De nieuwe manier om een ​​auto te kopen zonder ooit je bank te verlaten

De nieuwe manier om een ​​auto te kopen zonder ooit je bank te verlaten

Door Michael Race
Zakelijke verslaggever, BBC News

Gepubliceerd21 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenCoronavirus pandemie Afbeeldingsbron, May Lang Afbeelding bijschrift, May Lang kocht twee auto’s van Cazoo, waaronder een elektrische Nissan Leaf

“Dit wordt de norm – simpelweg omdat het zoveel gemakkelijker en sneller is dan een bezoek aan een showroom of verkoper. U kunt op elk moment van de dag vanuit uw luie stoel een auto kopen en de levering afstemmen op bij je past.”

NHS junior arts, May Lang, 30, is een van een groeiend aantal mensen die hun auto graag volledig online kopen.

De meeste Britten hebben een budget van £ 15.000 of minder om een ​​auto te kopen, volgens YouGov, en tot nu toe verliep het doen van dit soort grote aankopen traag online – misschien niet verrassend gezien de bedragen die ermee gemoeid zijn en de complexiteit van de transactie.

Maar Covid heeft de manier waarop we onze boodschappen doen drastisch veranderd, niet alleen het soort producten dat we online willen kopen, maar ook hoe we enkele van onze duurste aankopen doen.

De pandemie viel samen met de opkomst van een nieuw soort autodealers zoals Cazoo en Cinch, die klanten in staat stellen gebruikte voertuigen volledig online te kopen, in te ruilen en te financieren.

Afbeeldingsbron, Getty ImagesAfbeelding bijschrift, De manier waarop we auto’s kopen verandert radicaal

Tot voor kort betekende het kopen van een auto urenlang advertenties doorzoeken, naar showrooms reizen, verschillende merken en modellen testen en “de moeilijk verkopende” pitches bij de dealer doorstaan.

Die dagen kunnen geteld zijn. Veel potentiële kopers doen hun onderzoek nu volledig online en beslissen wat ze willen voordat ze zelfs maar naar een voorplein gaan.

Nathan Coe, de baas van autoreclamegigant AutoTrader, zegt dat de opkomst van zogenaamde online disruptors in de sector een rimpeleffect heeft veroorzaakt – waarbij traditionele dealers ook meer van hun auto-aankoopproces online hebben verschoven.

“Wat ze hebben gedaan, is de rest van de industrie ertoe aanzetten te denken ‘wacht even, we moeten dit meer online doen'”, zegt hij.

De nieuwe starters

Zelfs als je nog nooit van deze nieuwe namen hebt gehoord, ben je waarschijnlijk bestookt met hun advertenties. Cazoo sponsort een groot aantal sportcompetities en -teams, waaronder de Engelse voetbalcompetitie, Aston Villa en Everton, terwijl Cinch een prominente rol speelt in de beroemdheid Rylan Clark in zijn primetime tv-advertenties.

De bedrijven maken momenteel slechts een fractie uit – ongeveer 2% – van wat een zeer grote en lucratieve Britse markt voor gebruikte auto’s is, maar velen geloven dat ze een blijvertje zijn en alleen maar zullen groeien.

Ze werden geholpen door een sterke stijging van de vraag en de prijzen voor gebruikte auto’s – voornamelijk gedreven door een tekort aan materialen zoals microchips die de productie van nieuwe voertuigen hebben afgeremd.

“Andere markten die veel eerder begonnen in hun verschuiving naar online zijn [now] 60-70% online, terwijl auto’s aanzienlijk achterblijven”, zegt Cazoo-oprichter en CEO Alex Chesterman, wijzend op de reisindustrie of de vastgoedmarkt.

Online platforms vereenvoudigen de ervaring door meer keuze en transparantie over de prijs te bieden, stelt hij.

“Als je nadenkt over de traditionele ervaring – naar een tweedehands autodealer gaan – heeft het een beperkte selectie [and] is niet bijzonder handig. U moet een bepaalde afstand afleggen om een ​​product te bekijken dat u wel of niet mag kopen. Je krijgt ook niet traditioneel transparantie over prijzen – je moet onderhandelen om de beste prijs te krijgen.”

Afbeeldingsbron, Cazoo Afbeelding bijschrift, Alex Chesterman is een serie-ondernemer – de man achter verschillende succesvolle start-ups

De ondernemer, wiens glinsterende staat van dienst het creëren van online filmdistributeur LoveFilm en vastgoedwebsite Zoopla omvat, zegt dat zijn inspiratie voor Cazoo kwam van een bloeiende onderneming op de Amerikaanse automarkt, genaamd Carvana.

