De 99-jarige wielrenner die een zilveren wereldmedaille heeft gewonnen

De 99-jarige wielrenner die een zilveren wereldmedaille heeft gewonnen

Door Suzanne Bearne
Zakelijke verslaggever

Gepubliceerd1 dag geledenDelencloseDeel paginaKopieer linkOver delenBron afbeelding, Road Worlds For SeniorsBijschrift afbeelding, Kenneth Judd fietste maar liefst 2.348 mijl in slechts 26 dagen om een ​​zilveren medaille te winnen in de wereldwijde competitie

Kenneth Judd mag dan 99 jaar oud zijn, hij is een wielerwonder.

De bijna honderdjarige behaalde vorige maand een zilveren medaille in een wereldwijde wielerwedstrijd met meer dan 5.000 deelnemers.

Om de tweede plaats te behalen, trapte Mr Judd in 26 dagen 2.348 mijl (3.779 km). Dat is gemiddeld meer dan 90 mijl per 24 uur, een afstand die velen van ons van jongere leeftijd niet in één dag zouden kunnen fietsen, laat staan ​​nog eens 25 op rij.

Terwijl hij fietste, kon meneer Judd genieten van rustige landweggetjes in zijn geboorteland Yorkshire en het Lake District. Toch bewoog hij zich ter plekke met behulp van een hightech hometrainer in een verzorgingshuis in Warwickshire.

Het wereldwijde evenement, nu voor het vijfde jaar, heet Road Worlds For Seniors. Toegankelijk voor ouderen en mensen met dementie, fietsen de deelnemers op hometrainers van het Noorse bedrijf Motitech.

De fietsmachines zijn aangesloten op een laptop of andere computer, die op zijn beurt is gekoppeld aan een tv of monitor. Dus als de gebruiker fietst, ziet hij zichzelf door het landschap op het scherm bewegen.

Afbeeldingsbron, Road Worlds For Seniors Bijschrift afbeelding, Road Worlds For Seniors-deelnemers in een verzorgingstehuis in Canada

Dit soort technologie is al een aantal jaren beschikbaar in sportscholen en voor thuisfietsers, maar het Motiview-systeem van Motitech is specifiek gericht op ouderen en mensen met dementie.

Het idee is dat gebruikers meefietsen naar een video van de wegen, of straten, in de buurt van waar ze als kind of jongvolwassene woonden, zodat ze zowel fysiek als mentaal in beweging komen.

Zij, of hun zorgverlener, kunnen ook kiezen uit een aantal begeleidende afspeellijsten met liedjes die zijn samengesteld door muziektherapeuten om hen ook te inspireren om te blijven trappen.

Het Road Worlds For Seniors-evenement wordt ondersteund door British Cycling, het bestuursorgaan van de sport in het VK. De wedstrijd vond dit jaar plaats van 6 september tot 1 oktober, de winnaars waren degenen die in die periode het verst gefietst hadden – het systeem registreert hun afstanden.

Dit was de tweede keer dat meneer Judd deelnam aan het evenement. Hij was piloot in de Tweede Wereldoorlog, werd zevende in de competitie van 2020 (Covid-19 hield het niet tegen) en hij traint sinds januari op een Motiview-fiets voor de race van dit jaar.

“Ik wilde het beter doen dan vorig jaar, dus ik heb uitgerekend hoeveel kilometers en uren ik per dag zou moeten doen”, zegt hij.

“En ik fietste als er niemand anders in de buurt was, ’s avonds laat of vroeg in de ochtend. Het nachtpersoneel was goed in het brengen van drankjes, hoewel mijn thee koud zou worden als ik me op het fietsen concentreerde.

“Je moet je concentreren op je snelheid en hoe ver je gaat. Soms keek ik naar Yorkshire en andere – gebieden van de meren.”

Afbeeldingsbron, Paul David Drabble Afbeelding bijschrift, Een concurrent wordt toegejuicht in een verzorgingshuis in Harrogate, Yorkshire

Lindy Renaud, welzijnscoördinator bij een verzorgingshuis in Londen, zegt dat de belangrijkste factor achter de groeiende populariteit van Motiview is dat de oudere fietsers worden aangemoedigd om hun jeugd te herinneren.

“Het is goed voor hun geest, lichaam en ziel”, zegt ze. “Het roept gelukkige herinneringen op als ze zeggen: ‘Oh, dat herinner ik me’.”

Hoewel niet alle ouderen op technologie hoeven te vertrouwen, komt er steeds meer technologische innovatie om hen te helpen omgaan met complexe vraagstukken zoals eenzaamheid, veiligheid en ziekte, of gewoon om fit te blijven.

