Geen spijt! Pandemische aankopen waar we blij van werden

Geen spijt! Pandemische aankopen waar we blij van werden

Door Kevin Peachey
Personal finance correspondent, BBC News

Gepubliceerd10 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemieBeeldbron, John EmeryBeeldonderschrift, John Emery gebruikt zijn radioapparatuur

Lockdown was voor veel mensen een isolerende ervaring, maar voor John Emery was het een geweldige kans om nieuwe vrienden te maken in de buurt en in het buitenland.

De onderhoudsmonteur heeft altijd al interesse gehad in amateurradio, maar pandemische beperkingen gaven hem juist de kans om zijn hobby volledig te omarmen.

Hij was in staat om genoeg geld te sparen om de benodigde apparatuur te betalen. Met radio-examens die gedwongen werden online te gaan, had hij ook de tijd om volledig gekwalificeerd te worden.

Hij zegt dat hij sindsdien lid is van een radioclub en regelmatig spreekt met andere amateurradio-enthousiastelingen in heel Europa.

“Ik heb nieuwe vrienden gemaakt”, zegt de 55-jarige uit Derbyshire. “Dit hielp bij het alleen wonen en er zijn honderden mensen die hetzelfde hebben gedaan.”

spijt? Een paar

Niet iedereen is echter zo positief over hun pandemische aankopen. Een onderzoek door verzekeraar Aviva, gerapporteerd op BBC News, suggereerde dat een op de 10 mensen spijt had gehad van kopers over dingen die ze tijdens de lockdown hadden gekocht.

Op de spijtlijst verschenen gameapparatuur, doe-het-zelfgereedschappen, homegyms, fietsen, kleding en sieraden, muziekinstrumenten, keukenapparatuur zoals broodbakmachines, tuinmeubelen, pizzaovens en bubbelbaden.

Ongevallen in bubbelbaden verdrievoudigd in lockdown, zegt verzekeraar Stap uit je Pelotons en weer aan het werk – top Tory

Doorgaans gaven shoppers toe dat ze bijna £ 1.400 besteedden aan de items die vervolgens stof hebben vergaard of zijn doorverkocht.

Aan de andere kant, als een op de 10 mensen denkt dat hun aankopen een vergissing waren, betekent dit dat maar liefst negen op de 10 meer dan tevreden kunnen zijn met wat ze hebben gekocht.

Toen we om je verhalen vroegen, waren er veel mensen die op de BBC reageerden en zeiden dat ze heel blij waren met hun nieuwe bezittingen.

‘Ik vond het heel ontspannend’

Onder degenen die in contact kwamen was Anna Tune, die thuis twee contrasterende hobby’s oppikte – haken en bodypumpen.

Afbeeldingsbron, Anna Tune Afbeelding bijschrift, Anna Tune had sinds school niet veel meer met handwerk gedaan en merkt nu dat het haar helpt te ontspannen

Als verpleegster voor de NHS heeft mevrouw Tune een stressvolle baan, maar zegt dat ze zich tijdens de lockdown thuis een beetje verveelde.

De 50-jarige, die in Kent woont, zegt dat de lichtgewicht trainingsapparatuur, die ze gebruikt tijdens online lessen, “elke cent waard was” en hielp haar trainingsroutine vol te houden terwijl ze thuis vast zat. Haar man, Bob, was zo onder de indruk dat hij er ook mee aan de slag ging.

En het haken? Een nieuwe hobby geïnspireerd door een vriend – het was iets dat mevrouw Tune nooit had geprobeerd na mislukte pogingen om het op school op te pikken.

“Ik dacht dat het talent een generatie had overgeslagen, maar het verlichtte de verveling en ik vind het erg ontspannend. Ik kan er nu niet mee stoppen”, zegt ze.

De resultaten omvatten dekens die zijn gemaakt voor een verjaardag en voor pasgeboren kinderen van vrienden.

‘Ik wilde heel graag sporten’

Tom Oakley zegt dat zijn aankoop in lockdown een grote hulp was voor lichaam en geest. De vader, in de veertig, kocht een statische fiets en maakte uiteindelijk nieuwe vrienden in de buurt van zijn huis in Cambridge.

Afbeeldingsbron, Tom Oakley Bijschrift afbeelding, Tom Oakley traint op zijn fiets

Hij wilde graag sporten tijdens de lockdown, maar lopen was niet genoeg en een oude blessure sloot hardlopen uit. Hij geeft toe dat zijn andere passie – inline-skaten – zijn beperkingen heeft.

