Greensill: Staatsbank riskeerde £ 335 miljoen om geldschieter te steunen, zeggen parlementsleden

Greensill: Staatsbank riskeerde £ 335 miljoen om geldschieter te steunen, zeggen parlementsleden Gepubliceerd7 minuten geledenDelencloseShare pageKopieer linkOver delenImage source, ShutterstockImage caption, Lex Greensill richtte Greensill Capital op, dat voormalig premier David Cameron als adviseur telde

Belastingbetalers kunnen aansprakelijk worden gesteld voor maximaal £ 335 miljoen nadat een overheidsbank de ingestorte geldschieter Greensill Capital niet goed heeft onderzocht, zeiden parlementsleden.

Een rapport van de Public Accounts Committee over het Covid-leningschema van de British Business Bank zei dat de controles om het bedrijf goed te keuren “bevredigend ontoereikend” waren.

Greensill leende vervolgens £ 418 miljoen aan bedrijven, waarvan 80% mogelijk moet worden terugbetaald door belastingbetalers als ze in gebreke blijven.

Ex-premier David Cameron was adviseur van de geldschieter, die in maart instortte.

Een regeringswoordvoerder zei dat het niet betrokken was bij het besluit om Greensill te accrediteren: “Het besluit is onafhankelijk genomen door de British Business Bank, in overeenstemming met hun gebruikelijke procedures.”

Greensill had buitengewone toegang, zegt onderzoekGupta-imperium geconfronteerd met Britse fraudeonderzoek naar Greensill David Cameron heeft Greensill persoonlijk gepromoot bij investeerders Waar gaat de lobby van David Cameron over?

De British Business Bank kreeg de taak om High Street-banken en andere geldschieters goed te keuren om door de overheid gesteunde leningen uit te geven aan in moeilijkheden verkerende bedrijven, aangezien Covid-19-beperkingen voor het eerst van kracht werden. Het was een kanaal voor miljarden ponden aan noodleningen.

Met hulp van toenmalig adviseur Cameron probeerde Greensill toegang te krijgen tot verschillende overheidsregelingen, waarvan sommige werden afgewezen. In juni 2020 werd het goedgekeurd om leningen te verstrekken, onder twee regelingen voor bedrijfsonderbrekingen.

De overgrote meerderheid van de door de overheid gegarandeerde leningen van Greensill ging naar bedrijven binnen Sanjeev Gupta’s staalimperium GFG Alliance, en de bank schortte uiteindelijk de leninggaranties op nadat bleek dat Greensill de leenlimiet van £ 50 miljoen aan groepen bedrijven had overschreden.

Maar voordat het zover was, ontdekten de parlementsleden, deelden verschillende ministeries en agentschappen hun zorgen over Greensill en zijn belangrijkste klant GFG niet.

‘Onvoldoende nieuwsgierig’

Het rapport van de parlementsleden wees op problemen die aan de orde waren gesteld bij de National Crime Agency over een onderdeel van GFG Alliance, Wyelands Bank, waarover de Treasury en het Department for Business, Energy & Industrial Strategy (BEIS) spraken, maar niet deelden met het Britse bedrijfsleven. Bank “omdat zij het niet relevant achtten voor het accreditatieproces, ondanks dat Greensill een belangrijke financier van de GFG Alliance is”.

Parlementsleden zeiden dat dit “gebrek aan informatie-uitwisseling binnen de regering”, dat de besluitvorming in reactie op de pandemie belemmerde, Greensill toegang gaf tot door de belastingbetaler gefinancierde regelingen, waardoor belastingbetalers een risico van £ 335 miljoen lopen als de beheerders van Greensill om terugbetaling zouden vragen.

De British Business Bank werd ook bekritiseerd omdat ze “onvoldoende nieuwsgierig” was naar berichten in de media die vraagtekens zetten bij het leenmodel en de ethische normen van Greensill.

In mei opende het Serious Fraud Office een onderzoek naar GFG wegens vermeende frauduleuze handel en witwassen, inclusief de financieringsregelingen met het bedrijf van Lex Greensill.

Afbeeldingsbron, PA MediaBeeldonderschrift, De conservatieve voormalige premier David Cameron nam namens Greensill Capital contact op met verschillende ministers

De commissie van parlementsleden zei ook dat in de haast van de regering om geldschieters aan te moedigen om noodleningen aan bedrijven te verstrekken, het “de verkeerde balans heeft gevonden tussen snel beslissingen nemen en het beschermen van de belangen van de belastingbetaler”.

“Met meer tijd en zorgvuldigheid had de bank mogelijk een ander besluit genomen over de accreditatie van Greensill”, aldus de parlementsleden.

Een woordvoerder van de British Business Bank zei: “De National Audit Office concludeerde in juli 2021 dat de British Business Bank op passende wijze een gestroomlijnde versie van haar gevestigde proces toepast toen het Greensill Capital (UK) Limited accrediteerde als kredietverstrekker onder de Covid-19-regelingen voor bedrijfsondersteuning .

“In het eerste jaar van de Covid-19-pandemie zei de British Business Bank dat het 171 kredietverstrekkers had geaccrediteerd voor drie regelingen om door de overheid gesteunde leningen te verstrekken aan meer dan 1,6 miljoen bedrijven.

“Een minder gestroomlijnd accreditatieproces zou hebben betekend dat er minder kredietverstrekkers zouden zijn geaccrediteerd en dat minder bedrijven de kritieke noodfinanciering zouden hebben ontvangen die ze nodig hadden tijdens de pandemie”, voegde hij eraan toe.

“De NAO constateerde ook dat het de bank tot eer was dat haar controle- en auditprocessen na de accreditatie een potentieel probleem snel oppikten, zoals ze waren ontworpen om te doen”.

De bank zei dat haar onderzoek naar de mogelijke schendingen van de regels door Greensill Capital wordt voortgezet en dat de garanties voor het terugbetalen van 80% van de in gebreke blijvende leningen tijdens dit onderzoek opgeschort blijven.

De commissie zei dat de bank moet uiteenzetten “hoe zij in de toekomst een beter evenwicht kan vinden tussen snelheid van levering en prijs-kwaliteitverhouding, en welke afwegingen zij bereid is te accepteren”.

Greensill stortte eerder dit jaar in nadat zijn verzekeraar weigerde de dekking van de leningen te verlengen.

De financieringsmaatschappij was de belangrijkste geldschieter van Liberty Steel van GFG, dat 3.000 mensen in dienst heeft in Engeland, Schotland en Wales.

.