We leven in een wereld met een grote vergrijzing: in 2050 zal 16% van de wereldbevolking 65 jaar of ouder zijn, tegen de huidige 9%, aldus de Verenigde Naties.

In het Britse National Innovation Centre for Aging (Nica) aan de universiteit van Newcastle testen ze momenteel Gita, een Italiaanse vrachtdragende robot die een persoon zou kunnen gebruiken om zijn boodschappen van de supermarkt naar huis te vervoeren.

Hij komt tot kniehoogte, beweegt tot 10 km/u en kan tot 23 kg aan items bevatten. Het gebruikt een softwaresysteem voor kunstmatige intelligentie en videocamera’s om de eigenaar te herkennen en hem een ​​paar meter achter hem te volgen.

Afbeeldingsbron, PiaggioAfbeelding bijschrift, De Gita-robot volgt zijn eigenaar

“Het is iets anders dan het traditionele idee van een robot”, zegt Nicola Palmarini, directeur van de Nica. “Het praat of praat niet. Het is als een trouwe hond, het blijft je volgen.

“Mensen stoppen en beginnen tegen je te praten alsof het een puppy is. Het is een ijsbreker. En uit onderzoek blijkt dat ouderen met de robot meer lopen, omdat hij je gewoon volgt en je dingen kunt doen zoals winkelen.”

New Tech Economy is een serie die onderzoekt hoe technologische innovatie het nieuwe opkomende economische landschap vorm gaat geven.

Door de pandemie wendden de meesten van ons zich tot videogesprekken om contact te houden met familie en vrienden. Maar zelfs de meest technisch onderlegde onder ons hadden soms moeite om de Zoom-, Skype-, Google Meet-, Microsoft Teams- of vergelijkbare applicaties te laten werken.

Om het ontvangen van videogesprekken voor ouderen gemakkelijker te maken, maakt het Noorse bedrijf No Isolation een stand-alone videoschermapparaat, Komp genaamd.

Eenmaal ingesteld, kunnen aangemelde familieleden van de persoon – zoals kinderen of kleinkinderen – ze rechtstreeks vanaf hun mobiele telefoons of computers videobellen. Zolang de Komp is ingeschakeld, maakt deze automatisch verbinding met de oproep na een aftelling van 10 seconden. En als de eigenaar zich niet spraakzaam voelt, kunnen ze de machine eenvoudig uitschakelen via de enige knop.

De machine toont ook automatisch foto’s die familieleden sturen.

Afbeeldingsbron, geen isolatie Afbeelding bijschrift, de Komp-machine maakt automatisch verbinding met een inkomende oproep

Trish Greenhalgh, een professor in de eerstelijnsgezondheidswetenschappen aan de Universiteit van Oxford, kocht ongeveer drie jaar geleden een Komp voor haar schoonmoeder. “Ze woont alleen in Londen en haar familie wilde contact met haar houden”, zegt mevrouw Greenhalgh.

“Ze hoeft hem alleen maar aan te zetten en ze ziet foto’s van kleinkinderen en alles wat we daar willen neerzetten. Er is geen touchscreen of wachtwoorden om te onthouden.”

Mevrouw Greenhalgh voegt er echter aan toe dat de machine voordeliger zou zijn als deze in de toekomst verbonden zou zijn met de arts van de gebruiker. En terwijl het ontvangen van videogesprekken op een Komp geen moeite kost, moet je de verbonden mobiele telefoon-app gebruiken om er een te maken.

Caroline Abrahams, liefdadigheidsdirecteur bij liefdadigheidsinstelling Age UK, waarschuwt dat technologie weliswaar ouderen kan helpen, maar niet moet worden gezien als een vervanging voor menselijk contact en hulp.

“Zelfs de beste technologie is zelden een vervanging voor de hulp en ondersteuning die de meeste ouderen waarderen en nodig hebben van vriendelijke en toegewijde mensen”, zegt ze. “Naarmate technologie geavanceerder wordt, kunnen we verwachten dat zijn rol zal toenemen, maar we moeten onszelf niet voor de gek houden dat het de menselijke aanraking kan vervangen, of een praatje en een lach met een ander mens.”

Terug in zijn verzorgingshuis in Warwickshire neemt meneer Judd nu een pauze van fietsen, in ieder geval voor de winter.

“Ik zal voorlopig niet meer naar de fietsen kijken”, zegt hij. “Maar ik zal overwegen om het in het vroege voorjaar weer op te pakken en volgend jaar opnieuw te proberen in de competitie.”

Aanvullende berichtgeving door New Tech Economy-redacteur Will Smale.

.