De enorme omvang van de markt voor gebruikte auto’s was ook een grote aantrekkingskracht – met veel ruimte voor nieuwe concurrenten en ideeën. “Het is een markt van bijna £ 100 miljard in het VK en een markt van £ 500 miljard in heel Europa.”

Bij het creëren van Cazoo heeft zijn team “altijd geprobeerd zich te concentreren op de consumentenervaring”, zegt Chesterman.

“Er waren er genoeg die zeiden ‘niemand koopt ooit een auto online, ze moeten hem gaan bekijken’. Nou, drie jaar later kan ik je met absolute zekerheid zeggen dat dat helemaal niet waar is.”

Volgens gegevens van AutoTrader is 72% van de klanten geïnteresseerd om een ​​groter deel van hun auto-aankoopproces online uit te voeren.

Chief executive Nathan Coe zegt dat het websiteverkeer van AutoTrader jaar op jaar toenam en dat de industrie tijdens de pandemie “manieren om dingen digitaal te doen” ontdekte, waarbij het voorplein niet bij de verkoop betrokken was.

Afbeeldingsbron, AutoTraderImage-bijschrift, AutoTrader-baas Nathan Coe zegt dat de aggregator meer online biedt voor kopers

Zou online winkelen voor een auto net zo routine kunnen worden als het bestellen van de supermarkt of kopen bij Amazon?

Mevrouw Lang, die eerst een Toyota Aygo kocht, en daarna een elektrische Nissan Leaf via Cazoo, wil niet meer terug naar de oude aanpak.

“Ik vond het proces ongelooflijk eenvoudig. Ik koos gewoon de auto die ik wilde… betaalde ervoor en selecteerde de gewenste datum en tijd van levering.”

Afbeeldingsbron, Getty Images Bijschrift afbeelding, Arthur Daley maakte in de jaren 80 het beeld van de autoverkoper van de wheeler-dealer populair

Dus, waar laat dit de autoverkoper?

“Ik zeg zeker niet dat er geen verkopers meer zullen zijn”, zegt de heer Coe. “Ik denk dat de baan behoorlijk drastisch zal veranderen, en de aard van die persoon, hoe ze worden betaald, waarvoor ze worden beloond, wat ze proberen te leveren, zal verschillen.”

De strategie van Cazoo werpt tot dusver zijn vruchten af, met een omzetstijging van 267% in de 12 maanden tot 30 september. Het werd gewaardeerd op £ 5 miljard toen het in augustus aan de New York Stock Exchange noteerde.

Cinch voorspelt de verkoop van 70.000 gebruikte auto’s in 2021, na de lancering in juli vorig jaar.

Afbeeldingsbron, Getty Images Afbeeldingsbijschrift, Covid zorgde voor een ommekeer in de manier waarop we auto’s kopen nadat showrooms gedwongen waren te sluiten

Maar online kopen werkt niet voor iedereen – ongeveer 1,5 miljoen huizen in het VK hebben nog steeds geen internettoegang, zegt Ofcom, en veel van deze groep zullen oudere kopers zijn. Er zullen ook kopers zijn die de auto als eerste willen zien.

Alex Chesterman zegt dat online en offline dealers gelukkig naast elkaar kunnen bestaan: “We zitten vandaag op minder dan 2% digitaal en misschien krijgen we over vijf jaar 20% digitaal – dat betekent nog steeds dat 80% van de wereld blijft doen wat ze momenteel doen .”

Emma Hull, een 26-jarige die voor Liberty Marketing in Cardiff werkt, zegt echter dat ze niet meer online zou kopen na een negatieve ervaring met het kopen van haar Audi A1.

Nadat ze afscheid had genomen van duizenden betaalde ze £ 150 voor de levering van haar nieuwe auto. Maar bij aankomst ontdekte ze dat het beschadigd was, met meer krassen dan geadverteerd en een vlek op een stoel. Het was ook “heel vies”, zegt ze.

Afbeeldingsbron, Emma Hull Afbeelding bijschrift, Emma Hull zegt dat het onwaarschijnlijk is dat ze in de toekomst een auto zal kopen zonder hem persoonlijk te zien

Philip Nothard, directeur Inzicht en Strategie bij Cox Automotive, zegt dat er sprake is van verstoring op de markt “waar het allemaal om online gaat, het draait allemaal om efficiëntie”, maar is van mening dat er nog steeds behoefte is aan showrooms en de vraag van consumenten om auto’s fysiek te zien.

Peter Smyth, directeur van Swansway Car Dealers, gelooft dat de industrie zal evolueren naar een hybride systeem dat volledige verkoop online en in tankstations biedt.

“De meeste mensen die we vinden, zelfs wanneer ze online kopen, laten een aanbetaling achter, maar uiteindelijk willen ze altijd komen om het voertuig te inspecteren”, zegt hij.

.