Faillissementen van energiebedrijven zullen hogere rekeningen betekenen, zegt Scottish Power

Faillissementen van energiebedrijven zullen hogere rekeningen betekenen, zegt Scottish PowerGepubliceerd8 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Getty Images

Klanten zullen de kosten van de recente golf van stroomstoringen in het Britse energiebedrijf moeten dekken door hogere rekeningen, waarschuwde de baas van Scottish Power.

Keith Anderson vertelde de BBC dat de energiemarkt kapot was en dat de prijsplafond van de overheid grotendeels de schuld was.

Het komt op het moment dat Bulb Energy, dat 1,7 miljoen klanten heeft, naar verwachting deze week in de administratie komt.

Het is het grootste energiebedrijf dat in de problemen is gekomen na een forse stijging van de groothandelsprijzen voor gas dit jaar.

Bulb zal in “bijzondere administratie” worden geplaatst, waar het wordt beheerd door de overheid via de regulator Ofgem.

Energiebedrijf Bulb gaat in administratie Wat kan ik doen als mijn energieleverancier failliet gaat?

Wanneer een energiebedrijf faalt, wijst de toezichthouder doorgaans een andere leverancier aan om zijn klanten over te nemen. Dat bedrijf moet dan extra energie inkopen en eventuele kredieten terugbetalen aan de klanten van de mislukte aanbieder – kosten die het reddingsbedrijf terugverdient via huishoudelijke rekeningen.

Het zou komen op een moment dat de gas- en elektriciteitsprijzen al op het hoogste niveau van meerdere jaren staan, zei Anderson.

“We hebben de prijsplafond al met £ 150-180 zien stijgen [to accommodate the rising prices] en iedereen voorspelt dat in april het prijsplafond met enkele honderden ponden zal stijgen”, vertelde hij aan het BBC-programma Today.

“Dan zullen we de kosten hebben van al deze marktfalen, al deze falende regelgeving en falende bedrijven. Ze zullen doorkomen en alle klanten zullen daar ook voor moeten betalen,” zei hij.

Afbeeldingsbron, Getty Images Afbeeldingsbijschrift, Keith Anderson (L) van Scottish Power, hier te zien met COP26-president Alok Sharma (R), zegt dat de energierekening zal stijgen

“Het is triest om te zeggen, maar je ziet een toekomst van twee of drie prijsstijgingen op komst vanwege de toestand van deze markt.”

Sinds begin september zijn in het VK ten minste 20 energiebedrijven failliet gegaan nadat de prijs van groothandelsgas wereldwijd deed stijgen.

Ofgem verhoogde in oktober het prijsplafond voor gas- en elektriciteitsrekeningen voor huishoudens met 12% tot £ 1.277. Een aantal bedrijven stortte echter ineen omdat ze de stijging van de groothandelsprijs niet konden doorberekenen aan de consument.

‘Onhoudbaar’

De heer Anderson zei dat er de afgelopen jaren een instroom van bedrijven op de Britse energiemarkt was geweest, waarvan hij beweerde dat veel daarvan niet goed werden geleid en niet naar behoren werden gefinancierd.

Hij zei dat deze bedrijven nu worstelen met “onhoudbare” marktomstandigheden – namelijk de stijgende groothandelsprijzen voor energie en de energieprijsplafond, die beperkingen oplegt aan wat leveranciers in rekening kunnen brengen.

“Wat we moeten zien, zijn grootschalige veranderingen in het beleid en de regelgeving, om ervoor te zorgen dat de bedrijven op de markt duurzaam zijn, ze goed worden gefinancierd en goed worden bestuurd. Deze praktijk van bedrijven die het geld van klanten in gevaar brengen om hun bedrijf te financieren het moet stoppen”, zei hij.

De regering heeft gezegd het prijsplafond dat is ingevoerd om de consumenten te beschermen, niet op te heffen. De BBC heeft contact opgenomen met het Department for Business, Energy and Industrial Strategy voor commentaar.

Justina Miltienyte, expert op het gebied van energiebeleid bij Uswitch, zei echter dat de limiet op dit moment “niet werkt voor klanten of leveranciers”.

“De bedoeling van het prijsplafond was om te voorkomen dat klanten te veel betalen, en om leveranciers efficiënter te laten werken”, vertelde ze aan de BBC.

“Leveranciers kunnen hun kosten echter niet echt terugverdienen en hoewel klanten momenteel, maar per ongeluk, worden beschermd tegen een scherpe stijging van hun rekeningen, kunnen velen de huidige prijsplafondtarieven nog steeds niet betalen”, voegde ze eraan toe.

Bron afbeelding, Getty ImagesWat gebeurt er als uw energieleverancier failliet gaat? Klanten blijven gas of elektriciteit ontvangen, zelfs als de energieleverancier failliet gaat. Ofgem verhuist je account naar een nieuwe leverancier, maar dit kan enkele weken duren. Uw nieuwe leverancier dient dan contact met u op te nemen om uit te leggen wat er met uw rekening gebeurt. Terwijl u wacht op uw nieuwe leverancier: controleer uw huidige saldo en download – indien mogelijk – eventuele rekeningen; maak een foto van je meterstandAls je via automatische incasso betaalt, hoef je die niet meteen op te zeggen, zegt Burgeradvies. Wacht tot uw nieuwe account is ingesteld voordat u deze opzegt. Als u een tegoed heeft, is uw geld beschermd en wordt u terugbetaald. Als u schulden had bij de oude leverancier, moet u in plaats daarvan het geld terugbetalen aan uw nieuwe leverancier

Lees hier meer over de volgende beste stappen die u kunt nemen.

Bulb, het op zeven na grootste energiebedrijf van het VK, kondigde aan dat het maandag een aanvraag voor administratie zou indienen nadat het er niet in was geslaagd de benodigde financiering van investeerders op te halen.

Onder het Special Administrator Regime (SAR) zal de overheid de leiding van het bedrijf overnemen terwijl de toekomst wordt geregeld. Dat kan in de vorm van een overname door een ander bedrijf, de verkoop van delen van zijn bedrijf of de overdracht van klanten aan een ander bedrijf.

Het bedrijf, dat in 2015 werd opgericht om te concurreren met de Big Six-energiebedrijven, bedient 5-6% van de Britse energiemarkt en heeft 1.000 medewerkers.

.