hotelquarantaine moeten ondergaan.

Er zijn enkele vrijstellingen. Diplomaten, bedrijfsleiders en sommige vastelanders met Hong Kong-inwonerskaarten hebben de quarantaine kunnen overslaan of thuis kunnen isoleren. Maar nu niet meer.

“We zitten in een soort dilemma omdat we, om wat quarantainevrij reizen met het vasteland te hervatten, ervoor moeten zorgen dat onze anti-Covid 19-praktijken meer in overeenstemming zijn met de praktijken op het vasteland”, vertelde mevrouw Lam dinsdag aan verslaggevers.

Afbeeldingsbron, Getty Images Afbeelding bijschrift, Hong Kong Chief Executive Carrie Lam herhaalde eerder deze week dat de opening van de grens met het Chinese vasteland de prioriteit is van haar regering

Het nieuws is met ontzetting ontvangen door de zakenwereld van Hongkong, die de druk van meer dan 18 maanden gesloten grenzen al heeft gevoeld.

“Het heeft een grote impact in allerlei richtingen”, zegt Tara Joseph, president van de Amerikaanse Kamer van Koophandel in Hong Kong, tegen de BBC.

“Ten eerste, het zakelijke sentiment over het niet vrij kunnen bewegen over de wereld – wat cruciaal is als je een internationaal bedrijf bent.

“Ten tweede, de persoonlijke impact van weg zijn van familie en belangrijke persoonlijke contacten.

“En last but not least, het heeft een enorme impact op de talentpijplijn voor Hong Kong, wat betekent dat zijn dominantie als Aziatische hub in de loop van de tijd kan afnemen. We hebben geen pijplijn meer, dat is echt zorgwekkend.”

Frederik Gollob, voorzitter van de Europese Kamer van Koophandel is het ermee eens: “Het zal zeker niet het vertrouwen in Hong Kong vergroten om zaken te doen vanuit een internationaal zakelijk perspectief.”

Het ondernemersvertrouwen in de stad is de afgelopen jaren al geraakt, dankzij wijdverbreide pro-democratische protesten en het opleggen van de controversiële nationale veiligheidswet die strenge gevangenisstraffen oplegt en ook buitenlanders kan treffen.

Mevrouw Joseph voegt eraan toe dat het nog niet duidelijk is of beperkingen de braindrain in de stad veroorzaken, vooral omdat het enige tijd duurt voordat deze trend zich voordoet. “Er is zeker een gevoel dat mensen overwegen of erover nadenken om te vertrekken – en het is niet slechts één organisatie die dat zegt”, zegt ze.

“Als het gaat om braindrain, hebben mensen het simpele idee dat je het gewoon oppakt en weggaat. Maar als je een zakenman bent, is het niet zo eenvoudig”, legt ze uit, en noemt uitdagingen zoals onvolledige zakelijke projecten, huurcontracten voor huizen en kinderen die zijn ingeschreven op lokale scholen.

Azië’s grootste financiële lobbygroep, die de belangen vertegenwoordigt van 155 financiële instellingen, waaronder Goldman Sachs en BlackRock, waarschuwde de regering eerder deze week voor de impact van haar “zeer restrictieve” grensbeleid.

In een ongekende open brief aan de financieel secretaris van Hong Kong, Paul Chan, schrijft de Asia Securities Industry and Financial Markets Association (Asifma): “We vrezen dat als Hong Kong geen duidelijke en zinvolle exit-strategie ontwikkelt en communiceert van de huidige nul Zoals in veel andere jurisdicties het geval is, loopt Hong Kong het risico zijn vitale internationale status te verliezen.” gesloten, in tegenstelling tot concurrerende internationale financiële en zakencentra.”

De Asifma wees het verzoek van de BBC om een ​​interview af.

Afbeeldingsbron, Getty Images Afbeeldingsbijschrift, Het vertrouwen van het bedrijfsleven in de stad heeft verschillende klappen gekregen na Covid en het opleggen van de controversiële Nationale Veiligheidswet Andere landen verlaten de zero-Covid19-aanpak

Het verzoek van de vereniging om een ​​exitplan komt er op het moment dat andere landen in de regio overschakelen van een zero-covid-strategie – wat betekent een beleid om gevallen tot nul terug te brengen – naar in plaats daarvan leven met het virus, waarbij veel landen hun grenzen heropenen.

Rivaliserend financieel centrum, Singapore, bijvoorbeeld, opent quarantainevrij reizen naar 11 landen, waaronder; Duitsland, Brunei, de VS en het VK, als onderdeel van hun beleid voor “gevaccineerde reisroutes”. Terwijl Australië vanaf maandag gevaccineerde burgers en inwoners toestond om zonder quarantaine opnieuw binnen te komen.

Nieuw-Zeeland, Thailand en het Indonesische eiland Bali hebben de afgelopen weken ook allemaal stappen gezet om de grenzen te heropenen.

Wat Hong Kong betreft, zegt de heer Gollob van EuroCham dat het “glashelder is dat de Chinese grens op de eerste plaats komt”.

“Dat moeten we respecteren. Uiteraard is dit een grote last voor het Europese en internationale bedrijfsleven in Hong Kong.

“Maar de zilveren voering is dat leden van ons, die een gevestigd belang hebben in het vasteland, hiervan kunnen profiteren.

Media-onderschrift, Staat de toekomst van Hong Kong als het financiële centrum van Azië op het spel?

De heer Gollob zegt dat de kracht van de formulering van Asifma’s brief onverwacht was:

“Het was voor ons een verrassing dat zelfs de financiële instellingen publiekelijk moeten worden gehoord”, zegt hij. “Wat we van onze gemeenschap horen, wordt zelfs herhaald door de sterkste instellingen, namelijk de banken. Dat zou een heel sterk signaal moeten zijn aan de regering van HK.”

.