De Bank of England zegt dat het verminderen van koolstof de prijzen kan opdrijven

De Bank of England zegt dat het verminderen van koolstof de prijzen kan opdrijven

Door Faisal Islam
redacteur economie

Gepubliceerd12 minuten geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenGerelateerde onderwerpenKlimaatveranderingBeeldbron, Getty Images

De gouverneur van de Bank of England Andrew Bailey heeft deze week niet alleen stijgende prijzen aan zijn hoofd. Hij was een afgevaardigde bij de COP-26 klimaatveranderingsbesprekingen, en centrale bankiers zoals hij spelen een grote rol in de “herbedrading” van het financiële systeem om netto nul te bereiken.

Maar in feite is er een verband tussen deze twee werelden, zegt gouverneur Bailey zelf. In een interview met mij zegt de gouverneur dat de overgang naar netto nul “zou kunnen leiden tot permanente prijsniveau-effecten”, die we moeten “begrijpen en aanpakken”. Bailey zei dat mensen “moeten begrijpen dat dit het transitiepad is dat we moeten doen”.

Bank of England hints op toekomstige rentestijging Welke gevolgen heeft een rentestijging voor u? Welke maatregelen nemen de grootste koolstofvervuilers?

Hij ging zelfs verder en zei: “Ik denk dat we nu al enkele effecten van klimaatverandering op de prijzen zien”. In het bijzonder zei hij dat “een beetje van het verhaal over de gasprijs” – een verwijzing naar de 400% prijsstijging in het afgelopen jaar – het resultaat is van het feit dat de wereld tegelijkertijd kolen mijdt en dezelfde schaarse aardgasvoorraden najaagt.

“Omdat we vervangen door meer schadelijke koolwaterstoffen, waarbij steenkool duidelijk een voorbeeld is, zullen we tijdens de overgang waarschijnlijk een grotere vraag naar andere koolwaterstoffen zien. [i.e. gas].”

Gezien het feit dat veel politieke stemmen op hun tenen zijn gesprongen rond de kwestie dat de transitie naar klimaatverandering die in Glasgow wordt besproken waarschijnlijk gevolgen zal hebben voor consumenten, lijkt dit een belangrijke verklaring van de realiteit.

Het is duidelijk van belang voor een instelling die wettelijk verplicht is om de inflatie te modelleren, te voorspellen en uiteindelijk te beheersen.

De overgang naar een hernieuwbare economie betekent een hoger prijsniveau in een overgangsperiode op lange termijn. De modellering van de Bank suggereert dat een regelrechte klimaatverandering ook het weefsel van de economie zal schaden.

Maar de gouverneur is van mening dat hoewel het van vitaal belang is om de economische voordelen van het redden van de planeet te erkennen, het ook noodzakelijk is dat het publiek een duidelijke kaart heeft over de economie van de klimaattransitie.

.