Datalek DR Congo: miljoenen overgedragen aan bondgenoten van Joseph Kabila

Datalek DR Congo: Miljoenen overgedragen aan bondgenoten van Joseph KabilaGepubliceerd2 uur geledenDelencloseShare pageKopieer linkOver delenBron afbeelding, AFPAfbeelding bijschrift, Joseph Kabila was president van DR Congo van 2001-2019

Bedrijven die eigendom zijn van familie en vrienden van de voormalige president van de Democratische Republiek Congo, Joseph Kabila, hebben miljoenen dollars aan overheidsgeld via hun bankrekeningen laten sluizen, volgens het grootste datalek van Afrika.

Het geld werd overgemaakt naar de rekeningen van de bedrijven bij de Congolese tak van de BGFI-bank.

Er werden vervolgens miljoenen dollars aan contanten van de rekeningen gehaald.

De heer Kabila was president ten tijde van de bankoverschrijvingen.

Hij heeft geweigerd te reageren op onze vragen over de overdrachten.

Het lek bevatte meer dan drie miljoen documenten en informatie over miljoenen transacties van de bank BGFI (Banque Gabonaise et Française Internationale), die in verschillende Afrikaanse landen en Frankrijk werkt. Het Franse online onderzoekstijdschrift Mediapart en het NGO Platform to Protect Whistleblowers in Africa (PPLAAF) hebben de informatie verkregen.

BBC Africa Eye had toegang tot het bewijsmateriaal, als onderdeel van een consortium genaamd Congo Hold-up, gecoördineerd door het medianetwerk European Investigative Collaborations (EIC).

Het onderzoek roept vragen op over wie profiteerde van de geldtransfers en mogelijke belangenverstrengeling.

Het oliebedrijf zonder olie

De directeur van de dochteronderneming van BGFI in DR Congo, BGFI Banque RDC, was van 2012 tot 2018 Francis Selemani, de pleegbroer van Joseph Kabila.

De zus van de heer Kabila, Gloria Mteyu, was eigenaar van 40% van de BGFI-operatie in DR Congo, die in 2010 werd opgericht.

Een particulier bedrijf, Sud Oil, bleek van november 2013 tot augustus 2017 bijna $ 86 miljoen aan openbare middelen te hebben ontvangen.

Deze omvatten ten minste $ 46 miljoen van de banktoezichthouder van de DR Congo, BCC, $ 15 miljoen van het staatsmijnbedrijf Gécamines en $ 1,3 miljoen van het kiesorgaan van het land, Ceni.

De enige informatie die de BBC uit het lek over deze betalingen vond, was een factuur van iets meer dan $ 1 miljoen van Ceni aan Sud Oil voor aardolieproducten.

Bijschrift afbeelding, De kiescommissie, Ceni, betaalde Sud Oil $ 1 miljoen voor aardolieproducten

De BBC vond geen bewijs dat Sud Oil op dat moment handelde in aardolieproducten.

De vrouw van de heer Selemani, Aneth Lutale, bezat 80% van Sud Oil en mevrouw Mteyu bezat de resterende 20% van 2013 tot 2018.

Miljoenen dollars werden overgemaakt van de BGFI-rekeningen van Sud Oil naar de BGFI-rekeningen van andere particuliere bedrijven. Sommige waren eigendom van familieleden of zakenpartners van de heer Kabila, die president was van 2001-2019.

Een van deze bedrijven, Kwanza Capital, was voor het grootste deel in handen van de Congolese zakenman Pascal Kinduelo, waarbij Sud Oil een minderheidsbelang nam. De heer Kinduelo was destijds voorzitter van BGFI Bank RDC.

De heer Kinduelo was ook een voormalige eigenaar van Sud Oil, voordat hij het eigendom overdroeg.

Uit het onderzoek bleek dat de bank veel geldopnames van hoge waarde van Sud Oil-rekeningen toestond, waaronder een voor $ 6 miljoen. Volgens de wet mag er maximaal $ 10.000 per dag in contanten worden opgenomen. Deze limiet kan alleen worden overschreden voor specifieke, gedocumenteerde doeleinden, zoals nationale noodgevallen of defensieredenen.

BBC Africa Eye heeft in het lek geen aanwijzingen gevonden dat in deze gevallen de juiste procedures zijn gevolgd. Deze geldopnames van Sud Oil-rekeningen bedroegen in totaal ten minste $ 50 miljoen over een periode van vier jaar. Toen het geld eenmaal was opgenomen, wordt aangenomen dat het onvindbaar is geworden.

Audit vond bedrijf ‘zeer hoog risico’

Uit ons onderzoek is alleen gebleken dat Sud Oil voor de periode 2013 tot 2018 één werknemer, directeur David Ezechiël, en een klein kantoor in de hoofdstad Kinshasa als adres had. In oktober 2013 kocht Sud Oil een vastgoedcomplex in de hoofdstad voor $ 12 miljoen, waarmee het bedrijf zich daar vestigde.

Het had ook een contract met BGFI Banque RDC om nieuwe voertuigen te leveren aan verschillende van zijn senior management, waaronder de heer Selemani. Het kostte $ 70.000 om zijn auto met vierwielaandrijving te leveren.

BBC Africa Eye vond geen bewijs van andere zakelijke activiteiten.

Het onderzoek had toegang tot een interne BGFI-audit, voltooid in juli 2018, waarin de operatie in DR Congo zwaar werd bekritiseerd. De audit was nooit bedoeld om openbaar te worden gemaakt.

Het gaf een score van “zeer hoog risico” voor de dochteronderneming van DR Congo. Het verwees ook naar een gebrek aan integriteit en transparantie in de verklaring van belangenconflicten en naleving in haar activiteiten met klanten.

Bij de controle werd de heer Selemani genoemd als persoon met ten minste 16 verklaarde belangenconflicten, waaronder banden met particuliere bedrijven die rekeningen aanhouden bij de bank. Het belichtte ook verschillende hoogwaardige transacties van Sud Oil.

Twee weken nadat het rapport klaar was, werd de heer Selemani overgeplaatst naar een nieuwe functie op het hoofdkantoor van BGFI in Gabon. Naar verluidt ontving hij $ 1,4 miljoen bij het verlaten van BGFI Banque RDC. Naar verluidt heeft hij BGFI in november 2018 verlaten.

Sud Oil veranderde in 2018 van eigenaar en Kwanza Capital werd in hetzelfde jaar gesloten. Naar verluidt heeft mevrouw Mteyu haar belang van 40% in BGFI Banque RDC opgegeven.

BBC Africa Eye nam contact op met BGFI, Joseph Kabila, Francis Selemani, Aneth Lutale, David Ezekiel en Gloria Mteyu over de informatie in het lek. Niemand reageerde op onze vragen. We hebben ook contact opgenomen met Pascal Kinduelo, die weigerde te reageren.

Gecamines en BCC hebben niet gereageerd op de verzoeken van de BBC om een ​​reactie.

Het hoofd van Ceni op het moment van zijn contacten met Sud Oil, Corneille Nangaa, weigerde commentaar te geven op de betaling, daarbij verwijzend naar de parlementaire vertrouwelijkheidsregels. De heer Nangaaa voegde toe dat er nu een nieuw managementteam bij het kiesorgaan is ingesteld.

Het onderzoek van BBC Africa Eye is vanaf 29 november online te bekijken.

Meer BBC Africa Eye-onderzoeken: Binnen de ineenstorting van een Afrikaanse bouwgigantOntmaskering van de ‘Pyramid Kings’-zwendel Media-onderschrift: Waarom betaalt BP 10 miljard dollar over de gasdeal in Senegal? .