“Je kunt het alleen doen als de grond kurkdroog is, en er zijn niet veel andere mannen van middelbare leeftijd die skaten om het sociaal te maken”, zegt hij.

Dus koos hij de fiets en schreef zich in voor een online wielerspel, waarbij hij ontdekte dat enkele andere vaders in de omgeving zich ook hadden aangemeld.

“In het holst van de winter begonnen we te fietsen op onze indoorfietsen en namen we samen deel aan groepsritten. Ik begon hun persoonlijkheden te leren kennen. Toen de lockdown werd versoepeld, nam ik deel aan een van hun zondagse groepsritten en ze hebben me sindsdien verwelkomd, ” hij zegt.

“Mijn vrouw vindt het geweldig. Als ik binnenshuis fiets, is het de meest tijdbesparende oefening die ik kan krijgen, zodat ik meer tijd kan besteden aan onze kinderen en in het huishouden kan helpen”, zegt hij. “Of, als ik naar buiten ga voor een groepsrit, weet ze dat ik gezond ben – in lichaam en geest – en vrienden maak met andere vaders.

“Ze heeft ook al een paar keer op de indoorfiets gezeten!”

‘Ik heb spijt van de doedelzak’

We vroegen je om ons te vertellen of je lockdown-aankopen dure fouten waren geworden.

Hier is een selectie van enkele van uw spijt (spoiler: sommige zijn ernstiger dan andere).

Duncan, 48, in Godalming, zegt: “Mijn familie heeft spijt gehad van de doedelzak die ik kocht als een nieuwe lockdown-hobby.” Neil, 47, uit Leeds, zegt: “Ik kocht een cello voor mijn vrouw nadat ik had toegegeven om te pleiten dat het zou perfect zijn om het instrument opnieuw te leren, nadat ze in haar jeugd had gespeeld. Level One cello is geslaagd en decoreert nu de hoek van de eetkamer. , om dan geen geld meer te hebben, het niet af te kunnen maken en de bank leningen niet meer te laten weigeren. We hadden het geld gewoon moeten sparen en wachten.” Michael in Londen zegt dat hij een sportschool voor zijn garage heeft gekocht, zoals de gemeente wegens Covid gesloten. Vervolgens verloor hij zijn baan als gevolg van de pandemie en moet hij een “verlammende” lening terugbetalen. Gary Beaven, 55, uit Nottingham zegt: “Het tuinmeubilair zit nog in de doos.” Sarah Homer, 37, uit Dorset, zegt dat ze wenste dat ze meer onderzoek had gedaan voordat ze een tapijtreiniger kocht. “Het is vrij nutteloos en neemt een hele kast in beslag”, zegt ze. Glynn Hurrell, 26, uit Lincoln, zegt: “Ik heb een hometrainer gekocht waar ik nog maar vier mijl op heb gereden. Hij staat daar elke dag, in de hoek van mijn lounge, me te plagen.” Mike, 28, uit Londen, zegt : “Helaas een maandelijks bierabonnement, wat me op de lange termijn zeker niet goed heeft gedaan!” Robyn Blair, 24, uit Harrow zegt: “Ik heb een trampoline van 12 voet gekocht.”

Een ernstige zorg is dat voor sommige mensen lockdown-aankopen slecht bleken te zijn voor hun mentale en financiële gezondheid en hen in de toekomst angst konden bezorgen.

Helen Undy, chief executive van het Money and Mental Health Policy Institute, zegt: “Als je je geïsoleerd of verdrietig voelt en meer tijd online doorbrengt – zoals zovelen van ons tijdens de lockdown – is het veel moeilijker om de drang te weerstaan ​​om dingen kopen die we niet nodig hebben of niet kunnen betalen.

“Dat wordt nog moeilijker gemaakt door de manier waarop retailers mensen bestoken met opdringerige gepersonaliseerde advertenties online, de gemakkelijke toegang tot ‘koop nu, later betalen’-tegoed en de mogelijkheid om dingen met één klik te kopen. Veel mensen zeggen ook dat ze opgejaagd worden met ongewenste aankopen omdat het proces om ze terug te sturen voelde te stressvol en moeilijk.”

Ze zegt dat retailers mensen kunnen helpen hun uitgaven onder controle te houden door hen meer autonomie te geven over de advertenties die ze zien, en door de keuze te maken zich af te melden voor ‘koop-nu-betaal-later’-tegoed. “We zouden ook graag zien dat retailers het retourneren van goederen net zo gemakkelijk maken als het is om ze te kopen”, voegt ze eraan toe.

.